Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
30. 4. 2013,
8.28

Osveženo pred

2 meseca, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

vrtnarjenje Vrt Vrt mačke

Torek, 30. 4. 2013, 8.28

2 meseca, 3 tedne

Kako z vrta prepoditi mačke?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Mačke so lahko za naš vrt in zelenico koristne, medtem ko jih lahko zaradi opravljanja velike in male potrebe, kjerkoli se jim zazdi, zasovražimo.

Mačke so ljubke domače živali, a le če so hišne, saj te na našem cvetličnem in zelenjavnem vrtu lahko počnejo, kar hočejo – saj so konec koncev vendarle naše. Zgodba postane popolnoma drugačna, če naš vrt obiskujejo in uničujejo tuje mačke. Mačkam brskanje med rastlinam in po zelenjavnem vrtu lahko preprečite na več načinov.

A njihova prisotnost na vrtu ni le škodljiva, saj so z lovljenjem nadležnih godavcev lahko še kako koristne.

Mačke imajo rade suho zemljo

 | Foto: Ker te živali veljajo za čiste, bodo med gredico, ki ste jo predhodno zalili, in tisto, ki je niste in je ne boste obdelovali, vedno izbrale drugo. Zato spomladi, ko sejete, pustite del grede prazen – s tem boste mačkam pustili njihov prostor na vrtu.

Zaščitite rastline s kopreno ali kamni

Vrtna tla oziroma zasejane gredice lahko pred radovednostjo mačk zaščitite s kopreno. A ker imajo te hišni ljubljenčki radi čiste in tople prostore, je velika možnost, da bodo kopreno izbrali za popoldanski počitek.

Predvsem tla cvetličnega vrta lahko pred mački zaščitite s kamni, ki naj bodo veliki vsaj 15 centimetrov. S tem boste zapolnili prazen prostor ter mačkam onemogočili kopanje in opravljanje potrebe. Tla cvetličnega vrta lahko prekrijete tudi s črno folijo, na katero natresete lubje.

Naj ima tudi maček svoj prostor pod soncem

Če se želite znebiti mačjih iztrebkov na gredicah, na vrtu izberite prostor, kjer bo maček lahko opravljal svojo potrebo.

Najbolje je, če izberete večje drevo, okoli katerega je sadilna okroglina. Da boste tja privabili mačke, ga pokapajte z nekaj kapljicami baldrijanove tinkture.

Odžene jih tudi čebula

Ker pravijo, da mačke ne marajo čebule, jo razrežite na drobne kose in jih stresite po delih, na katerih ne želite, da se mačka sprehaja. Njihov vonj bo mačke odgnal za približno 14 dni.

Ne spreglejte