Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Neža Mrevlje

Torek,
22. 10. 2013,
12.20

Osveženo pred

6 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Mesec oblikovanja

Torek, 22. 10. 2013, 12.20

6 let, 1 mesec

Leseni nebotičnik - gradnja prihodnosti?

Neža Mrevlje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Na mesecu oblikovanja napovedujejo konferenco Leseni nebotičnik - sanje ali realnost?. Posvetili se bodo vprašanju večnadstropne lesene gradnje.

Na mesecu oblikovanja napovedujejo konferenco Leseni nebotičnik – sanje ali realnost?. Posvetili se bodo vprašanju večnadstropne lesene gradnje.

Večnadstropna lesena gradnja je v državah severne, srednje in zahodne Evrope postala nekaj običajnega. Postala je celo merilo za racionalno, trajnostno in ekološko gradnjo stanovanjskih naselij, poslovnih objektov in hotelov. Kupci jo zahtevajo, investitorji pa sledijo povpraševanju na trgu. Osemnadstropna lesena stanovanjska stavba v Londonu, umeščena med opečnate bloke, prejema številne mednarodne arhitekturne nagrade in priznanja; stanovanja, do zadnjega, pa so kupili v eni uri.

Lesena gradnja v višave je doživela svojo resničnost tudi v obliki štirih devetnadstropnih stanovanjskih blokov švedskem mestu Växjö, serija enako visokih je nastala tudi v Milanu, v Gradcu pa je naselje petnadstropnih lesenih blokov.

V primerjavi z dogajanjem po Evropi in svetu želijo v okviru Meseca oblikovanja na konferenci z naslovom Leseni nebotičnik – sanje ali realnost? s prednostmi tovrstne trajnostne gradnje nagovoriti tako strokovno kot širšo javnost.

Slovenija ima namreč veliko lesa, tovrstnih gradnje pa malo. Kupci, ki si želijo lesenih gradenj obstajajo, pravijo. Trg pri nas pa jim tega za zdaj še ne ponuja, so zapisali organizatorji. O prednostih in razsežnosti lesenih konstrukcij bodo 24. oktobra v tiskarni Mladinska knjiga, nekdanji trgovini Merkur, predavali mednarodni strokovnjaki in akademiki. Slišati bo mogoče o prednostih tega gradbenega materiala, kar bodo razjasnjevali vodje različnih evropskih univerz in inštitutov, odgovornih za predpise in standarde v gradbeništvu, arhitekti pa bodo predstavili izbrane primere evropske večnadstropne lesene arhitekture.

Med predavatelji bodo Simon Aicher, Joachim Schmid, Massimo Fragiacomo, Markus Klaura.

 

Ne spreglejte