Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
6. 12. 2017,
15.06

Osveženo pred

2 meseca

Vsebino omogoča Gorenjska banka

Foto: Pixabay

Natisni članek

stanovanja dom banka Gorenjska banka advertorial

Sreda, 6. 12. 2017, 15.06

2 meseca

Kako do stanovanja?

Vsebino omogoča Gorenjska banka

Foto: Pixabay

Bi radi ustvarili nov dom, prenovili starega ali si morda privoščili počitniško hišico? Ste že na svojem, pa bi do lastnega doma radi pomagali svojim najbližjim? Razkrivamo, na katera vprašanja si morate ob tem odgovoriti in katere napake ob tem najpogosteje počnemo.

GORENJSKA BANKA | Foto:

Ko gre za finance, smo, s koristnimi in dobronamernimi nasveti banke, vsi krojači svoje usode. Če se tega zavedamo, se lahko pravočasno pripravimo na dogodke, za katere vemo, da se lahko zgodijo, in se s tem izognemo finančno neobvladljivim situacijam v prihodnosti.

Med situacije, ki v veliki meri vplivajo in določajo našo prihodnost, pa zagotovo vpliva tudi pridobitev stanovanjskega kredita.

#FINANCIRANJE

Kljub določenim prihrankom stanovanjski kredit verjetno predstavlja najkrajšo, če ne celo edino pot do lastnega doma.

Razdelan finančni načrt in temeljit razmislek o načinu financiranja stanovanja je nedvomno eden najpomembnejših korakov, ki jih morate prehoditi, preden se sploh odpravite na ogled kakšne nepremičnine.

Postopek pridobitve stanovanjskega kredita ni tako preprost, zato so v Gorenjski banki v obliki vodiča povzeli vse ključne informacije, ki jih je dobro poznati, ko se odločate za najem stanovanjskega kredita.

Vodič med drugim odgovarja na 6 ključnih vprašanj, ki si jih moramo zastaviti, kadar se odločamo za nakup, gradnjo ali obnovo lastnega doma.

  1. Kdaj pride v poštev najem stanovanjskega kredita?
  2. Postopek pridobitve stanovanjskega kredita ni preprost. Zakaj?
  3. Kako naj vem, koliko kredita si lahko privoščim?
  4. Fiksna ali spremenljiva obrestna mera?
  5. Spletni izračun — dovolj za odločitev?
  6. Kaj pa dodatna finančna varnost?

Če ne ravno v tem trenutku, pa vam bo vodič zelo koristil, ko bo čas za prenovo, gradnjo ali nakup stanovanja za vas ali vaših bližnjih. | Foto: Če ne ravno v tem trenutku, pa vam bo vodič zelo koristil, ko bo čas za prenovo, gradnjo ali nakup stanovanja za vas ali vaših bližnjih.

Kljub jasnim in koristnim nasvetom, ki jih vodič ponuja, pa tudi pot v banko ni odveč. Vodič vas bo opremil z neprecenjivimi podatki, bančni svetovalec pa bo nato pregledal vaše celotno poslovanje z banko, preveril bo vašo kreditno sposobnost ter ugotovil vaše finančne navade. Vse to vplivalo na pogoje zadolževanja, pa tudi na priporočljivo obliko zadolževanja.

9 najpogostejših napak

Resda je vprašanje financiranje eden izmed ključnih dejavnikov, na katerega moramo biti pozorni, ko se odločamo za nakup, gradnjo ali prenovo lastnega doma – a zagotovo ne edini.

Kar moramo presoditi – se bomo v lov za nov dom podali sami ali bomo ob tem potrebovali pomoč strokovnjakov? Preverite 9 najpogostejših napak, ki jih lahko naredimo tako ob prvi kot tudi drugi možnosti.

1. Ne preverimo pravnega stanja nepremičnine

Nepremičnina, ki jo kupujemo, mora biti pravno neoporečna. Lastništvo mora biti jasno razvidno, nepremičnina pa ne sme biti obremenjena s hipotekami ali drugimi obremenitvami. Kdo je lastnik nepremičnine in, ali je nepremičnina bremen prosta, lahko preverite v zemljiški knjigi. Zemljiška knjiga je sveto pismo pri nepremičninah. Kar piše tam, to velja. Ob tem je treba preveriti še podatke na Gursu. Ob preverbi papirologije je smotrno, da si najamemo pravnika ali nepremičninskega agenta, ki bo podal vse potrebne informacije in bo hkrati tudi na voljo za vsa potrebna vprašanja.

