Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
27. 12. 2007,
14.58

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Četrtek, 27. 12. 2007, 14.58

8 let

Razbremenjeni pritiska

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Najboljše smučarje skakalce čaka 30. decembra v Oberstdorfu prva tekma 56. izvedbe novoletne turneje.

V sezoni, v kateri ni ne svetovnega prvenstva ne olimpijskih iger, je prestižno tekmovanje štirih skakalnic najpomembnejši dogodek za večino najboljših tekmovalcev. Slovenske barve bodo branili Jernej Damjan, Primož Pikl, Primož Peterka in Robert Kranjec.

Naši orli se s pomembnostjo in medijsko izpostavljenostjo novoletne turneje ne obremenjujejo. "Cilji niso vezani le na novoletno turnejo. Za nas so vse tekme svetovnega pokala v tej sezoni enako pomembne," je strnil športni direktor slovenske skakalne reprezentance Franci Petek in dodal, da je z dosedanjim delom sezone delno zadovoljen.

Na prvi tekmi v Oberstdorfu bo naša reprezentanca nastopila v omenjeni zasedbi Damjan, Peterka, Pikl in Kranjec.

Bolezen položila Damjana v posteljo

Največ se seveda pričakuje od Jerneja Damjana, ki je v dosedanjih sedmih tekmah svetovnega pokala pokazal konstantno formo, s katero je vseskozi krojil svetovni skakalni vrh. Trenutno zaseda deveto mesto v skupni razvrstitvi, po zadnji tekmi v Engelbergu pa mu je nemoten potek treningov onemogočila viroza, ki je napadla praktično vso skakalno izbrano vrsto. "Ko smo se vrnili iz Engelberga, se mi je začelo stanje izboljševati, v sredo zjutraj pa me je še enkrat pošteno zdelalo. Jemljem antibiotike in upam, da bo v prihodnjih dneh bolezen končno popustila," je dejal utrujeni "Jajc".

Kranjec dober na treningih

Ker bolezen ne muči le Damjana, so v zadnjem tednu vsi trenirali po posebnem programu. "Skakala sta samo Pikl in Peterka, ostala dva sta počivala. Trenirali smo po individualnem programu in sproti spreminjali trening, saj smo se prilagajali stanju posameznikov," je razložil pomočnik glavnega trenerja slovenskih skakalcev Gorazd Pogorelčnik.

Robi Kranjec se ne obremenjuje preveč s tem, da v zadnjem času ni mogel skakati: "Mislim, da sem tehnično na zelo visokem nivoju, zato skokov v zadnjem tednu nisem potreboval. Moj glavni problem je, da forme s treningov ne morem prenesti na tekme. Ko mi bo to uspelo, bodo rezultati precej boljši."

Peterka je konstanten

Konstantno formo v zadnjem času kaže Primož Peterka, ki se stalno uvršča med dobitnike točk. "Moj cilj je izboljšati rezultate, saj imam vseskozi občutek, da sem sposoben več. Na zadnjih treningih pa sem odpravljal nekatere tehnične napake. Predvsem zadnji trening mi je sijajno uspel," je zadovoljen nekdanji zmagovalec novoletne turneje.

Kljub temu, da na zadnjih dveh tekmah ni sodeloval, bo četrti član ekipe Primož Pikl. "Prilagajali se bomo sprotnemu stanju, zato ni nujno, da bo ekipa ostala ista do konca novoletne turneje," zaključuje Franci Petek.

Že po tradiciji bo prizorišče prvih dveh tekem v Nemčiji. Druga preizkušnja bo prvi dan novega leta na sporedu v slovitem Garmisch-Partenkirchnu. Nato se bo turneja preselila v Avstrijo, kjer bo 4. januarja v Innsbrucku na sporedu tretja tekma, končna odločitev pa bo padla 6. januarja v Bischofshofnu.

Ne spreglejte