Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
13. 12. 2008,
13.01

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Sobota, 13. 12. 2008, 13.01

8 let

Majdičeva sedma v Davosu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Na ženski tekmi svetovnega pokala v smučarskem teku v švicarskem Davosu je na desetkilometrski preizkušnji v klasični tehniki slavila Finka Virpi Kuitunen, pred rojakinjo Aino Kaiso Saarinen.

Za najboljšo slovensko smučarsko tekačico je bil prejšnji teden tekem prost, saj so se v slovenskem taboru odločili, da se preizkušenj v Franciji ne bodo udeležili. Majdičeva se je tako po zmagovitem začetku sezone v Kuusamu, kjer je tretjič zapored dosegla zmago na uvodni preizkušnji sezone svetovnega pokala, v tekmovalne smučine vrnila v Švici. Odločitev vodstva ekipe je bila, kot kaže, pravilna, saj je slovenska tekačica zaostala le za najboljšimi, ki že po nekaj tekmah tudi krojijo vrh svetovnega pokala.

Začetek desetkilometrske preizkušnje je bil za Majdičevo nekoliko zadržan, saj je bila po slabih dveh kilometrih na devetem mestu. Že takrat sta bili najhitrejši Finki, le da je bila Saarinenova pred Kuitunenovo. Na polovici tekme se je Majdičeva prebila na šesto mesto, po petih kilometrih pa je imela pol minute zaostanka za Saarinenovo, ki je še vedno vodila pred rojakinjo. Po 6,8 kilometra sta se Finki zamenjali v vodstvu, Majdičeva pa je pristala na sedmem mestu, kar je bila tudi njena končna uvrstitev na cilju. Kuitunenova, ki je imela pri zadnjem vmesnem merjenju časov pred Saarinenovo manj kot sekundo naskoka, je v zadnjih dveh kilometrih prestavila v višjo prestavo, saj je bila njena prednost na koncu velikih 18 sekund.

Tudi drugo mesto Saarinenove ni bilo ogroženo, kajti tretjeuvrščena Marit Bjoergen je za zmagovalko zaostala dobrih 46 sekund. Bolj izenačen je bil boj za mesta od tri do pet. Poljakinja Justyna Kowalczyk je za Norvežanko zaostala tri sekunde, sama pa le za pol sekunde premagala še eno tekmico iz norveškega tabora, petouvrščeno Kristin Steormer Steiro. Pred Majdičevo je na šestem mestu preizkušnjo končala še Ukrajinka Valentina Ševčenko.

Hudač: Dober dosežek

"S tem rezultatom smo lahko zelo zadovoljni. Videlo se je, da je energična in da dobro teče. V srednjem delu je sicer nekaj izgubila, a uvrstitev med deset na tekmi svetovnega pokala je vselej zelo dober dosežek. Res pa je, da Petra potrebuje še nekaj tekem, da bo ujela pravi tekmovalni ritem, da 'pride noter'," je bil s prvim nastopom v Švici zadovoljen trener slovenske ekipe Ivan Hudač. Za nedeljski sprinterski preizkušnji pa je izrazil upanje, da se bodo tudi ostale slovenske članice in član ekipe zgledovali po Majdičevi: "Želim si dobrih rezultatov tudi za jutri. Verjamem, da bo tokrat tudi Nejc Brodar blizu in da bo dosegel dobro uvrstitev."

V skupnem seštevku svetovnega pokala je po štirih tekmah Majdičeva na šestem mestu s 189 točkami. V ospredju je današnja finska zmagovalna naveza, Saarinenova je na petih tekmah zbrala 365 točk, Kuitunenova pa 269. Več kot dvesto pa jih imajo tudi Kowalczykova (227), Marit Bjoergen (220) in Stoermer Steira (200), ki ima na petem mestu enajst točk naskoka pred Majdičevo.

Kuitunenova je na desetkilometrski razdalji v Davosu slavila že četrtič zapored v tej disciplini. "Rada smučam v Davosu. Proga mi ustreza in dobro sem razporedila energijo, tako da se na začetku nisem preveč zagnala," je po zmagi dejala 32-letna Finka, ki bo v Davsou ostala še en teden na treningih.

Ne spreglejte