Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
17. 7. 2014,
17.12

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Natisni članek

Četrtek, 17. 7. 2014, 17.12

8 let, 5 mesecev

Po svetu se vali ogromna rdeča žoga

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
Od Los Angelesa do Pariza in Tajpeja se v imenu umetnosti vali ogromna rdeča žoga. Za njo stoji newyorški umetnik Kurt Peschke.

Projekt RedBall, veliko rdečo kroglo, ki se vali po cestah velemest različnih celin, se zatika v vhode stavb in spreminja ritem v javnem prostoru. Njegov avtor, newyorški umetnik Kurt Perscke, to razume kot novo priložnost za umetnika. V tem primeru namreč svojo vlogo vidi predvsem kot katalizatorja srečevanj v vsakdanjem življenju.

Ali kot je zapisal na svoji spletni strani, da čeprav se sprva morda zdi, da je v ospredju pomen žoge kot objekta na sebi, se ob podrobnejšem razmisleku pokaže, da prava moč projekta tiči v vprašanju, kaj ta lahko pomeni za tiste, ki nanjo v mestih naletijo. Kakšno izkušnjo jim torej prinaša.

Perschke se prav tako veseli primerjav, ki jih je mogoče narediti na podlagi odzivov v različnih mestih. Prav ti pa izpričujejo različna osebna in kulturna zamišljanja, še poudarja kontekstualni vidik projekta.

Od Francije do Irske Veliko rdečo žogo so nazadnje videli v Rennesu. Po ulicah francoskega mesta se je kotalila v okviru umetniškega festivala. Zdaj jo bo naslednjič mogoče videti na Irskem, in sicer v Galwayu, kjer bo med 17. in 23. julijem projekt del tamkajšnjega umetniškega festivala.

Odziv na umetnost v javnem prostoru je nepredvidljiv Vloga umetnika, ki dela v javnem prostoru Perschke, je v tem, da nagovarja domišljijo ljudi. Pri tem pa je vse nepredvidljivo, od odzivov do sodelovanj. S svojo veliko rdečo žogo pa je umetnik za določen čas naselil Abu Dhabi, Tajpej, Perth, Barcelono, projekt pa so gostili tudi v Avstraliji, Angliji in Kanadi. Za projekt je prejel tudi nagrado National Award, ki jo podeljuje organizacija Amcericans for The Public Art Network.

Ne spreglejte