Mok zahteval, da Američanki zamenjata opremo, nato si je premislil

Mednarodni olimpijski komite (Mok) je od ameriške ženske hokejske reprezentance zahteval, da odstrani podobo Kipa svobode z obraznih mask dveh vratark, češ da je to v nasprotju s pravili Moka glede političnih simbolov. Mok, katerega odločitev je naletela na ogorčenje Američanov, je pozneje spremenil odločitev in dopustil, da čeladi ameriških vratark ostaneta nedotaknjeni.

Vsega je bil začasno "kriv" Kip svobode, ki ga ima Nicole Hensley na levi strani čelade, saj naj bi bil v nasprotju s pravili Moka glede političnih simbolov. Pri Moku so pozneje odločili, da Američankini čeladi lahko ostaneta   nespremenjeni, tako da je Hensleyjeva proti Rusiji branila s čelado na fotografiji.

Vsega je bil začasno "kriv" Kip svobode, ki ga ima Nicole Hensley na levi strani čelade, saj naj bi bil v nasprotju s pravili Moka glede političnih simbolov. Pri Moku so pozneje odločili, da Američankini čeladi lahko ostaneta nespremenjeni, tako da je Hensleyjeva proti Rusiji branila s čelado na fotografiji. Foto: Reuters

Kot poroča ameriški časnik USA Today, poskušajo ameriški hokejski funkcionarji zadevo rešiti pred današnjim obračunom Američank z olimpijskimi športnicami iz Rusije v hokejskem centru Kwandong.

V skladu s pravili Moka na nobenem kosu oblačil ali opreme ne sme biti besed ali besedila nacionalne himne, motivacijskih besed, političnih sporočil ali sloganov, povezanih z nacionalno identiteto.

Vratarka Alex Rigsby ima podobo kipa na bradi maske. Vratarka Alex Rigsby ima podobo kipa na bradi maske. Foto: Reuters

Nicole Hensley, ki je z ameriško reprezentanco osvojila zadnja dva naslova svetovnih prvakinj, ima na levi strani svoje obrazne maske naslikano veliko podobo Kipa svobode. Alex Rigsby ima podobo kipa na bradi maske.

Najprej prepoved, nato dovoljenje 

Nobena od njiju v Pjongčangu na prvi tekmi na hokejskem turnirju proti Finski ni nastopila, saj je takrat ameriška vrata branila Maddie Rooney.

Je pa v torek obračun z Rusijo začela Hensleyjeva, in sicer z enako čelado, kot je bila sprva kamen spotike, ter ZDA pomagala do preboja v polfinale. Mok je namreč sporočil, da lahko obe ameriški vratarki nosita čeladi s Kipom svobode.

 
 

 

Lestvica in sistem skupine A

 

*Zmagovalka in drugouvrčena reprezentanca se bosta po treh tekmah skupinskega dela uvrstili v polfinale, tretje- in četrtouvrščena izbrana vrsta se bosta po skupinskem delu na dodatni tekmi pomerili za dve polfinalni vstopnici - tretja se bo udarila z drugo iz skupine B, četrta pa z zmagovalko skupine B.

Vratar moške reprezentance: Omejitev je veliko

Tudi vratar ameriške moške hokejske reprezentance Ryan Zapolski je dejal, da se je srečal s številnimi omejitvami pri dizajnu čelade.

Da so omejitve na olimpijskih igrah zelo rigorozne, je spoznal tudi vratar ameriške reprezentance Ryan Zapolski. Da so omejitve na olimpijskih igrah zelo rigorozne, je spoznal tudi vratar ameriške reprezentance Ryan Zapolski. Foto: Reuters "Veliko omejitev je pri tem. Letos nismo mogli narediti veliko," je povedal. "Govoril sem s človekom, ki jo je pobarval, razmišljala sva kakšen teden in dal mi je skico. Hotel sem zvezde in črte na vrhu. Bilo je precej preprosto in dobro gre skupaj z našimi dresi," je dodal 31-letnik, ki velja za močno orožje Američanov.

Ti bodo prvo tekmo turnirja odigrali v sredo ob 13.10 prav proti slovenski izbrani vrsti.

Sorodne vsebine

Komentarji

1
  • bog1953 / 13.02.2018. ob 15:37

    Američanom pa menda ne bodo prepovedovali, kar so si zamislili. Saj niso Rusi.

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Popularno

Vroči članki

Najbolj brano