Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
1. 1. 2022,
12.28

Osveženo pred

2 leti, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

zimske olimpijske igre Peking 2022 zimske olimpijske igre Peking

Sobota, 1. 1. 2022, 12.28

2 leti, 3 mesece

Deskanje na snegu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Tim Mastnak deskanje na snegu | Foto Žiga Zupan/Sportida

Foto: Žiga Zupan/Sportida

V deskanju je v Pekingu na voljo po šest kompletov odličij v ženski in moški konkurenci.

Olimpijske discipline: paralelni veleslalom, snežni kanal, deskarski kros (posamično in mešane ekipe), slopestyle in skoki (big air).

Deskanje na snegu je bilo s paralelnim veleslalomom in tekmovanjem v snežnem kanalu na ZOI prvič leta 1998 v Naganu.

Slovenski deskar Žan Košir je na igrah v Sočiju leta 2014 osvojil dve medalji, srebrno v paralelnem slalomu in bronasto v paralelnem veleslalomu. V Pjongčangu mu je spet uspel podvig. V paralelnem veleslalomu je osvojil bronasto medaljo.

Šport izvira iz šestdesetih let prejšnjega stoletja, izumili pa so ga v ZDA.

V šestdesetih letih so se v ZDA veliko ukvarjali z odkrivanjem novih, bolj razburljivih zimskih aktivnosti in deskanje je bilo zanesljivo ena uspešnejših inovacij. Kmalu so novi trend posvojili deskarji na valovih in rolkarji in do leta 1980 je bil šport razširjen po vseh Združenih državah. Prvo ameriško državno prvenstvo je bilo leta 1982, ZDA pa so leta 1983 gostile tudi prvo svetovno prvenstvo v deskanju na snegu. Leta 1987 je bilo ustanovljeno tekmovanje za svetovni pokal s štirimi tekmami (dve v ZDA in dve v Evropi), leta 1990 pa je bila ustanovljena Mednarodna zveza za deskanje na snegu (ISF). Ta je leta 1994 prišla pod okrilje Mednarodne smučarske zveze (FIS), s tem pa so se povečale možnosti, da deskanje postane olimpijski šport. Funkcionarji MOK niso našli nobenega protiargumenta več in deskanje na snegu je bilo v Naganu prvič tudi v sklopu olimpijskih iger.

Snežni kanal: Snežni kanal je v hrib zarezana snežna cev, tekmovalci pa se poganjajo prek njenega roba in izvajajo čim atraktivnejše akrobatske elemente. Zmaga tekmovalec, ki mu sodniki prisodijo največ točk, ti pa ocenjujejo tehnično zahtevnost in izvedbo.

Paralelni veleslalom: Paralelni veleslalom je najbolj običajna disciplina deskanja na snegu. Po veleslalomski progi se poženeta po dva tekmovalca naenkrat, ki se neposredno udarita za zmago. Po kvalifikacijski vožnji se oblikuje turnir 16 deskarjev, ki se na dveh progah (ena ob drugi) pomerijo za zmago.

Kros: Po progi, ki vključuje naravne in umetne prepreke (skoki, preskoki, "valovi", bankine ...), se spustijo po štirje deskarji ali deskarke naenkrat, zmaga pa tisti/-a, ki prvi prečka ciljno črto. V dirki je vsakršno namerno oviranje tekmecev prepovedano in sankcionirano z diskvalifikacijo ali prepovedjo nadaljnjega tekmovanja. Po kvalifikacijah se na izpadanje pomerijo najboljši, zmagovalci posameznih voženj pa napredujejo. O končnem vrstnem redu odločajo finali in mali finali. V Pekingu bo na sporedu posamična preizkušnja in mešane ekipe.

Slopestyle: V slopestylu se tekmovalci spustijo po poligonu, na katerem so različne ovire, skoki, rampe in podobno. Sodniki ocenjujejo pogostost, izvirnost in kakovost izvedbe trikov (skokov, obratov …). Disciplina je na sneg prenesena iz rolkanja in tekmovanja s kolesi bmx.

Skoki (big air): Tekmovalci se spustijo prek snežne skakalnice, sodniki pa ocenjujejo težavnost in izvedbo akrobacij v skoku.

Ne spreglejte