Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Torek,
13. 2. 2018,
10.45

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3,85

1

Natisni članek

Natisni članek

olimpijske igre Pjongčang 2018 Marcel Hirscher Marcel Hirscher

Torek, 13. 2. 2018, 10.45

6 let, 7 mesecev

Marcel Hirscher: Zdaj grem lahko domov

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3,85

1

Vprašanje prve zlate olimpijske kolajne je viselo v zraku že lep čas, zato je novi olimpijski prvak v kombinaciji Marcel Hirscher s težavo iskal besede, s katerimi bi v Pjongčangu še pred svojima osrednjima nastopoma povzel svoje občutke.

Od našega poročevalca iz Pjongcanga | Foto:

Marcel Hirscher | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

"Naj vas ne skrbi, ostajam v Pjongčangu. A lahko bi odšel domov že danes. Osvojil sem tisto, kar mi je manjkalo. Cilj je izpolnjen. Vem, da je tudi avstrijska javnost to pričakovala. Takoj po tekmi ne morem poiskati pravih besed. Verjamem, da jih bom kmalu našel," je po tem, ko je po 12. mestu v smuku uprizoril zanj značilen slalomski napad in se prebil do naslova olimpijskega prvaka v kombinaciji, dejal Marcel Hirscher.

Zmage mu sicer niso tuje, a ta je nekaj posebnega. Po 55 zmagah v svetovnem pokalu in štirih na svetovnih prvenstvih je zdaj prvič v karieri roke zmagoslavno dvignil še na olimpijskih igrah. Ob tem je priznal, da je vsak dan pomislil na to, da mu v domači vitrini manjka olimpijsko zlato. "A zdaj je tega konec. Zdaj mi bo tudi v veleslalomu in slalomu zanesljivo precej lažje tekmovati," pravi smučarski vladar zadnjega desetletja.

Marcel Hirscher | Foto: Getty Images Foto: Getty Images Tvegana odločitev

"V smučanju je težko karkoli napovedovati. Na končni razplet vplivajo številni dejavniki. Še posebej v kombinaciji pa nisem gojil nekih konkretnih pričakovanj. Že zgolj odločitev za nastop je bila tvegana. Moj tekmec Henrik Kristoffersen namreč že pet dni trenira le slalom in veleslalom, jaz pa sem na smukaških smučeh. Kaj bi bilo, če bi preizkušnjo končal na 20. mestu? Verjemite mi, da bi se ljudje resno spraševali, ali se je bilo modro udeležiti te tekme. Prav zaradi tega sem bil že po smuku zelo vesel, saj sem imel realno možnost za kolajno," je po prvem dejanju smučarskega dela olimpijskih iger dejal Avstrijec, ki, zanimivo, v svetovnem pokalu ni dobil še nobene kombinacijske preizkušnje, zato pa ima v tej disciplini zlati kolajni tako s svetovnega prvenstva kot z olimpijskih iger.

Pol leta po zlomu gležnja

Hirscher je nesporno prvo ime zime. A še pred pol leta je imel zaradi zlomljenega levega gležnja nogo v mavcu. Zato smo ga spomnili na fotografijo, ki jo je sredi avgusta objavil na družbenih omrežjih. Na njej z nogo v mavcu pozira na blazini na bazenu. Če bi mu nekdo takrat dejal, da bo sredi februarja prvo ime svetovnega pokala in olimpijski prvak še pred tehničnim programom … "Tega človeka bi vprašal, ali se šali. Ko sem si zlomil gleženj, sem odpisal sezono, a upal sem, da bom del olimpijskih iger," pravi Hirscher, bržčas zadnji olimpijski prvak v kombinaciji. Ta naj bi se namreč čez tri sezone znašla na smetišču smučarske zgodovine. Prvak to obžaluje, saj gre za disciplino z bogato zgodovino, Mednarodni smučarski zvezi pa svetuje, naj ubere format s kombinacijo superveleslaloma in slaloma.

Spomin na avgust:

 

time for a break 🙈

A post shared by Marcel Hirscher (@marcel__hirscher) on

 

Ne spreglejte