Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Petek,
29. 1. 2016,
14.15

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Zlata lisica Ana Drev Maruša Ferk Tina Maze Mateja Svet Maribor Pohorje

Petek, 29. 1. 2016, 14.15

6 let, 7 mesecev

Slovenske lisičke proti statistiki

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Zgodovinska statistika ni na strani aktivnih slovenskih smučark na Zlati lisici. "Če kdaj, se to lahko obrne letos," odgovarja Ana Drev.

V soboto in nedeljo bo na veleslalomu in slalomu svetovnega pokala v Mariboru skupno nastopilo devet slovenski reprezentantk. Prav vse že imajo vsaj nekaj izkušenj s tekmami svetovnega pokala, res pa je, da 21-letno Klaro Livk in vsega 17-letno Meto Hrovat čaka lisičji krst.

Gre za smučarki, ki naj bi se čez več sezon na Pohorje vrnili kot nosilki novega rodu. Tokrat bo rezultatsko breme vendarle večinoma padlo na starejše rojakinje. Toda pogled v zgodovino mariborskih tekem razkriva, da aktivni rod slovenskih reprezentantk na Pohorju do zdaj ni pretirano blestel. Kar sedmerica, v kateri je tudi prva slalomska violina Ana Bucik, na radvanjski strmini ni osvojila niti točke.

Lastnica najboljših rezultatov je Maruša Ferk

Tudi izkupiček veleslalomske prvokategornice Ane Drev je na mariborskih tekmah zelo skromen. Na progi, na kateri zaradi neizrazite strmine njena tehnična podkovanost ne pride toliko do izraza kot na zahtevnejših terenih, je zbrala 16 nastopov, od tega devet v veleslalomu, ter se zgolj dvakrat zavihtela med dobitnice točk. Njen najboljši rezultat je 22. mesto na tekmi leta 2013.

Priponko najuspešnejše aktivne domače lisičke si tako lasti Maruša Ferk, hkrati tudi edina s točkami v obeh disciplinah. Res pa je, da imajo njeni najboljši dosežki že kar dolgo brado. Leta 2009 je bila 15. v veleslalomu in 21. v slalomu, leto pozneje pa 16. v slalomu.

Od Mateje do Tine

"Če kdaj, potem lahko to mariborsko krivuljo obrnem letos," pred sobotnim veleslalomom opozarja Drevova, ki je zaradi drugega mesta na zadnji tekmi v Flachauu in dobre sezone v svoji edini disciplini tokrat v središču pozornosti. Vseeno ne želi napovedovati napada na mariborske stopničke, na katerih so do zdaj stale Mateja Svet, Urška Hrovat, Špela Pretnar, Katja Koren in Tina Maze. Če v statistiko vključimo še kranjskogorske tekme za Zlato lisico, lahko na ta večni seznam uvrstimo še Natašo Bokal in Veroniko Šarec.

Ne spreglejte