Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Petek,
17. 2. 2017,
14.50

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,53

1

Natisni članek

Alexis Pinturault Žan Kranjec Žan Kranjec Marcel Hirscher Marcel Hirscher St. Moritz 2017 Ilka Štuhec Ilka Štuhec

Petek, 17. 2. 2017, 14.50

6 let, 7 mesecev

St. Moritz, svetovno prvenstvo, veleslalom (m)

Dvojno avstrijsko zmagoslavje s Hirscherjem v glavni vlogi

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,53

1

Avstrijski smučarski zvezdnik Marcel Hirscher je v St. Moritzu postal svetovni prvak v veleslalomu. Žan Kranjec je odstopil že v prvi vožnji, tako da je za najboljši slovenski rezultat poskrbel Štefan Hadalin (28).

Po drugem mestu v kombinaciji je Marcel Hirscher slavil zmago v veleslalomu. Zdaj ga čaka še nedeljski slalom. | Foto: Getty Images Po drugem mestu v kombinaciji je Marcel Hirscher slavil zmago v veleslalomu. Zdaj ga čaka še nedeljski slalom. Foto: Getty Images

Potem ko je dobil 20 veleslalomov svetovnega pokala in osvojil tri male kristalne globuse v tej disciplini, je Marcel Hirscher v St. Moritzu prvič v karieri postal tudi veleslalomski svetovni prvak. Kar dvakrat je bil drugi, v obeh primerih je zaostal za Tedom Ligetyjem. Američana, ki je zaradi poškodbe že končal sezono, tokrat ni bilo na štartu. Vsi preostali pa niso našli orožja, kako se lotiti najboljšega smučarja zadnjih let.

Hirscher je vodil že po prvi vožnji, a ker je bilo v eni sekundi razvrščenih kar deset smučarjev, je bilo jasno, da ga naporno delo čaka še v drugem nastopu. Rokavico mu je vrgel predvsem rojak Roland Leitinger, ki se je s štartno številko 22 v prvi vožnji zavihtel na šesto mesto, nato pa z najboljšim časom drugega teka napadel vrh.

Vodilni veleslalomist svetovnega pokala je ubranil 25 stotink prednosti, na tretjo stopničko pa se je po napaki Philippa Schörghoferja, ki bi lahko Avstriji zagotovil trojno zmago, zavihtel Norvežan Leif Kristian Haugen.

Zmagoviti krik novega prvaka | Foto: Getty Images Zmagoviti krik novega prvaka Foto: Getty Images

Prvak v treh disciplinah

"Presrečen sem! Hvala vsem, ki so mi stali ob strani. Ta zmaga je tudi njihova. Ni bilo lahko. Čutim, da sem izmučen, kar pove dovolj. Po drobni napaki sem vedel, da moram dati vse, kar imam v sebi, da v spodnjem delu pridobim nekaj časa," je v cilju dejal 27-letni Avstrijec, za katerega je to že šesta kolajna na svetovnih prvenstvih.

Leta 2013 je bil v Schladmingu svetovni prvak v kombinaciji, predlani pa v Vailu v slalomu. Ob treh zlatih kolajnah ima v svoji zbirki še tri srebrne kolajne. Dvakrat je bil drugi v veleslalomu, tretjič pa je podprvak postal pred dnevi v St. Moritu, ko ga je v kombinaciji Luca Aerni ugnal za stotinko sekunde.

Hiter konec sanj o slovenskem presenečenju  Razočarani Žan Kranjec je ostal praznih rok. | Foto: Getty Images Razočarani Žan Kranjec je ostal praznih rok. Foto: Getty Images

"Želja je kolajna," je pred dnevi ob pogledovanju proti tekmi dejal najboljši slovenski veleslalomist Žan Kranjec, ki se je letos prebil med prvokategornike in z dvema uvrstitvama na četrto mesto nakazal, da je lahko ob ugodnem spletu okoliščin konkurenčen tudi najboljšim. A njegov napad na svetovnem prvenstvu se je končal že v zgornjem delu proge.

Po sicer napadalnem, a ne najhitrejšem smučanju je pred drugim merjenjem vmesnega časa napačno ocenil zavoj, zgrešil vrata in ostal brez uvrstitve.

"Že pred napako sem imel občutek, da moje smučanje ni bilo optimalno. Zagotovo sem razočaran. Treba bo analizirati tekmo in kaj potegniti iz tega, nato pa pozabiti na današnji neuspeh in se osredotočiti na naslednjo tekmo. Vedel sem, da če naredim tisto, kar znam, da se lahko borim z najboljšimi, le točno nisem vedel, kam me lahko pripelje moja vožnja. Edino, kar sem si želel, je, da odpeljem od vrha do izteka optimalno. Žal tega danes nisem naredil. To je smučanje, to je šport, treba se bo tudi kaj naučiti iz neuspehov in pogledati naprej na naslednje tekme," je po svojem nastopu dejal Kranjec.

Štefan Hadalin bo slovenski adut v slalomu. | Foto: Sportida Štefan Hadalin bo slovenski adut v slalomu. Foto: Sportida

Do cilja le Štefan Hadalin

Kranjčevemu "zgledu" sta sledila tudi Miha Hrobat in Martin Čater, tako da je od slovenskega kvarteta rezultat dosegel le Štefan Hadalin. Mladi Vrhničan je imel pri tem kar nekaj smole, saj je v prvem nastopu za las zgrešil uvrstitev v prvo trideseterico. Tako je v drugo nastopil za najboljšimi in na načeti progi napredoval le do 28. mesta. Njegov zaostanek za Hirscherjem je na koncu znašal 4 sekunde in 24 stotink. Več si bo zanesljivo obetal na nedeljskem slalomu, kjer pa bo v središču pozornosti znova – Marcel Hirscher.

St. Moritz, svetovno prvenstvo
Veleslalom, moški:

1. Marcel Hirscher (Avt)               2:13,31
2. Roland Leitinger (Avt)              +  0,25
3. Leif Kristian Haugen (Nor)             0,71
4. Henrik Kristoffersen (Nor)             0,76
5. Philipp Schoerghofer (Avt)             0,85
6. Matts Olsson (Šve)                     0,93
7. Alexis Pinturault (Fra)                0,98
8. Justin Murisier (Švi)                  0,99
9. Mathieu Faivre (Fra)                   1,05
10. Riccardo Tonetti (Ita)                 1,16
...
28. Štefan Hadalin (Slo)                   4:24
Odstop: Martin Čater, Miha Hrobat, Žan Kranjec ...
 
Ne spreglejte