Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
11. 11. 2014,
13.31

Osveženo pred

6 mesecev, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

dom palača dvorec bogataši Oprah Winfrey

Torek, 11. 11. 2014, 13.31

6 mesecev, 2 tedna

Kdo ima najdražji dom na svetu?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Pravijo, da je najlepše doma, a naša domovanja so si precej različna. Tako po videzu in udobju kot po ceni. Poglejmo, kdo ima v lasti najdražje domove na svetu.

Ko govorimo o luksuznih domovanjih, je verjetno nemogoče prekositi britansko kraljevo družino, ki živi v udobju Buckinghamske palače, katere vrednost ocenjujejo na 1,3 milijarde evrov. Palača ima 775 sob, od tega 19 sob za uradne sprejeme, 52 sob za goste, 188 sob za zaposlene, 92 pisarn in 78 kopalnic.

Po podatkih, ki jih je objavila spletna stran comparecamp.com, se na seznamu najdražjih znajdejo še domovanja v Londonu, Kaliforniji in Franciji, na njem pa so tudi lastniki iz New Yorka, Montane, Monaka in Irske.

Buckinghamski palači se z ocenjeno vrednostjo 801 milijona evrov približuje zaseben dvorec v Mumbaju. 27-nadstropen dom ima v lasti peti najbogatejši Zemljan Mukesh Ambani. Zgradba, imenovana Antilla, ima 600 uslužbencev, poleg kristalnih lestencev pa je dal najbogatejši Indijec z zlatimi lističi preobleči tudi stopnišče. Seveda ne manjka heliport, pravzaprav kar trije, poskrbljeno pa je tudi za parkirni prostor – šest podzemnih etaž. Gradnja dvorca je dvignila veliko prahu, saj je zgrajena na kraju, ki je bil prvotno namenjen šoli za depriviligirane otroke.

Vila Leopolda s 600 milijoni evrov vrednosti zaseda tretje mesto najdražjih, nahaja pa se na Azurni obali. Leta 1902 jo je za svojo ljubico zgradil belgijski kralj Leopold II., nato je prešla v last zdaj že pokojnega francoskega bankirja Edmonda Safre. V njej še vedno živi vdova pokojnega Lily Safra. Vila ima 19 spalnic, več kuhinj in jedilnic, kinodvorano, bazene, igrišča in kegljišče.

V 200 milijonov evrov vredni vili Fairfield Ponds v ameriškem Hamptonsu živi poslovnež in milijarder Ira Rennert. V njej najdemo košarkarsko in teniško igrišče, kegljišče, center za skvoš, tri bazene in preostale malenkosti, kot so gigantska jedilnica in kar 39 kopalnic.

S svojim 178 milijona evrov vrednim dvorcem se lahko pohvali indijski jeklarski mogotec Lakshmi Mittal. Ta se nahaja na ulici Kensington Palace Gardens v najelitnejšem predelu Londona, kjer živijo velika imena, med njimi tudi princ William in Kate. Mittal je dvorec leta 2004 kupil od očeta Formule 1 Bernieja Ecclestona. Njegovo domovanje ima med drugim 12 spalnic, savne in notranji bazen ter parkirišče za 20 avtomobilov.

161 milijona evrov vredno posestvo Ellison Estate pripada Larryju Ellisonu, direktorju ameriškega informacijskega giganta Oracle in nekoč tretjemu najbogatejšemu Američanu. Na z japonskim dizajnom navdihnjenem posestvu stoji deset hiš, ki jih obkroža umetno jezero, vse skupaj pa so gradili kar devet let.

Graščina Hearst Castle z 29 spalnicami in zunanjimi bazeni, oblikovana v italijanskem slogu, je vredna 154 milijonov evrov, uporabili pa so jo tudi v filmu Boter. V vili na Beverly Hillsu so noč preživeli Jackie F. Kennedy, Greta Garbo, Clark Gable, Bob Hope, Franklin Roosevelt in Winston Churchill in številna druga velika imena, posest pa je v lasti potomcev ameriškega medijskega mogotca Williama Randolpha Hearsta.

Lastnik angleškega nogometnega kluba Chelsea in eden najbogatejših Rusov Roman Abramovich si lasti dom v vrednosti 113 milijonov evrov. Njegov bližnji sosed je zgoraj omenjeni indijski jeklarski mogotec Lakshmi Mittal. Nekoliko "na slabšem" je ukrajinska poslovna ženska Elena Franchuk, ki ima v lasti londonsko rezidenco v vrednosti 103 milijone evrov.

Na seznamu desetih najdražjih domovanj se je znašel tudi dom televizijske zvezdnice Oprah Winfrey, najdražji zvezdniški dvorec pa ocenjujejo na 69 milijonov evrov. Oprah ima v svojem domu šest spalnic, deset kaminov, 14 kopalnic in kinodvorano, pred vilo pa stoji jezero z redkimi ribami, katerih zbirateljica je.

Ne spreglejte