Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Ponedeljek,
31. 7. 2017,
4.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

9

Natisni članek

smučarski čevlji smuči Peter Slatnar Peter Prevc Peter Prevc

Ponedeljek, 31. 7. 2017, 4.00

6 let, 6 mesecev

Peter Prevc preizkuša smuči

Prevca bo razumel, če se bo odločil za odhod

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

9

Peter Prevc | Foto Grega Valančič/Sportida

Foto: Grega Valančič/Sportida

Prvi mož slovenskih skokov Peter Prevc je po izjemni sezoni 2015/16 skakalno padel. V pretekli zimi ni našel poti, da bi se pogosteje boril za najvidnejša mesta, česar si najbolj želi. Pred vstopom v olimpijsko sezono bi rad imel na sebi in pod nogama pravi material, zato preizkuša tudi Fischerjeve smuči. "Seveda bo bolelo. Vedno pravim, da moramo biti ljudje razumni in gledati s športne plati," o morebitni Petrovi selitvi s Slatnarjevih na Fischerjeve smuči pravi Peter Slatnar.

Da bo Peter Prevc v letošnjem poletju preizkušal tudi smuči drugih proizvajalcev, je bilo znano že nekaj časa. Po zanj nekoliko slabši sezoni je povsem običajno, da se je bolj poglobil v svojo opremo, saj bi rad v olimpijski sezoni spet krojil razplet pri vrhu.

Ena od novostih, ki jo preizkuša, so tudi smuči, kar smo lahko videli na tekmi v Hinterzartnu, na kateri je skakal s Fischerjevimi smučmi. Pred tem smo bili vajeni, da je imel Peter pod seboj slovenski Elan in lani Slatnarjeve smuči. In v zadnjem obdobju je pogledoval tudi proti nekoliko nižji hitrosti na zaletni mizi, zato je želel poleti na treningih preizkusiti druge materiale.

"Ne moremo zaradi ponosa nekoga zadrževati"

"Tu ne gre za sentimentalnost ali prijatelje. Pograbiš tisto, kar ti bo prineslo napredek. Sam to razumem in podpiram." | Foto: "Tu ne gre za sentimentalnost ali prijatelje. Pograbiš tisto, kar ti bo prineslo napredek. Sam to razumem in podpiram." "Že v času Elana se je težilo k temu, da bi bile smuči hitrejše. Dejali smo mu, naj preizkusi še druge, da bo videl, ali je res težava v smučeh ali v čem drugem. Tu je zelo pomembna tudi vožnja po zaletni mizi. Zdaj preizkuša in skuša najti pravo opremo. Kadar ti ne gre, poskušaš vse. Takrat bi na kruh namazal tudi kaj takega, kar ponavadi na kruh ne gre. Skoki so poseben šport. Tu ne gre za sentimentalnost ali prijatelje. Pograbiš tisto, kar ti bo prineslo napredek. Sam to razumem in podpiram. Ne moremo zaradi ponosa nekoga zadrževati, če misli, da bo imel z drugo opremo boljše dosežke," je uvodoma dejal Peter Slatnar, ki je lani prevzel proizvodnjo Elanovih skakalnih smuči.

Kot je bilo videti na zadnjih tekmah, Petru v tem obdobju še nekoliko nagaja tehnika, zlasti v predelu radiusa, je pa po naših informacijah zelo dobro skakal na treningu.

"Slovenci smo občutljivi na to temo, a se svet ne bo podrl. Nam je v interesu, da bi se Peter našel."

"Peter ima rad mir okoli sebe in to, da stvar, ki jo ima, funkcionira. Opreme ne menja kar tako. Enako je z okovji in čevlji. Ko je res nujno, menja. Nam bi bilo lepo, če bi ostal pri nas, a se ne moremo boriti z velikanom, kot je Fischer." | Foto: Žiga Zupan/Sportida "Peter ima rad mir okoli sebe in to, da stvar, ki jo ima, funkcionira. Opreme ne menja kar tako. Enako je z okovji in čevlji. Ko je res nujno, menja. Nam bi bilo lepo, če bi ostal pri nas, a se ne moremo boriti z velikanom, kot je Fischer." Foto: Žiga Zupan/Sportida Ali bo Peter s Slatnarjevimi smučmi skakal tudi v prihodnje, bo znano avgusta.

"Na voljo ima kar nekaj naših smuči. Zdaj, ko gledam s svoje plati, ni kakšne bistvene razlike med Fischerjevimi in našimi smučmi. Peter pravi, da se mu zdijo Fischerjeve v zraku malce bolj stabilne. Sicer pa je tako, da je oprema pri vseh dobra, če dobro skačejo. Če ne, malenkosti hitro zmotijo. Peter ima rad mir okoli sebe in to, da stvar, ki jo ima, funkcionira. Opreme ne menja kar tako. Enako je z okovji in čevlji. Ko je res nujno, menja. Nam bi bilo lepo, če bi ostal pri nas, a se ne moremo boriti z velikanom, kot je Fischer, ki lahko prepriča tudi z denarjem. Peter je sicer dejal, da tukaj ne gleda na denar. Občutljivo je to, da menja slovenske smuči. Slovenci smo občutljivi na to temo, a se svet ne bo podrl. Nam je v interesu, da bi se Peter našel in bil spet stari dobri Pero," razlaga Slatnar.

