Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
19. 1. 2013,
19.32

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Tina Maze Lindsey Vonn

Sobota, 19. 1. 2013, 19.32

8 let

Vonnova globus že "predala" Mazejevi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Zdi se, da v karavani svetovnega pokala skorajda nihče ne dvomi o tem, da bo Slovenka Tina Maze postala prepričljiva zmagovalka skupnega seštevka.

Tina Maze je pretekli teden postala šesta alpska smučarka z zmagami v prav vseh disciplinah, z drugim mestom na klasičnem smuku v Cortini d'Ampezzo pa se je v zgodovino vpisala kot prva z uvrstitvami na stopničke za zmagovalke v vseh disciplinah (vključujoč paralelno tekmo) v eni sami sezoni. Z novim mejnikom, na katere se ob pravi množici le-teh ter osredotočanju na ritem in nepisano pravilo "od tekme do tekme" niti ne ozira kaj prida, je 29-letna Črnjanka še izdatno povečala tudi svojo prednost v skupnem seštevku svetovnega pokala. Slednja po drugi zaporedni "ničli" Marie Höfl-Riesch znaša neverjetni 670 točk. O premoči dovolj zgovorno priča tudi podatek, da imata prvi zasledovalki Riescheva in Anna Fenninger skupaj manj točk od Mazejeve, še skromnejši pa je izkupiček Lindsey Vonn, sicer tokratne zmagovalke preizkušnje v Cortini.

Američanka se je s širokim nasmehom veselila vrnitve na najvišjo stopničko po več kot enomesečnem premoru, ob tem pa potrdila, da se je že sprijaznila s skorajšnjim umikom s prestola. O velikem globus namreč ne razmišlja, Tini Maze pa je povsem odkrito priznala premoč in dodala, da vsako leto pač ne more zmagati. "Moč in samozavest se krepita. Štart v St. Antonu je bil dober. V Cortini sem želel na stopničke. Smučala sem po svojih najboljših močeh in uresničila načrt," pravi štirikratna zmagovalka skupnega seštevka svetovnega pokala, ki ob beli zastavi v boju za skupno zmago prepričljivo vodi vsaj v smukaški razvrstitvi. Njena prva zasledovalka je tam kar prerojena rojakinja Stacey Cook, blizu pa sta tudi Alice McKennis in Leanne Smith. Julia Mancuso je tako šele peta ameriška smukačica. "V ekipi imamo odlično energijo. Nevarne smo. Tako bo tudi na svetovnem prvenstvu," svari Vonnova, ki se je z novo zmago na lestvici večnih zmagovalk še bolj približala Annemarie Moser-Pröllovi. Legendarna Avstrijka ima namreč 62 zmag, najboljša smučarka zadnjih let pa od sobotnega opoldneva že 58.

Aktualna smučarska kraljica in njena skorajšnja prestolonaslednica iz Slovenije pa bosta imeli novo priložnost za neposredni dvoboj že v nedeljo na superveleslalomu. "V Cortini zelo rada nastopam," ob tem poudarja Mazejeva, ki italijanskim novinarjem ni pozabila omeniti, da v njeni ekipi za vrhunsko podporo skrbijo kar trije Italijani.

Ne spreglejte