Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
1. 9. 2011,
15.01

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Četrtek, 1. 9. 2011, 15.01

8 let

Tomaž Lovše: Ni nobenih zdrah

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Smučarska zveza Slovenije (SZS) je v zadnjih dneh izgubila dva pomembna funkcionarja. Odstopil je njen direktor Matija Vojsk ter predsednik Odbora in Zbora alpskih disciplin Jure Košir.

Košir je v torek po 17 mesecih dvignil roke od smučarskega kotla. Kot razloge za odstop je navedel neizpolnjevanje vodstva SZS določenih pogojev, ki se dotikajo dela z mladimi in zmanjševanjem birokratskega aparata SZS, izpostavil pa je tudi slabo vzdušje v reprezentancah. "Rad bi se zahvalil Juretu Koširju, ki ni odstopil zaradi zdrah, kot mislijo nekateri. Z Juretom nisva imela problemov, sva se pa veliko pogovarjala o proračunu. Jure je hotel višjo številko, jaz pa nižjo, vendar pa sem jaz tisti, ki mora ta denar prinesti. Jure je legenda smučanja, človek z energijo, kljub temu pa mu ni bilo lahko usklajevati številne interese, zlasti v stroki, v odboru in zboru. Takšna naloga ni preprosta," je bil prvi komentar direktorja SZS Tomaža Lovšeta na odstop nekdanjega smučarskega šampiona.

Nov predsednik Odbora in Zbora alpskih disciplin bo po zagotovilih Lovšeta izglasovan kmalu. Klubi so se začeli organizirati, tako da že poteka diskusija o tem, kdo naj bi bil primeren kandidat za Koširjevega naslednika. Najprej se bo naslednji torek sestal alpski Odbor, po njegovi seji pa bo Lovše sklical še alpski Zbor, ki bo zasedal najkasneje v 14 dneh od tega torka in nov predsednik naj bi bil imenovan. O imenih Lovše ni želel govoriti.

Naključje, da sta se odstopa zgodila hkrati

Dan pozneje po Koširju je na seji izvršilnega odbora SZS odstopil še Vojsk, kar je bilo za mnoge presenečenje. Vlogo vršilke dolžnosti direktorja bo nadaljnjega opravljala Barbara Kürner Čad. "Pred sejo sem imel daljši pogovor z Vojskom. Skupaj sva ugotovila, da je v zadnjih 14 mesecih, odkar je bil direktor, izpolnil nekaj pomembnih nalog. Ugotovila sva tudi, da je bil na nekaterih področjih udeležen kritik. Po skupni presoji je nato podal odstopno izjavo, ki sva jo sprejela tako jaz kot predsednik in kot tudi izvršilni odbor. V zaostrenih ekonomskih razmerah je težko zagotoviti pogoje za normalno delovanje športa. Zaostrene gospodarske razmere se nanašajo tudi na našo bazo. Mnogi pričakujejo, da se bodo v teh razmerah pogoji za športnike izboljševali in da bodo primerljivi s sosednjimi državami, kar pa ni mogoče. Normalno je, da se zato krešejo mnenja. Dodajam pa, da so tudi največji kritiki nekdanjega direktorja priznali, da je Matija pošten, delaven, organiziran in metodološki človek, ki se je trudil v dobro smučanja v Sloveniji," pa je predsednik SZS dejal po odstopu njenega direktorja. Slovesi dveh pomembnih mož na SZS pa nista med seboj povezani.

"Naključje je, da sta se odstopa zgodila hkrati. Nisem želel taktizirati in nekomu reči, da naj odstopi mesec dni pozneje. Dobro je, da se čim prej vrste strnejo in ustvarijo čim boljši pogoji za športnice in športnike. Poleg tega dodajam, da je izvršilni odbor, na katerem so bili predstavniki vseh panog, celo organizatroji svetovnega pokala, s katerimi imamo zanimiv dialog zaradi ekonomskih razmer, soglasno sprejel odstop. Torej ni nobenih zdrah," je še dodal prvi mož največje slovenske športne zveze.

Večina pogodb in dogovorov potrjenih

Tudi o novi vršilki dolžnosti direktorja SZS je Lovše govoril le v presežnikih. "Ni le pravnica z izkušnjami v gospodarstvu, je tudi mati, ki je 12 let podpirala svojega sina v alpskem smučanju in delala kot prostovoljka v klubu. Dobro pozna stroko, delo v klubu in probleme, zato je imela prednost pred ostalimi." Kürner Čadova pa je dodala: "Čeprav sem pravnica, sem povezana s smučanjem, zato mi je bil poseben izziv in zadovoljstvo, da se lahko lotim te funkcije in po svojih najboljših močeh, znanju ter izkušnjah pomagam, da se zadeve uedijo. Moja naloga je, da dokončno uredimo odnose s tekmovalci in da lahko ti začnejo s tekmovanji, ki so pred vrati. Smo na dobri poti.''

''Podpisana je pogodba s Tino Maze, kar si štejem za velik uspeh. Pričakujem, da se tudi z ostalimi tekmovalci uredijo zadeve. Nekateri so na pripravah, ampak so seznanjeni s stališčem alpskih disciplin. Pričakujem njihove odgovore. Zaključujemo tudi zadeve s sponzorji. 80 odstotkov pogodb in dogovorov je potrjenih, ostale pa so v zaključni fazi in bodo do konca septembra zaključene, tako da se bo lahko tekmovalna sezona mirno začela, mi pa se bomo posvetili drugim nalogam na SZS."

Lovše je tudi povedal, da svojega kandidata za predsednika Odbora in Zbora nima, da pa je njegova naloga, da pospeši dogovore o njegovem imenovanju. Glede odstopa Koširja mu ni lahko, pomislil je tudi, da je bila težava v njem samem. Zatrdil je, da bo zmagovalca treh slalomskih tekem svetovnega pokala tudi v prihodnje spraševal za njegovo mnenje in poglede. Ena izmed nalog Kürner Čadove pa bo izboljšanje vzdušja na SZS.

Ne spreglejte