Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Nedelja,
29. 10. 2017,
7.00

Osveženo pred

6 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,10

Natisni članek

Sölden Žan Kranjec Žan Kranjec Štefan Hadalin

Nedelja, 29. 10. 2017, 7.00

6 let, 5 mesecev

Sölden, veleslalom, moški

Veter odpihnil moški veleslalom v Söldnu

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,10
Žan Kranjec | Foto Sportida

Foto: Sportida

Zaradi slabih vremenskih razmer in neugodne napovedi so morali organizatorji smučarskih tekem svetovnega pokala v Söldnu odpovedati moški veleslalom, na katerem bi morala nastopiti tudi Žan Kranjec in Štefan Hadalin.

 


Francoz Mathieu Faivre, ki je na sobotnem žrebu dobil startno številko 1, se z njo ni povzpel na ledenik Rettenbach. Uresničile so se namreč napovedi vremenoslovcev o slabem vremenu, predvsem o močnem vetru, tako da vodstvu tekmovanja ni preostalo drugega, kot da tekmo, ki bi se morala začeti ob 10. uri, odpove.

Že ob 6.20 so vsi trenerji prejeli sporočila, naj s tekmovalci ostanejo v dolini v Söldnu. Slabe pol ure pozneje pa je bila ledeniška tekma, ki se po pravilih FIS nikoli ne nadomešča v drugih krajih, dokončno odpovedana.

Provokativni Ted Ligety

Odločitev sicer ni nepričakovana, saj so na vetrovno nedeljo organizatorji opozarjali že vse od prihoda tekmovalnih ekip v Sölden. Še več, policija je napovedovala, da bo v primeru napovedanega orkanskega vetra zaradi varnostnih razlogov zaprla 13 kilometrov dolgo cesto, ki vodi od kraja Sölden do vznožja ledenika. Vseeno pa je jutranja odpoved poskrbela za nekaj vznemirjenja. Tako se je na družbenem omrežju Twitter oglasil do FIS pregovorno kritični Ted Ligety.

"Malce čudno je, da se tekma v Avstriji odpove že ob 6.45, medtem ko trenutno ni njihovega glavnega zvezdnika," je 'čivknil' Američan in s tem meril na šestkratnega dobitnika velikega globusa Marcela Hirscherja. Ta bo zaradi avgustovskega zloma gležnja v sezono vstopil z zamudo, predvidoma novembra. Odpoved tekme pa pomeni, da tekmeci ne bodo mogli izkoristiti njegovega izostanka.

Naslednja postaja: Levi

Med tistimi, ki bi lahko izkoristili izostanek Hirscherja in njegovega rojaka Philippa Schörghofra, je bil tudi najboljši slovenski veleslalomist Žan Kranjec, sicer četrti na lanskoletni ledeniški premieri. Seznam manjkajočih ga je namreč vrnil v prvo jakostno skupino, tako da bi tokrat nastopil s startno številko 10. A to bo domov odnesel kot spominek, saj se skupaj s Štefanom Hadalinom (ta bi nastopil kot 60.) predčasno odpravlja domov. Sledijo priprave na naslednjo tekmo. Že čez dva tedna bo namreč Levi na Finskem gostil dvojni slalomski program za moške in ženske. Tam bo sicer slika drugačna, saj bo v vlogi prvega aduta Hadalin, Kranjec pa bo napadal iz ozadja.

Tina Robnik je poskrbela za najboljši slovenski rezultat v Söldnu (9. mesto). | Foto: Getty Images Tina Robnik je poskrbela za najboljši slovenski rezultat v Söldnu (9. mesto). Foto: Getty Images

Slovenski uspeh Söldna 2017: Tina Robnik

To bi bila sicer tretja odpoved ledeniške tekme v zadnjih enajstih letih. Ponovil pa se je scenarij iz leta 2010, ko so tirolski organizatorji prav tako pod streho spravili zgolj žensko tekmo. Zanimivo pa je, da je v obeh primerih, torej tako letos kot pred sedmimi leti, sobotno preizkušnjo dobila Nemka Viktoria Rebensburg. A če je bila v prvem primeru najboljša Slovenka Tina Maze (6. mesto), je tokrat to vlogo prevzela Tina Robnik. Z devetim mestom je dosegla rezultat kariere, obenem pa ne gre spregledati statističnega dejstva, da je Savinjčanka po Mazejevi in Ani Drev šele tretja slovenska veleslalomistka v zadnjih 15 letih z uvrstitvijo med najboljših 10 na tekmah svetovnega pokala.

Ne spreglejte