Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Neža Mrevlje

Sreda,
11. 4. 2012,
13.23

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Sreda, 11. 4. 2012, 13.23

8 let

Danski klasik med naslanjači

Neža Mrevlje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
So klasiki. In so klasiki. Med njimi je zagotovo tudi naslanjač Egg danskega arhitekta in oblikovalca Arneja Jacobsena iz leta 1958.

Naslanjač Egg je v 50. letih preteklega stoletja nastal za SAS Hotel v Köbenhavnu. Arhitekt in oblikovalec Arne Jacobsen je v hotelu načrtoval in oblikoval vse do potankosti. Zasnoval je celoten interjer, pohištvo, svetila, preprogo, posodo in celo pepelnike, med njimi pa tudi znameniti naslanjač, ki je svoje mesto sprva dobil v hotelskem preddverju.

Pričujoči Jacobsenov fotelj označujejo za triumf celostnega oblikovanja ustvarjalca, ki ga je ta v svojem plodnem življenju dokazal skozi marsikatero kreacijo in arhitekturno zasnovo. Naslanjač je s svojo organsko obliko skorajda vsakokratni kontrast pretežno poševnim in navpičnim površinam prostorov in stavb. Zanj je oblikovalec uporabil takrat popolnoma novo tehniko, oblazinjeno školjko, ki jo podpira močna struktura. Njeno popolno obliko pa je Jacobsen iskal v svoji domači garaži. Pot prihajajoči legendi so napovedovali glineni primerki.

In če se je v kolektivno zavest najpogosteje vpisal močno rdeče žareč zaobljen fotelj, ima ta mnoge podobe različnih materialov in barv. Ob 50. obletnici oblikovalske ikone, leta 2008, je podjetje Fritz Hansen, proizvajalec fotelja, razveselil z 999 primerki omejene serije. Tako se je prvič pojavil v rjavi semiš različici na zadnji strani in temno rjavem usnju v ospredju.

Omejeno serijo so tudi posebej označili, vsak od izdelkov je namreč dobil svojo gravuro, najti jo je mogoče pod sedežno blazino, sestavlja pa jo številka in kratka zgodovina naslanjača. Fritz Hansen za svoje najprestižnejše modele omogoča tudi registracijo izdelka in sledenja v primeru tatvin.

Petdeseto obletnico naslanjača je s svojo inačico proslavil tudi na Danskem živeči izraelski sodobni umetnik Tal R, ki je v svoje zamisli preoblekel 50 foteljev Arneja Jacobsena. Nastale so kolažne izvedbe, tkanine je ustvarjalec nabral po celem svetu, med njimi so tudi kosi rabljenih oblačil iz Danske in Izraela. "Ta serija fotelja Egg je vizualna ekspresija 50-letne slave izdelka, ki povezuje tako njegovo preteklost kot sodobnost. Stol tako pripoveduje številne zgodbe," je o svoji zamisli povedal Tal R. Interpretacije legendarnega stola je navdihnilo delo psihoanalitika Sigmuda Freuda, zato jih je umetnik poimenoval po ljudeh, povezanih z znanstvenikom.

Ne spreglejte