Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Neža Mrevlje

Četrtek,
17. 1. 2013,
10.25

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

kopanje

Četrtek, 17. 1. 2013, 10.25

8 let

Kaj pa penasta kopel v dnevni sobi?

Neža Mrevlje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Japonski oblikovalec Kenya Hara stavi na oblikovanje predmetov kot tudi izkušenj. Takšna je tudi njegova kad za penasto kopel, ki ustvarja prihodnje vsebine bivanja ter vzbuja nove želje.

Si predstavljate, da bi ležali v topli žametni peni, ki se ne bi ohlajala, medtem pa bi brali knjigo, gledali izbrani film, kovali življenjske načrte ali strmeli v vrt? Na koži bi občutili topel zrak in svetlobo – kopali bi se v kremasti peni. "Gre za več kot le nov slog kopanja, pravzaprav gre za nekaj, kar odpira nova obzorja človeških želja," o svoji kadi pravi japonski oblikovalec Kenya Hara, ki je svojo vizijo uresničil skupaj z japonskim pohištvenim in gradbenim podjetjem Lixil.

Kadi je, tudi zaradi dejstva, da vse več ljudi živi v premajhnih stanovanjih, v domovanjih vse manj. Na Japonskem je to drugače, saj kopanje ne predstavlja le področja telesne higiene, temveč je kad pomemben prostor za sproščanje telesa in duha. Iz tega je izhajal oblikovalec Hara, ki je želel zasnovati kad, ki ne bo vznemirljiva le zaradi svoje oblike, temveč tudi zaradi izkušnje, ki jo prinaša. S svojo kadjo A new desire ustvarjalec tako konceptualno pa tudi izvedbeno predlaga novo obliko načina življenja, na katerega odgovarja tudi uporabljena tehnologija.

Pri ustvarjanju izdelka je avtor izhajal še iz enega japonskega načela: soobstoja nasprotij, ki ima v deželi dolgo tradicijo, Harinov koncept razlagajo v podjetju. Kad A new desire tako skupaj postavlja nasprotja, kot so mokro in suho bivanjsko okolje, prostor higiene in kraj sproščanja, druženja, sprostitve in premisleka, interjer in eksterjer; vse to pa je spodbudilo zamisel o ustvarjanju pogojev za maksimalno udobje in užitek, katerega pomemben podporni element je tehnologija.

Vroči vodi primešamo posebno snov, z aktiviranjem črpalke, ki skrbi za kroženje vode in dodajanje zraka, nastane pena, ki pa ni čistilna kot običajno, pravzaprav nima nikakršnih higienskih lastnosti in njena struktura tudi preveč ne vpliva na kožo, saj je namenjena dolgemu kopanju. Sestavine, ki so v njej, ustvarijo izjemno žametasto peno, preprečujejo ohlajanje vode kot tudi redčenje mehurčkov. Ure in ure tako lahko preživite v topli in penasti kopeli, ne da bi ji bilo treba dodajati vodo ali tekočino. Proizvajalci te nove tehnologije kopanja še pravijo, da je do okolja prijazna, saj je za njeno uporabo zaradi gostosti pene potrebno pol manj vode kot običajno.

Ne spreglejte