Podjetnik z Gorenjske je v ta svet vstopil z željo, da bi se na Mednarodni smučarski zvezi (FIS) odločili, da bi lahko na smučkah oglaševali podjetja, ki bi se zanimala za to. Za zdaj najhitreje pridejo skozi sito podjetja, ki izdelujejo športno opremo v več kot 70 odstotkih. Postopek s certifikati je sicer zelo dolgotrajen. Če se bo to dejansko sprostilo, bodo na boljšem tudi skakalci, saj bodo imeli svojega pokrovitelja in večjo finančno korist. S tem pa bi pridobile tudi manjše sredine, ki izdelujejo smuči.

Mahajo lahko s kuvertami, česar Slatnar ne more

"Morda bi moral kdaj bolj na silo vrtati vanj, vendar je tako zrel in inteligenten, da dobro ve, kaj potrebuje." | Foto: Sportida "Morda bi moral kdaj bolj na silo vrtati vanj, vendar je tako zrel in inteligenten, da dobro ve, kaj potrebuje." Foto: Sportida Za zdaj je videti, da ima Fischer monopol, zlasti po tem, ko se je v skoke vključilo še podjetje BWT (vodilno na področju vodne tehnologije v Evropi). Smuči podjetja BWT izdeluje namreč Fischer, zato so manjši oz. finančno šibkejši proizvajalci potisnjeni v kot.

"Ta posel je precej surov. Fischer je koncern. V petih minutah naredijo toliko smuči kot mi v enem letu. Obrnejo ogromno denarja. Res je, da lahko mahajo s kuvertami, imajo pa podobne stroje kot mi. Morda imajo malce več inženirjev in izkušenj. BWT je finančno zelo močan. Če se bodo tako odločili, lahko pod svoje okrilje zvabijo še več skakalcev. Že zdaj so jih. Čehi so morali iti na te smuči, saj je njihova zveza sklenila dogovor s podjetjem. Prav tako Norvežani. Borim se za Roberta Johanssona (letos je bil z 252 metri kratek čas lastnik novega svetovnega rekorda, op. a.)," razlaga Slatnar, ki bo imel podobno število tekmovalcev v svetovnem pokalu kot lani.

"Tega ne bi jemal kot poraz, seveda pa bo bolelo"

Domen Prevc se je v pretekli sezoni na Slatnarjevih smučeh veselil štirih zmag. | Foto: Sportida Domen Prevc se je v pretekli sezoni na Slatnarjevih smučeh veselil štirih zmag. Foto: Sportida Pri njem bo ostala prva dama skokov Sara Takanaši, od slovenskih skakalcev pa tudi Domen Prevc. Na vprašanje, ali bi morebitni odhod njegovega brata Petra jemal kot poraz, odgovarja: "Tega ne bi jemal kot poraz. To jemljem kot spodbudo in motivacijo za naprej. Če bo Peter Fischerjeve smuči prepoznal kot boljše, se lahko iz tega kaj naučimo. Seveda bo bolelo. Včasih boli, vendar vedno pravim, da moramo biti ljudje razumni in gledati s športne plati. Nobenih zamer ne sme biti. Nam je pomembno, da ga spet spravimo na oder za zmagovalce. Če bo na naših smučeh, toliko bolje."

Če ima Slatnar nekaj skrbi pri smučeh, pa je lahko zadovoljen, da je v obtok spravil karbonske skakalne čevlje. Nekaj skakalcev jih je že preizkusilo. Morda jih bo tudi Peter in tu našel mirnost, ki si jo želi.

"Morda bi moral kdaj bolj na silo vrtati vanj"

Novi karbonski čevelj je že na terenu. Preizkuša ga tudi Anže Lanišek. | Foto: Novi karbonski čevelj je že na terenu. Preizkuša ga tudi Anže Lanišek. "Če bo izrazil željo, mu jih bomo seveda takoj priskrbeli. Zdaj ga nočem begati in mu jih ponujati. Jasno je, da jih na Fischerjeve smuči ne bomo dali, kar smo že povedali. Imeli jih bodo tisti, ki bodo nastopali z našimi smučmi. Peter bo povedal, če bo hotel preizkusiti čevlje. Morda bo v teh dneh opravil kak skok. Čakam ga. Ko bo rekel, bomo to naredili. Morda bi moral kdaj bolj na silo vrtati vanj, vendar je tako zrel in inteligenten, da dobro ve, kaj potrebuje," meni Slatnar.

Med tistimi, ki so čevlje preizkusili, je bil tudi Anže Lanišek. O funkcionalnosti Slatnar pravi: "Dobro funkcionirajo. Nihče ni imel večjih težav. Vsi so dejali, da je vožnja po naletu udobnejša, čevlji pa bolj fiksni pri odskoku. Nekateri so dejali, da so imeli smuči malenkost mrtve v zraku, sicer pa so bolj stabilne in jih lažje nadzorujejo s temi čevlji. Dodatna prednost čevljev je, da ne izgubljajo gibljivosti, četudi se bodo starali."

Ne spreglejte