Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Sreda,
19. 4. 2017,
8.30

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,53

Natisni članek

Pjongčang 2018 olimpijske igre koleno rehabilitacija Severin Freund

Sreda, 19. 4. 2017, 8.30

6 let, 6 mesecev

Severin Freund vidi izkušenost pri rehabilitaciji kot prednost

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,53
Severin Freund Falun 2015 | Foto Reuters

Foto: Reuters

Prvi mož nemške skakalne vrste Severin Freund je imel v pretekli sezoni obilico težav. Vlekle so se mu še od zime 2015/16 in nadaljevale letos, ko je moral zaradi poškodbe kolena predčasno končati sezono. A ga glede vrnitve nič ne skrbi, saj je, kot pravi, njegova prednost izkušenost.

Na novoletni turneji v sezoni 2015/16 so se pri Severinu Freundu začele pojavljati težave, potem ko se je ob padcu v Innsbrucku poškodoval in imel v nadaljevanju obilico preglavic.

Po sezoni se je odločil za operacijo kolka in izpustil večji del priprav. Na skakalnice se je vrnil šele ob koncu poletnega grand prixa. Na tekmah v Hinzenbachu in Klingnethalu je želel občutiti tekmovalni ritem, ki ga je pred vstopom v sezono potreboval.

Na prvi zimski postojanki v Kuusamu na Finskem ni od njega nihče kaj veliko pričakoval, ker je imel za seboj zelo malo skokov. Na prvi tekmi je zaostal le za našim Domnom Prevcem, na drugi pa stopil celo na najvišjo stopničko odra za zmagovalce.

Kmalu zatem je začel izgubljati stik z najboljšimi, razlog pa je tičal v pomanjkanju število skokov, saj občutki niso bili pravi.

Moja prednost je, da nisem več tako mlad

Severin Freund je v Falunu leta 2015 postal svetovni prvak na večji napravi. | Foto: Getty Images Severin Freund je v Falunu leta 2015 postal svetovni prvak na večji napravi. Foto: Getty Images Povrhu vsega je na novoletni turneji zbolel in se v upanju na dobro pripravo za nordijsko svetovno prvenstvo v Lahtiju umaknil na treninge. Nato je sledil nov udarec. Poškodoval si je koleno. Nemudoma se je odločil za rekonstrukcijo križnih vezi. Zdaj je še vedno v fazi rehabilitacije in dela na tem, da se bo vrnil močnejši.

Zaveda se, da se bo pozneje vključil v proces treninga in skakanja, vendar je ob vsem miren, saj mu bodo ob tem pomagale izkušnje.

"Ne bi rekel, da se vračam. Moja prednost je, da nisem več tako mlad in zato ne potrebujem veliko skokov. Najbolj pomembno je, da telo dobro pripravim, da bom lahko nato ob vrnitvi na skakalnico normalno deloval," je Freund povsem miren.

Prihodnja sezona bo tudi zanj posebna. Olimpijske igre v Pjongčangu bodo poseben magnet. V karieri je skočil do zlate ekipne medalje v Sočiju, medtem ko se mu posamični tekmi nista sešli. Takrat so mu dajali predznak večno drugi, a je kritike v sezoni 2014/15 demantiral in osvojil veliki kristalni globus, postal svetovni prvak v Falunu, pred tem pa leta 2014 še svetovni prvak v poletih. In tudi svetovno prvenstvo v poletih bo v naslednji zimi na skakalnem meniju, medtem ko Freundu v vitrini od prestižnih lovorik prav tako manjka še zlati orel z novoletne turneje.

Ne spreglejte