Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
14. 9. 2017,
10.30

Osveženo pred

6 let, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,25

16

Natisni članek

Goran Janus Kranj trening smučarski skoki Peter Slatnar Peter Prevc Peter Prevc

Četrtek, 14. 9. 2017, 10.30

6 let, 8 mesecev

Zamenjava smuči

Peter Prevc se s Slatnarjevih smuči seli na Fischerjeve #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,25

16

Goran Janus in Peter Prevc | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Slovenski smučarski skakalec Peter Prevc se je v želji po dvigu forme odločil za menjavo proizvajalca smuči. S Slatnerjevih se je preselil na Fischerjeve, na katerih je skakal tudi na današnjem treningu v Kranju. "Odločitev je bila povsem osebne narave. " je pojasnil nekdanji dobitnik velikega kristalnega globusa, Peter Slatnar pa mu je športno zaželel, da se čim prej vrne na stara pota.

Slovenski smučarski skakalci so se danes zbrali na treningu v Kranju. Pripravljajo se na pomembno sezono z velikim vložkom. Prihodnje leto bodo zimske olimpijske igre v Južni Koreji in svetovno prvenstvo v poletih v Oberstdorfu, ki so ogromna motivacija za vse varovance Gorana Janusa.

Z Elanovih na Slatnarjeve, s Slatnarjevih na Fischerjeve

Eden ključnih dejavnikov za skok iz Slatnarjevih smuči na Fischerjeve je po Prevčevih besedah boljša stabilnost v zraku. | Foto: Bojan Puhek Eden ključnih dejavnikov za skok iz Slatnarjevih smuči na Fischerjeve je po Prevčevih besedah boljša stabilnost v zraku. Foto: Bojan Puhek

Med njimi v zadnjem času ne gre vse po načrtih Petru Prevcu. V sezoni 2015/16 je bil kralj smučarskih skokov in nesporen svetovni vladar, sezono pozneje pa ni uresničil zadanih ciljev in se oddaljil od najboljših na svetu. V želji, da bi popravil formo, se je odločil za zamenjavo smuči. S Slatnarjevih se je preselil na Fischerjeve.

Prevc je sicer do lanske sezone skakal na Elanovih smučeh, a aprila leta 2016 je odjeknila novica, da ta končuje proizvajanje skakalnih smuči. 24-letnik je tako v zadnjem tekmovalnem obdobju presedlal na smuči gorenjskega podjetnika Petra Slatnarja, pred novo sezono pa se odločil, da bo preizkusil novost.

Že pred poletnimi pripravami so v slovenskem taboru vedeli, da bo Prevc pred olimpijsko sezono preizkušal različne materiale, ki mu, kot pravi, bolj ustrezajo.

Kaj je povedal Peter Prevc?

Stabilnost eden od ključnih dejavnikov

"Odločitev za zamenjavo smuči je bila povsem osebne narave. Že dalj časa sem imel željo, da bi preizkusil drugega proizvajalca. Ko ti v sezoni ne gre, si rečeš, da morda ni kriv le en dejavnik, ampak več. Potreboval sem kar nekaj časa, da sem vse smuči preizkusil, in se težko odločil. Osredotočil sem se na smuči, s katerimi sem se bolje počutil v zraku, ki so mi v zraku bolje odgovarjale, s katerimi sem lažje treniral. Eden ključnih dejavnikov je bila tudi stabilnost smuči v zraku," je pojasnil najstarejši izmed bratov Prevc, ki bo prihodnji teden praznoval 25. rojstni dan.

Iskali so rešitve, a ...

Kot pravi, sta se s Slatnarjem pogovarjala in iskala rešitve, a se je na "testiranjih izkazalo, kot se je". Je tudi Fischer sam izrazil interes, da se mu pridruži Prevc? "Da, imel je svoje interese, imel jih je tudi Sport2000, pa fluege.de so se zanimali za testiranja, a sem imel že z dvema proizvajalcema veliko dela, tako da se za testiranja več proizvajalcev nisem upal odločiti," je dodal najboljši skakalec predlanske zime.

"Čaka me še veliko dela in potrpežljivosti, manjka pa kar nekaj sproščenosti," o skokih, ki gredo sicer na bolje, pravi Prevc. | Foto: Bojan Puhek "Čaka me še veliko dela in potrpežljivosti, manjka pa kar nekaj sproščenosti," o skokih, ki gredo sicer na bolje, pravi Prevc. Foto: Bojan Puhek

Ta je za zdaj vse bolj zadovoljen s skoki, a opozarja: "Čaka me še veliko dela in potrpežljivosti, manjka pa kar nekaj sproščenosti." Prevc bo z ekipo konec tedna odpotoval na tedenske priprave v Vislo, nato pa na zadnji dve tekmi Grand Prixa, ki bosta 1. in 3. oktobra v Hinzenbachu in Klingenthalu.

