Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
28. 11. 2007,
13.56

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Sreda, 28. 11. 2007, 13.56

7 let, 12 mesecev

Zupan: Oddahnil sem si od pritiskov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
V teh dneh se na kranjski skakalnici pripravlja češka B reprezentanca v smučarskih skokih, ki jo trenira Matjaž Zupan, dolga leta glavni trener prve ekipe slovenskih orlov.

Češkim upom se je v Kranju pridružil tudi znameniti Jakub Janda, ki je v sezoni 2005/2006 zmagal v skupnem seštevku svetovnega pokala.

Matjaž Zupan, ki opravlja delo trenerja B reprezentance na Češkem že dve leti, pravi, da je s to službo sila zadovoljen, saj je manj izpostavljen raznim pritiskom: "Meni je prav prišlo, da nisem več glavni trener, tako kot včasih. Dobro je, da si trenerji malce oddahnemo od nenehnih pritiskov. Sam sem se precej razbremenil. Trener slovenske reprezentance sem bil namreč kar šest let. Nato sem šele po pol leta ugotovil, ko sem se uzrl nazaj, koliko je bilo dela in pritiskov in moram reči, da mi kar paše, da ni več tako veliko novinarskih konferenc, telefonov in podobnih obveznosti. Hkrati sem se precej naučil od glavnega trenerja Richarda Schalerta, ki je bil prej pomočnik trenerja avstrijske reprezentance. Spoznal se avstrijsko šolo dela in mislim, da sem prej napredoval kot nazadoval."

Zupan je dodal, da ima sedaj več časa, da se posveti samim skokom, saj ima manj dela z logističnimi dejavnostmi. "Lahko tudi eksperimentiram in poskusim kaj novega, saj so v B reprezentanci mlajši fantje, pri katerih ni nujno, da se napredek pokaže že jutri. Tega si pri A reprezentanci ne moreš privoščiti. S tega vidika je delo precej bolj umirjeno in lahko tudi bolj produktivno."

Cilj Čehov je Liberec 2009

V češkem Liberecu bo leta 2009 na sporedu svetovno nordijsko prvenstvo, to pa je cilj, na katerega se češka ekipa najbolj osredotoča. "Cilj češke ekipe je, da se čim bolje pripravi na svetovno prvenstvo, ki bo na sporedu leta 2009 v češkem Liberecu. Zato so šli v nakup dveh trenerjev, torej za A in B ekipo. Prišlo je do dobrega sodelovanja. Način dela je drugačen kot sem ga bil navajen, lahko pa rečem, da je samo delo zanimivo, zelo pa se tudi ujamemo s fanti, ki nam zaupajo," pravi Zupan, ki dodaja: "Največ stavimo na Jando, ki je že v preteklosti pokazal, da je sposoben za najvišje rezultate, imamo pa še nekaj zelo perspektivnih mladih fantov. Kodrka, ki je aktualni svetovni mladinski prvak, je eden tistih, ki je pokazal velik napredek. Tommy Hajek je drugi, ki je zelo perspektiven, z obema pa bo potrebno še ogromno delati."

Zupan je spregovoril tudi o sodelovanju z glavnim trenerjem Richardom Schalertom: "A in B reprezentanci pred tekmami trenirata skupaj. Ko nastopi čas tekem, se včasih tudi več kot dva meseca ne vidimo. Sicer pa dobro sodelujeva, imava podoben pogled na tehniko skokov, imava pa različne poti, kako zgraditi skok, kar je normalno, saj ima vsak trener nekaj svojega individualnega pristopa."

Ne spreglejte