Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
5. 12. 2007,
18.49

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Sreda, 5. 12. 2007, 18.49

8 let

Posnemajte azijski stil

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
"Drugačno je vedno zanimivo", bi se lahko glasil odgovor na vedno večje zgledovanje po azijskem stilu v opremljanju stanovanja.

Poleg popularnih motivov kitajskih in japonskih črk na posteljnini in jedilniški garnituri, so postale japonske smernice vedno bolj moderne pri pohištveni kolekciji. Stoli iz bambusa, sedežne garniture iz ratana, papirnate svetilke in futonske postelje so postale nadvse privlačni kosi pohištva. No, če še niste bili v Aziji (ali pa ste bili in vas je noro navdušila), si jo lahko z nekaterimi preprostimi dodatki pripeljete kar naravnost v svoj dom.

Manj je več!

Japonski stil bi lahko opisali kot preprost, minimalističen, prežet z naravnimi materiali. Če bi se pri opremljanju radi zgledovali po azijskih narodih, sledite vodilu, da naj bo pohištva čim manj, vlada naj prostornost. Izbrano pohištvo pri njih je nizko, namesto stolov Japonci uporabljajo t.i. tatami, nekakšne preproge za sedenje na tleh. Ker verjetno ne boste hoteli obedovati na tleh, pa si lahko v dnevni sobi omislite barvne blazinice za sedenje na tleh ob gledanju televizije ali za meditiranje.

Rdeča je najsrečnejša barva V uporabljenih materialih prevladujejo bambus, cedra, rižev papir in svila, v barvah pa rdeča, črna in zlata. Pohištvo naj bo iz temnega lesa ali pobarvano na črno. Če imate velike prostore, večje število črnih kosov pohištva ni problematično, sicer pa dodajte več rdeče in zlate. Rdeča je nasploh zelo popularna, saj v azijskem opremljanju simbolizira sonce in velja za najsrečnejšo barvo med vsemi.

Futonske postelje in drsna vrata Naše tako imenovane futonske postelje so imitacija japonskih, kjer je dosežen nek kompromis. Japonci spijo na žimnicah, ki so neposredno na tleh, Evropejci pa smo jih posnemali tako, da smo si omislili nizke postelje. Za bolj pristen stil si lahko namesto klasičnih nočnih svetilk omislite takšne s papirnatim ohišjem, potiskanim z japonskimi motivi ali črkami. Omare naj bodo takšne z drsnimi vrati v kombinaciji rdeče in črne barve ali v tipično "mrežastih" vzorcih, pristne so tudi pregradne stene ali zasloni iz riževega papirja ("shoji" po japonsko).

Z dodatki si ustvarite azijsko vzdušje Nekateri namigi za azijsko vzdušje v vašem stanovanju: - po tleh in po policah v vseh prostorih lahko namestite barvne blazine, - dodajte prenosne lanterne, - jedilni set izberete v kombinaciji rdeče in črne ter ga popestrite s pogrinjki iz bambusa, - zelenje (bambus, bonsaje) namestite v cvetlične lončke iz ratana,

- v dnevni sobi pod nizko mizico namestite rdečo preprogo, ki bo center bivalnega prostora, - omislite si kipce v podobi slonov, ki na Orientu simbolizirajo psihično in fizično moč, prinašali pa naj bi srečo in blaginjo. Tako kot velja pri pohištvu, drži tudi pri dodatkih. Ne sme biti preveč dekorativnih elementov. Za posnemanje japonskega stila si lahko dodatke omislite v osnovnih treh barvah ali pa izberete tudi nekatere druge živahnejše (denimo rožnato, takšno kot so češnjevi cvetovi ali turkizno).

Ne spreglejte