Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Neža Mrevlje

Petek,
16. 1. 2015,
16.50

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Petek, 16. 1. 2015, 16.50

8 let

Slovenske ikone med lesenimi hišami (foto)

Neža Mrevlje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Les je gradbena in arhitekturna priložnost za trajnostno zasnovo mest, je prepričan Zmago Novak iz Zavoda Big, zato so v Mestu oblikovanja podelili nagrade za projekte z leseno gradnjo.

Z namenom spodbujanja in promocije večje rabe lesa v bivalnem okolju je revija Hiše letos prvič podelila nagrade ikona v kategorijah lesena hiša, mala lesena arhitektura in les v mestu.

Les je v Sloveniji bogat naravni vir, ki naj postane tudi pomembna surovina, je sporočilo Mesta oblikovanja, kjer želijo s serijo dogodkov v nekdanji tiskarni Mladinske knjige na to opozoriti, pri tem pa spodbuditi zavest o pomenu lesa v bivanjskih kontekstih.

Ikona 2015 je lesena hiša na Dolenjskem Studio Kombinat (Alenka Korenjak, Ana Grk, Blaž Kandus, Tomaž Čeligoj, Tjaša Mavrič) je v kategoriji ikona 2015 prejelo nagrado za leseno hišo MJ na Dolenjskem. Notranja oprema je delo Tine Rugelj.

V uredništvu revije so o leseni montažni hiši HJ med drugim zapisali: "Odlikuje jo subtilna umestitev v prostor. Stoji na obrobju mesta, odmaknjena od ceste, postavljena više v breg se z rahlim zamikom nivojev prilagaja terenu. Umirjeni nakloni strehe ter nizki volumen jo zlijejo s pobočjem, lesena fasada pa jo poveže z gozdom v ozadju. Tudi notranjost odraža skladnost celotnega koncepta."

Mala lesena arhitektura V kategoriji mala lesena arhitektura je prepričal projekt Garden Village, ki predstavlja revitalizacijo zapuščene vrtnarije Bled.

Počitniška vas, kot je zapisala žirija, "spominja na bivanje v paradižu, gostje spijo v lesenih drevesnih hiškah ali v šotorih na dvignjenih lesenih ploščadih, kopajo se v naravnem plavalnem ribniku, knajpajo se v mrzlem potoku, nabirajo sadje s sadnih dreves ter uživajo v naravnem ambientu, ki ga povezujejo številne lesene poti, stopnišča in brvi. Nekdaj neprehodno in strmo pobočje, polno smeti, so preobrazili v sodobno zatočišče v naravi, kjer so občutek udobja združili z neposrednim stikom z naravo."

Avtorji projekta so Gregor Vreš in Tina Demšar Vreš iz studia Landscape ter Borut Kokelj in Barbara Kokelj iz B&B Kokelj.

Les v mestu Nagrado v kategoriji les v mestu je prejel projekt Turistično informacijski center Postojna. Pod arhitekturo in notranjo opremo se podpisuje Studio Stratum (Polona Filipič, Peter Šenk in Marko Pretnar s sodelavcema Primožem Špacapanom in Nejcem Juričem).

"Objekt je nastal kot subtilna preobrazba mestnega prostora, kjer je nekoč stala bencinska črpalka. Odlikuje ga uspešna umestitev med prometnico, avtobusno postajo in uvoz na nekdanjo črpalko. Oblikovan je jasno in atraktivno ter s svojo obliko ekonomično združuje funkcijo fasade, strehe in označevanja v en razpoznaven arhitekturni element. Konstrukcijsko je zasnovan drzno, z velikim lesenim previsom nad steklenim pritličjem. Objekt je sodobno oblikovan, a hkrati usklajen z okolico," so med drugim zapisali v utemeljitvi nagrade.

Ne spreglejte