2. Nepremičninskega trga ne raziščemo dovolj

Preden se aktivno lotimo iskanja primernega stanovanja ali hiše, dobro preučimo trg. Preglejmo oglase za podobne nepremičnine in preberimo rezultate zadnjih analiz cen nepremičnin. Tako bomo dobili splošen občutek kakšne so cene za nas primernih nepremičnin in v katero smer se gibljejo.

3. Izbira neprimerne lokacije

Lokacija stanovanja ali nepremičnine je zelo pomembna. Od nje ni odvisna le cena nepremičnine, temveč tudi stroški in naše zadovoljstvo. Morda so videti nižji stroški in nižja cena na račun daljše vožnje na delo na prvi pogled privlačnejši, vendar se lahko hitro naveličamo dolgotrajnega sedenja v avtu v jutranji in popoldanski konici. Tudi mikrolokacija stanovanja v objektu je zelo pomembna. Pri izbiri lokacije zato vedno zelo dobro pretehtamo vsa dejstva, da ugotovimo kakšna lokacija nam resnično ustreza.

Nakup nepremičnine naj bo premišljen in racionalen, kar pa ne pomeni, da odločitve ne smejo voditi tudi čustva in nekaj dobrega instinkta. Seveda pod pogojem, da upoštevate zgoraj zapisane napotke za varen nakup nepremičnine. | Foto: Nakup nepremičnine naj bo premišljen in racionalen, kar pa ne pomeni, da odločitve ne smejo voditi tudi čustva in nekaj dobrega instinkta. Seveda pod pogojem, da upoštevate zgoraj zapisane napotke za varen nakup nepremičnine.

4. Premami nas zunanjost, na notranjost pa pozabimo

V nepremičnini bomo zagotovo preživeli več časa, kot pred njo, zato je bolj pomembna razporeditev prostorov, kot zunanji videz. Bolj koz zunanji, morajo prav notranji prostori ustrezati našim željam in potrebam, vsekakor pa tudi zunanjega videza ne smemo povsem zanemariti.

5. Ne upoštevamo želja drugih članov družine

Ko iščemo stanovanje ali hišo, vse prehitro lahko podležemo le lastnim željam. Nujno je, da upoštevamo tudi želje in potrebe drugih članov družine in se jim prilagodimo. Življenje v novem stanovanju ali hiši bo prijetno le, če so vsi člani zadovoljni.

6. Pred nakupom nepremičnine ne pregledamo dovolj

Nakup rabljenega stanovanja ali hiše je povezan s tveganjem, da ima objekt določene napake, ki jih na prvi pogled ne opazimo in popravila predstavljajo znaten strošek. Zato je smiselno, da najamemo strokovnjaka, ki si objekt ogleda in poda oceno stanja.

7. Pri nakupu novogradnje ne preverimo investitorja

Vsak objekt je unikaten in nikoli ni mogoče vnaprej predvideti vseh zapletov in napak. Zato je pomembno, da pridobimo informacije o kakovosti gradenj investitorja iz preteklosti in o tem, kako je reševal odpravljanje napak v garancijskem obdobju.

8. Z nakupom preveč hitimo

Včasih dobimo idejo in jo želimo najhitreje uresničiti. Tudi z nakupom stanovanja ali hiše je lahko tako. Nekega jutra se zbudimo z idejo, da bi kupili nepremičnino in jo želimo čim hitreje uresničiti. Nakup nepremičnine je dolgotrajen proces in, če ne želimo narediti napake, si zanj vzemimo čas.

9. Nepremičnine ne kupimo

Čeprav nakup nepremičnine prinese določene obveznosti in finančne obremenitve, pa je občutek življenja v svojem stanovanju ali hiši neizmeren. Živimo v domu, ki je naš, ni treba plačevati najemnine, ni strahu, da se bo treba izseliti in iskati novo stanovanje, za povrhu pa je še denar relativno varno naložen. Če nepremičnino kupimo s kreditom, je lahko obrok enak višini najemnine.

O navadah Slovencev glede nakupa nepremičnin si več preberite na tej povezavi.

Ste bolj za urbana središča ali želite stanovati daleč stran od mesta?

Kaj pravite na nov dom v vili pod eno najbolj priljubljenih slovenskih gora?

Ne spreglejte