Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
19. 2. 2018,
15.03

Osveženo pred

6 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,22

Natisni članek

Martin Fourcade biatlon Pjongčang 2018

Ponedeljek, 19. 2. 2018, 15.03

6 let, 1 mesec

Martin Fourcade

Biatlonskemu junaku pokazali, da je zmagal, a jim ni verjel

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,22
Martin Fourcade | Foto Reuters

Foto: Reuters

Francoski biatlonec Martin Fourcade, ki je z nedeljsko zmago in skupno štirimi zlatimi olimpijskimi odličji postal najboljši francoski športnik na zimskih olimpijskih igrah, tudi po fotofinišu dramatičnega razpleta ni verjel v svojo zmago. Lovoriko najboljšega Francoza je po 50 letih prevzel alpskemu smučarju Jean-Claudu Killyju.

Alpski smučar Jean-Claude Killy je zmagal na treh olimpijskih preizkušnjah v Grenoblu v Franciji leta 1968, od takrat pa Francija tako uspešnega športnika na zimskih olimpijskih igrah ni več imela.

Martin Fourcade, ki se je s prvima dvema zlatima olimpijskima kolajnama okitil pred štirimi leti v Sočiju, je v Pjongčangu ubranil že naslov olimpijskega prvaka v zasledovanju na 12,5 kilometra, v nedeljo pa je osvojil še zlato na tekmi na 15 kilometrov s skupinskim štartom.

Ko je videl črto, je imel občutek, da je izgubil

Po dramatičnem razpletu tekme je o zmagovalcu odločil fotofiniš. 29-letni Fourcade, ki je ciljno črto prečkal skupaj z Nemcem Simonom Schemppom, je ob prihodu na cilj s palico udaril ob tla in zmajeval z glavo, saj je mislil, da je dvoboj z Nemcem izgubil.

Bilo je napeto in izenačeno do zadnjega. | Foto: Reuters Bilo je napeto in izenačeno do zadnjega. Foto: Reuters

Tudi ko je fotofiniš pokazal, da je konico čevlja skozi cilj prvi porinil Francoz, v zmago ni verjel. "To je neverjetno, ne morem odgovoriti, še vedno čakam, da mi povejo, da nisem zmagovalec," je dejal po poročanju tiskovne agencije AFP.

Ob tem je spomnil, da je na drugem mestu končal že na olimpijski tekmi s skupinskim štartom v Vancouvru leta 2010 in da je tudi pred štirimi leti v Sočiju za manj kot tri centimetre izgubil dvoboj z Norvežanom Emilom Heglom Svendsnom, ki je bil na nedeljski tekmi tretji. "Na to sem mislil celoten zadnji krog, kajti mislil sem, da se bo ponovilo. Ko sem videl črto, sem imel globok občutek, da sem izgubil," je pojasnil.

Tudi Nemec ni vedel, kdo je prvi

Simon Schempp je zlato medaljo zgrešil za las. | Foto: Reuters Simon Schempp je zlato medaljo zgrešil za las. Foto: Reuters Pozneje, ko se je pokazala veličina njegove zmage, je ocenil, kaj mu pomeni biti najboljši francoski zimski olimpijec: "To mi pomeni veliko, kajti sem velik športni navdušenec in odrasel sem ob gledanju olimpijskih iger na televiziji. Biti najboljši francoski športnik na olimpijskih igrah ni nekaj, za kar sem se boril, ampak sem na to zelo ponosen," je dodal Francoz.

Schempp, ki je zlato medaljo za las zgrešil, se je po poročanju tiskovne agencije DPA zelo razveselil tudi srebra. Tudi sam, kot je dejal, ob prečkanju ciljne črte ni vedel, kdo je bil prvi, a zanj trenutki pred končno odločitvijo niso bili težki. "Vesel sem bil, da sem dobil eno od treh medalj," je dejal Nemec.

Pridružil se je najboljšim francoskim olimpijcem

S štirimi zlatimi in dvema srebrnima olimpijskima medaljama se je Fourcade po olimpijskih odličjih izenačil z najboljšima francoskima olimpijcema nasploh, to sta Christian d'Oriola in Lucien Gaudin, ki sta lovoriko osvojila pred več kot pol stoletja. "Biti med najboljšimi francoskimi olimpijci je nekaj neverjetnega," je ocenil Fourcade.

Svoje pohvale mu je na Twitterju izrazil tudi francoski predsednik Emmanuel Macron, ki je objavil fotografijo fotofiniša ter Fourcada označil za legendo zimskih olimpijskih iger in biatlona.

Ne spreglejte