Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Petek,
6. 2. 2015,
14.32

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Tina Maze Lindsey Vonn Ilka Štuhec Ilka Štuhec smuk

Petek, 6. 2. 2015, 14.32

8 let, 1 mesec

Prvakinja le pred malim zaslonom

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Izmed treh dobitnic smukaških kolajn v Schladmingu 2013 bo na štartu druge ženske tekme svetovnega prvenstva v Beaver Creeku le srebrna Nadia Fanchini, ki bo preizkušnjo tudi odprla.

Marion Rolland na smuku v Beaver Creeku ne bo branila zlate kolajne, ki si jo je leta 2013 priborila v Schladmingu. Francozinja si je namreč pretekli mesec v Cortini d'Ampezzo poškodovale križne vezi, tako da je zanjo sezona 2014/15 že končana. V to pa se ni podala niti Maria Höfl Riesch, bronasta na zadnjem smuku SP. Bavarka je namreč spomladi tekmovalne smuči postavila v kot. To pomeni, da bo svoje odličje v Beaver Creeku branila le Italijanka Nadia Fanchini, ki bo tekmo s številko ena tudi odprla.

Zmaga Rollandove v Schladmingu je bila sicer veliko presenečenje. Francozinja je udejanjila nepisano pravilo o presenečenjih na velikih tekmovanjih, ki je verjetno staro toliko kot svetovna prvenstva sama. "Morda je samozavest res moja težava. A danes sem že zjutraj vedela, da se lahko zavihtim na stopničke,'' je po največjem uspehu v karieri dejala Francozinja, ki je s pridom izkoristila odsotnost najboljše smukačice zadnjega desetletja Lindsey Vonn.

Konec sanj o kolajnah v vseh disciplinah

Smuk je bila na SP 2013 tretja ženska tekma in prva, na kateri odličja ni osvojila Tina Maze, ki je usodno napako storila pri ohranjanju nadzora nad smučmi ob večjem S-zavoju. Tam jo je namreč odneslo krepko pod idealno linijo, tako da je izgubila veliko hitrosti. Ker je nato sledil položnejši del s prehodom v poševni smuk, realne možnosti za pridobitev hitrosti ni imela. Do cilja je sicer smučala povsem korektno, a zaradi omenjenega spodrsljaja počasneje. Na koncu je to zadostovalo za sedmo mesto in konec sanj o zgodovinskem lovu na odličja v vseh disciplinah.

Za zmagovalko je zaostala sekundo in 21 stotink sekunde, od tretjega mesta pa jo je ločilo dobre pol sekunde. ''Težka tekma. Skušala sem ostati osredotočena. A na delu, kjer se je odločala tekma, sem izgubila vse. Pristala sem v luknji, izgubila pravi položaj na smučeh in svojo linijo. Nato pa sem želela le cela v cilj. Škoda, gre za zapravljeno priložnost, a prvenstvo še ni končano,'' je tedaj povsem umirjeno, a tudi vidno razočarano pripovedovala Mazejeva, za katero je bil to drugi najboljši smukaški dosežek na svetovnih prvenstvih. Leta 2011 je bila v Garmisch-Partenkirchnu peta, dve leti pred tem pa v Val d'Iseru 14.

Ne spreglejte