TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
1. 6. 2010,
8.53

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Torek, 1. 6. 2010, 8.53

8 let

Srečanje vojaških gornikov iz 16 držav

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Do 4. junija bosta na Bledu, v Poljčah in v vojašnici Bohinjska Bela potekala 44. srečanje Mednarodnega združenja vojaških gorskih šol in 25. kongres Mednarodne federacije vojaških gornikov.

Srečanje organizira Slovenska vojska skupaj z Združenjem vojaških gornikov Slovenije. Gre za prvo skupno srečanje dveh organizacij, katerih glavna naloga je delo na področju vojaškega gorništva. Osrednja govornica na slovesnosti bo ministrica za obrambo Ljubica Jelušič.

Srečanje je namenjeno druženju in izmenjavi izkušenj Srečanje, ki se vsako leto organizira v drugi državi, je namenjeno druženju in izmenjavi izkušenj ter dopolnitvi gorniških tehnik, ki jih uporabljajo pripadniki vojaških gorskih šol pri svojem delu. Delo pripadnikov vojaških gorskih šol poteka v visokogorju, na zahtevnih terenih in ledenikih v najtežjih vremenskih razmerah, zato je izmenjava znanja zelo pomembna za doseganje ciljev.

Slovenska vojska bo udeležencem srečanja prikazala svoje zmogljivosti na vaji, ki jo bodo izvedli pripadniki Gorske šole. V okviru srečanja bodo potekale tudi različne aktivnosti: okrogla miza na temo bojevanja v gorskem svetu, odprtje razstave in podpis listine, s katero se bodo predsedniki nacionalnih organizacij zavezali k nadaljnji krepitvi sodelovanja, ter slovesnost ob spomeniku v delovnem koncentracijskem taborišču na Ljubelju.

V združenje je vključenih devet držav Mednarodno združenje vojaških gorskih šol je bilo ustanovljeno leta 1996 v Chamonixu. V združenje je vključenih devet držav, in sicer Avstrija, Belgija, Francija, Italija, Nemčija, Romunija, Slovenija, Španija ter Švica, status države opazovalke pa imajo Argentina, Nizozemska, Švedska in Velika Britanija. Mednarodna federacija vojaških gornikov pa je bila ustanovljena 24. maja 1985 v Mittenwaldu na Bavarskem.

Ne spreglejte