Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
7. 2. 2008,
13.16

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Četrtek, 7. 2. 2008, 13.16

8 let

Tapete so spet v modi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Bila so obdobja, ko je marsikatera hiša dobila novo preobleko, a potem nas je minilo, tako da je bilo do danes kar težko najti še kakšno v tapete odete steno. Kaj pa danes?

Tako kot se vrača moda oblačil, se vračajo tudi tapete. Enake, z nekoliko modernejšimi vzorci in dodatno pestro izbiro dekorativnih detajlnih nalepk.

Ameriški stil, ki opogumlja Evropejce

Že samo ob pogledu na fotografijo interjerja nam je lahko prav hitro jasno, v kateri del sveta jo lahko umestimo. Tapete so bile in so še aktualna stalnica ameriških domov, evropska moda (z angleško izjemo) zidov pa je nekoliko bolj preprosta, zato je posege, kot je lepljenje tapet na steno, potrebno dodobra pretehtati. Pa vseeno se je že marsikdo opogumil in si omislil hit, ki je v anglosaških državah zaznamoval smernice notranjega opremljanja. Sicer pa na (večinoma tujem) trgu obstajajo tudi zelo diskretne nalepke, ki prostora ne obremenijo, ampak mu dodajo neko posebno noto, ga oživijo in naredijo posebnega, tako, da se bomo za tapetno modo lahko malce bolj opogumili tudi kontinentalni Evropejci.

Zgolj za idejo …

Moderno zasnovan prostor običajno spremljajo bele stene, ki mu dodajo navidezni volumen. Pa vseeno je mogoče opaziti, da si lastniki stanovanj pogosto izberejo barvo, ki prostor dopolni in mu doda vsebino. Rdeče obarvana stena v kuhinji in rdeče uokvirjene slike nad jedilno mizo dosežejo tisti pravi učinek. Sedaj pa pomislite, kako poseben bi prostor nastal, če bi si tudi nad sedežno garnituro na popolnoma »prazni« steni omislili droben detajl v rdeči barvi. Morda v obliki nalepke ali preprostega tapetnega traku.

Fototapete

Ste morda pomislili, da bi steklo nad kuhinjskim pultom lahko dobilo tapeto? Samo stopite do grafika, ki se ukvarja s takšno dejavnostjo, izberite primeren motiv (ali pa celo prinesite svojo fotografijo) in vaša kuhinja bo dobila novo dimenzijo. Bele kuhinjske omarice v visokem sijaju, nad njimi pa fototapeta s sliko pomaranče. Zakaj pa ne? Če vam steklar v kopalnici namesti steklo, si lahko omislite povečano fotografijo nebesno modrega morja, ki ste jo posneli lansko leto na Sejšelih. Skorajda podaljšan dopust!

Domišljija se nadaljuje v otroški sobi

Tu ni potrebna takšna previdnost kot v »prostorih za odrasle«, saj velja načelo več je bolje. In ravno tu smo bele stene kar pridno pleskali v barve spola otroka, sedaj pa jih lahko še dodatno poživimo in otroško domišljijo popeljemo čez vse meje. Če ne najdemo ravno pravšnje tapete, si lahko omislimo zgolj tapetni trak z medvedki ali drugim podobnim priljubljenim motivom. Izbiramo lahko tudi med nalepkami s traso proge, afriškimi živalmi in vlakci, ki jih lahko namestimo tudi na omare, vrata ali druge gladke površine.

Ne spreglejte