Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
7. 12. 2011,
14.03

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Sreda, 7. 12. 2011, 14.03

7 let, 12 mesecev

Praznični okraski iz slanega testa

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Tokratna ideja za praznično ustvarjanje je nadvse preprosta, ob izdelovanju okraskov iz slanega testa pa se bodo zabavali predvsem otroci.

Za tokratni ustvarjalni projekt bomo pripomočke poiskali kar v domači shrambi in kuhinji. Postopek za okraske iz slanega testa je pravzaprav enak kot pri peki slastnih piškotov, le da okraske iz slanega testa preluknjamo in obesimo na praznično smrekico, ker pa vsebujejo veliko soli, smo lahko brez skrbi – otroci jih ne bodo pojedli.

Če imamo namesto okraskov v naravni barvi testa raje pisane, lahko testu primešate nekaj kapljic tempere ali akrilne barve, ali pa okraske pobarvate, ko se posušijo.

Najprej pripravimo vse potrebno:

• moko, • sol, • mlačno vodo, • malce olja, • valjar, • modelčke za izrezovanje piškotov, • zobotrebec, • vrvico.

In naj se "peka" prične!

Testo zamesimo iz enake količine moke in soli. Mešanici prilivamo mlačno vodo, v katero smo kanili nekaj kapljic olja, in zamešamo testo primerne gostote. Če smo se odločili, da testo obarvamo z barvo, je zdaj pravi trenutek, da jo vmešamo med druge sestavine.

Če se testo lepi na posodo, dodamo še malo moke, če je presuho, pa malo vode. Ko je masa pripravljena, jo zvrnemo na pomokano delovno površino in razvaljamo na slab centimeter debelo ploskev. Zdaj se lahko lotimo izrezovanja piškotov. Izberemo modelčke, katerih oblika nas spominja na zimo in praznike. Mi smo izbrali zvezdice, smreke, medvedke in ptice. V izrezan motiv z zobotrebcem naredimo luknjo, skozi katero bomo lahko pozneje napeljali vrvico za obesek.

Izrezane okraske polagamo na s papirjem ali kuhinjsko krpo prekrito mrežo radiatorja, lahko pa jih tudi spečemo v pečici na 120°C. Ko se okraski posušijo – najbolje je, da jih na radiatorju pustimo čez noč – skozi pripravljene luknjice napeljemo vrvico in okraski so pripravljeni za krašenje drevesca.

Ne spreglejte