Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
17. 12. 2014,
11.12

Osveženo pred

3 leta, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

AJM

Sreda, 17. 12. 2014, 11.12

3 leta, 11 mesecev

Ko pride čas za zamenjavo oken in vrat

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Pri odločitvi za nakup oken in vrat se številni kupci srečujejo z dilemo, kako izbrati pravega ponudnika, vprašanje sta tudi cena in kakovost okna. Vse pa se začne pri izbiri pravih materialov.

Okna in vrata se, tako kot vse stvari v stanovanju, postarajo in sčasoma je treba za zagotavljanje udobnega bivanja zamenjati oboje. Ali se mehanizmi pri vaših oknih med odpiranjem in zapiranjem zatikajo, ali ne tesnijo dobro in čutite prepih, se okna rosijo? Ko stara okna ne izpolnjujejo več zahtev odličnega tesnjenja, torej prepuščajo mraz ali toploto, je čas za zamenjavo.

Pred nakupom pravih oken

Ko se odločimo za zamenjavo oken, moramo najprej izbrati material.

Aluminijasta okna so najboljša predvsem za poslovne objekte in energetsko manj zahtevne gradnje. Za stanovanjske objekte se raje odločajmo med PVC-okvirji in lesenimi okvirji. Zaradi sodobne tehnologije izdelave in obdelave materialov ni bistvenih razlik med doseganjem energetske učinkovitosti in vzdrževanjem okvirjev iz PVC ali lesenih okenskih okvirjev.

Sledi izbira tipa okna in njegovih lastnosti.

Klasična prenova brez zahtev po večji energetski učinkovitosti: Če nimate zahtev po večji energetski učinkovitosti, vam bo dober svetovalec oziroma prodajalec svetoval nakup oken s skupno toplotno prehodnostjo okrog 1,00 W/m2K (koeficient prehoda toplote skozi konstrukcijo – podatek, ki nam pove, koliko energije izgubljamo na kvadratni meter površine) s tremi tesnili in primerno zasteklitvijo.

Nizkoenergijska ali pasivna gradnja oziroma prenova: Če gradite ali prenavljate stavbo, ki se bo po energetski učinkovitosti uvrščala med nizkoenergijsko ali pasivno gradnjo, izberite okna in vrata, ki spadajo v najvišji razred energetske učinkovitosti s toplotno prehodnostjo približno 0,80 W/m2K.

Dihanje oken: Zadnje čase je veliko slišati o dihanju oken. Svetujemo vam, da se pri nakupu oken najprej osredotočite na energetsko učinkovitost izdelka in na tesnjenje, kajti to sta osnovni funkciji okna, na podlagi katerih se opravljajo tudi testi kakovosti.

Za učinkovito izmenjavo zraka v prostoru je dovolj, če od tri- do štirikrat dnevno za pet minut odpremo okna, tako da naredimo prepih. Poceni in varna rešitev je tudi sistem okovja za vzporedni odmik. Ta način vzpostavi kroženje zraka v prostoru, hkrati pa je tudi varen in zdrav.

Za "prometne" vhode izberite aluminijasta vrata

Tako kot izbira oken naj bo tudi izbira vrat preudarna in naj se prav tako začne pri izbiri materiala. Med najbolj vzdržljive spada aluminij, zato ga priporočamo za vhode z veliko frekvenco prehoda. Za energetsko učinkovitejše objekte priporočamo vrata iz umetnega materiala (PVC), saj je ta boljši izolator.

Kakovost in cena oken

Priskrbite si vsaj tri ponudbe različnih proizvajalcev, ki so na prvi pogled enake, cene pa se (lahko) kljub temu zelo razlikujejo.

- Svetujemo vam, da primerjate število postavk na predračunu. Ali so vse postavke zajete v končno ceno in ali se ujema število elementov na ponudbah, ki jih primerjate?

- Pozorni bodite na ponujene profile. Tu je bolj kot število komor pomembna debelina profila. Debelejši ko je profil, večjo stabilnost in izolacijo vam zagotavlja. Preverite tudi, ali je profil izoliran s peno.

- Prav tako preverite število tesnil.

- Pozorni bodite na način zasteklitve – kaj vključuje osnovna cena in kaj je treba doplačati. Pozanimajte se o troslojni zasteklitvi.

Prodajalec mora znati tudi svetovati

V družinskem podjetju AJM okna-vrata-senčila se zavedajo, da je nakup stavbnega pohištva velika investicija. Zato vam oken in vrat ne bodo samo prodali, temveč vam bodo tudi brezplačno svetovali in opravili potrebna merjenja.

Podjetje AJM okna-vrata-senčila je slovensko družinsko podjetje z več kot 20-letno tradicijo. Uporaba kakovostnih materialov, natančna izdelava in velik izbor izdelkov jih uvrščajo v sam vrh proizvajalcev stavbnega pohištva. So tudi eden izmed vodilnih ponudnikov PVC- in ALU-stavbnega pohištva v Sloveniji ter v tem delu Evrope.

Njihovo kakovost in zadovoljstvo kupcev z njihovimi izdelki dokazujeta tudi certifikata Trusted Brand in Best Buy Award.

Ne spreglejte