Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
29. 10. 2023,
15.55

Osveženo pred

6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,76

Natisni članek

Anglija Kavalir pes

Nedelja, 29. 10. 2023, 15.55

6 mesecev

Najbolj kraljevski pes

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,76
Kavalir kralja Karla, pes, kuža, kužek, psiček, mladič | Kavalirji naša življenja popestrijo s svojo ljubeznivostjo in igrivostjo, da nam z njimi ni nikoli dolgčas. | Foto Shutterstock

Kavalirji naša življenja popestrijo s svojo ljubeznivostjo in igrivostjo, da nam z njimi ni nikoli dolgčas.

Foto: Shutterstock

Kavalir kralja Karla (cavalier king Charles) španjel je očarljiva pasma psov, ki je osvojila srca nešteto ljudi po vsem svetu. Pasmo ljubkovalno imenujemo tudi "kavalirji" ali pa s kratico "CKCS." Znani so po svojem elegantnem videzu, družabnem značaju in neomajni zvestobi. Kavalirji so pravi spremljevalci za vse, ki iščejo ljubečega in kraljevskega ljubljenčka.

Kraljevo začinjena zgodovina

Zgodovina te pasme se tesno prepleta z angleško kraljevino. Njihov izvor sega v zgodnje 17. stoletje. Priljubljeni so postali v času kraljevine Karla I., saj jih je bilo pogosto mogoče najti prav v kraljevem naročju. Priljubljenost kavalirjev pa je segala tudi zunaj dvoran kraljeve palače – oboževalo jih je tudi angleško plemstvo.  

Kavalir kralja Karla, pes, kuža, kužek, psiček | Foto: Shutterstock Foto: Shutterstock

Pasma je s časoma doživela kar nekaj sprememb. Te so bile posledica križanja z azijskimi toy pasmami v zgodnjem 19. stoletju. Kavalirji so dobili novo podobo z bolj ravnim obrazom in manjšim trupom. To novo pasmo so poimenovali španjel kralja Karla. Do nadaljnjih sprememb je prišlo v dvajsetih letih 20. stoletja, ko so ljubitelji pasme želeli kavalirju povrniti prvotni, elegantnejši videz z značilnim daljšim gobcem. Tako se je ponovno pojavil kavalir kralja Karla. Obe pasmi poznamo še danes.

Kavalir kralja Karla, pes, kuža, kužek, psiček, mladič | Foto: Shutterstock Foto: Shutterstock

Očarljivci med kosmatinci

Kavalirji so znani po svojem osupljivem videzu. So majhne do srednje velikosti. V višino merijo od 30 do 35 centimetrov, tehtajo pa od 6 do 12 kilogramov.

Imajo dolgo, svilnato dlako, ki se pojavlja v štirih barvnih odtenkih. Blenheim so kostanjeve lise na biserno beli podlagi. Pogosto imajo na vrhu glave kostanjevo rjavo liso.

Kavalirji barve tricolor so črni in beli z rjavimi lisami nad očmi, znotraj ušes, na licih ter na spodnji strani repa. Barvna kombinacija black & tan je črna, posuta z rdečkasto rjavimi lisami. Zadnji odtenek je ruby. Kavalirji s to barvo kožuha so po celotnem telesu rdečkasto rjavi.

Kožuh moramo redno negovati, da se ne začne vozlati in lepiti v kepe. Prav tako jim moramo tudi čistiti ušesa in oči, da ne nastanejo vnetja. Priporočljiva je tudi občasna kopel.

Kavalir kralja Karla, pes, kuža, kužek, psiček, mladič | Foto: Shutterstock Foto: Shutterstock

Ena izmed najbolj prepoznavnih lastnosti kavalirjev so njihove velike temne oči, ki nas povsem začarajo. Imajo tudi dolga ušesa, ki jih prekriva svilena valovita dlaka, ter podolgovat gobček.

Zelo so prijazni in igrivi

Kavalirji slovijo po svoji nežni, ljubeči in družabni naravi. Na svoje lastnike se tako močno navežejo, da jih mnogi imenujejo tudi "ježki." Čeprav zaradi svojega prijaznega značaja niso najboljši čuvaji, bodo svoje lastnike kljub vsemu o kakršnemkoli nenavadnem dogajanju obvestili z laježem.

Kavalir kralja Karla, pes, kuža, kužek, psiček, mladič | Foto: Shutterstock Foto: Shutterstock

Kot pasma so zelo prilagodljivi, saj se znajdejo v različnih življenjskih situacijah. Enako zadovoljni bodo z bivanjem v stanovanju kot tudi v hiši. Pomembno je le, da jim omogočamo dovolj gibanja in igre.

Kavalir španjeli so s svojo bogato zgodovino in ljubkim videzom osvojili množice. Zaradi svoje mile narave so odlični življenjski spremljevalci tako za družine kot tudi za posameznike. Naša življenja popestrijo s svojo ljubeznivostjo in igrivostjo, da nam z njimi  nikoli ni dolgčas.

Kavalir kralja Karla, pes, kuža, kužek, psiček, mladič | Foto: Shutterstock Foto: Shutterstock Kavalir kralja Karla, pes, kuža, kužek, psiček, mladič | Foto: Shutterstock Foto: Shutterstock Kavalir kralja Karla, pes, kuža, kužek, psiček | Foto: Shutterstock Foto: Shutterstock

Pes. Kuža
Trendi Na Portugalskem poginil najstarejši pes na svetu
zlati prinašalec
Trendi Najboljši družinski pes
Ne spreglejte