Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
20. 2. 2014,
19.39

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Četrtek, 20. 2. 2014, 19.39

8 let, 1 mesec

Labod med zofami

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Delo danskega oblikovalca in arhitektka Arne Jacobsena opisujejo z besedami sofisticirano, privlačno in elegantno. Prav takšna je tudi njegova zofa swan.

Atraktiven kavč swan oblikovalca Arneja Jacobsena (1902–1971) je razširjena različica istoimenskega stola, ki prav tako zajema ukrivljene in elegantne oblike. Kos pohištva, na katerega se lahko zleknete s celim telesom ali pa na njem čas preživljate sede, združuje unikatno in inovativno oblikovanje, ki se ne odpoveduje udobnosti. Tako kot naslanjač egg in serija 3300, ikone danskega ustvarjalca, je bil tudi swan narejen v petdesetih letih za opremo hotela SAS Royal Hotel v Københavnu. Prav ta pa je med obiskovalci hotela postal eden od najbolj priljubljen in se je kmalu po svojem nastanku zapisal med klasike.

Atraktiven kos pohištva je nastal v usnjeni različici, na vitkih kovinskih podlagah obstaja oblazinjen v različnih barvah. Zofa je del serije swan, ki združuje stol, mizo in sedalo za otroke. Sodelovanje, ki sega v leto 1934 Sodelovanje med Arnejem Jacobsenom in podjetjem Fritz Hansen, ki še danes proizvaja njegovo pohištvo, sega v leto 1934. Ustvarjalec je bil produktiven tako na področju oblikovanja kot arhitekture, njegova oblikovalska dela pa so postala del danske in mednarodne kulturne dediščine. V svojem ustvarjanju je Jacobsen združeval ideale modernizma in severnjaško ljubezen do naturalizma.

Rodil se je leta 1902 v Københavnu, svoje znanje pa je pridobival na domači Kraljevi umetnostni akademiji. Navdih je iskal v delih vodilnih oblikovalcev in arhitektov svojega časa, proslavil se je z učinkovitim prepletom funkcije in forme.

Za svoje delo je prejel več priznanj, leta 1968 mednarodno nagrado Ameriškega inštituta za notranje oblikovanje, leta 1967 priznanje danskega društva za industrijsko oblikovanje in leta 1957 nagrado milanskega trienala.

Njegovi oblikovalski kosi so status klasikov dobili že, ko je bil oblikovalec še živ, k temu je pripomoglo tudi dejstvo, da se je pribor, ki ga je oblikoval za hotel SAS Royal, kjer je zasnoval vsak element stavbe, vse do pepelnikov, pojavil tudi v Kubrickovem delu. Režiser je jedilni pribor iz nerjavečega stekla zaradi futurističnega videza uporabil v filmu 2001: Odiseja v vesolju.

Ne spreglejte