Slatnar ne goji nobenih zamer

V Kranju je svoje razmišljanje predstavil tudi Slatnar, ki je tako ostal brez paradnega konja. Izpostavil je večno težavo slovenskih tekmovalcev, ki nastopajo na njegovih smučeh. Hitrost. "Peter je prestopil na Fischerjeve smuči, a se je pokazalo, da je hitrost pravzaprav enaka kot z našimi. Mu pa morda te smuči v tem trenutku glede na njegov način skakanja bolj ustrezajo," meni inovator, ki je v svetu smučarskih skokov zaslovel kot izdelovalec skakalnih vezi.

Trudil se je, da bi zadržal nekdanjega dobitnika velikega kristalnega globusa, a se njuni poti razhajata. "Želimo mu, da se čim prej vrne na stara pot. Stali mu bomo ob strani, tako kot smo mu zdaj, z vsem preostalim servisom. Ni nobenih zamer. To je pač športna odločitev, ki jo spoštujemo," je pojasnil Slatnar, ki je sicer zadovoljen, da se za njegove smuči odloča vse več mlajših nemških skakalcev. Na njih bo še naprej skakal zmagovalec zadnjih dveh Grand Prixov Anže Lanišek, ki pravi, da "zaupa Slatnarjevim smučem in Petru, ki zanj naredi vse, kar si zaželi."

Goran Janus o Prevčevi spremembi

"Če želiš ostati v vrhu, moraš imeti super opremo. Če imaš možnost preizkusiti drug material, je to dobro. Njegov odhod ne pomeni, da se ne bo vrnil, vedno se lahko spet odloči za Slatnarjeve smuči." | Foto: Bojan Puhek "Če želiš ostati v vrhu, moraš imeti super opremo. Če imaš možnost preizkusiti drug material, je to dobro. Njegov odhod ne pomeni, da se ne bo vrnil, vedno se lahko spet odloči za Slatnarjeve smuči." Foto: Bojan Puhek

"Že od konca junija v Predazzu pa vse do zdaj smo preizkušali materiale. Peter se je za nove smuči odločil, ker jih v zraku bolje čuti, tako da je izbral Fischer. Odločitev me ne preseneča. Treba je vedeti, da je zima pred nami, da se je bilo treba odločiti. Smuči so dobre, tako da gremo naprej. Če želiš ostati v vrhu, moraš imeti super opremo. Če imaš možnost preizkusiti drug material, je to dobro. Njegov odhod ne pomeni, da se ne bo vrnil, vedno se lahko spet odloči za Slatnarjeve smuči," meni glavni trener A-reprezentance Goran Janus, ki se bo z varovanci konec tedna odpravil na priprave v Vislo.

Na trening na Poljsko

Člani A skakalne reprezentance so na skakalnici pod Šmarjetno goro opravili trening. V nedeljo se odpravljajo v Vislo, kjer bodo trenirali do petka. Pred zadnjima postajama v Hinzenbachu in  Klingenthalu pa bodo opravili še dva tehnična treninga v Planici na K80.

Zmagovalec zadnjih dveh Grand Prixov Anže Lanišek zjutraj v Kranju ni skakal. "Celotno poletje sem dokazoval, da dobro skačem. In predvsem sproščeno, kar je za skakalca izjemno pomemben dejavnik," je s trenutno formo zadovoljen 21-letnik. | Foto: Bojan Puhek Zmagovalec zadnjih dveh Grand Prixov Anže Lanišek zjutraj v Kranju ni skakal. "Celotno poletje sem dokazoval, da dobro skačem. In predvsem sproščeno, kar je za skakalca izjemno pomemben dejavnik," je s trenutno formo zadovoljen 21-letnik. Foto: Bojan Puhek   "Glede na to, da je Robert celotno sezono izpustil zaradi poškodbe kolena, se zdaj dobro drži. Pomembno je, da ostane zdrav," O Robertu Kranjcu pravi Janus. | Foto: Bojan Puhek "Glede na to, da je Robert celotno sezono izpustil zaradi poškodbe kolena, se zdaj dobro drži. Pomembno je, da ostane zdrav," O Robertu Kranjcu pravi Janus. Foto: Bojan Puhek

Jurij Tepeš z rezultati zadnjega konca tedna ne more biti zadovoljen. Po Čajkovskem je zamenjal nekaj opreme, prvi znaki napredka so bili v Kranju vidni, pravi. | Foto: Bojan Puhek Jurij Tepeš z rezultati zadnjega konca tedna ne more biti zadovoljen. Po Čajkovskem je zamenjal nekaj opreme, prvi znaki napredka so bili v Kranju vidni, pravi. Foto: Bojan Puhek

Ne spreglejte