Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
24. 11. 2017,
13.55

Osveženo pred

6 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,65

Natisni članek

Alenka Čebašek Miha Šimenc Anamarija Lampič Anamarija Lampič Fis smučarski tek Katja Višnar Ruka

Petek, 24. 11. 2017, 13.55

6 let, 5 mesecev

Klasični sprint, Ruka (m in ž)

Katja Višnar rešila slovensko čast na Finskem

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,65
Katja Višnar | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Danes se je v finski Ruki s klasičnim sprintom začel svetovni pokal v smučarskem teku. Edina, ki se je uvrstila v finalne boje, je bila Katja Višnar. V kvalifikacijah je dosegla četrti najboljši čas, nato pa v prvi četrtfinalni skupini zaostala za tremi tekmicami in izpadla iz boja za polfinale. Osvojila je 17. mesto. Uvodno preizkušnjo sta dobila Švedinja Stina Nilsson in Norvežan Johannes Hoesflot Klaebo. V kvalifikacijah se je poslovilo pet Slovenk, izpadli so tudi trije Slovenci.

Prva tekma svetovnega pokala v sprintu pri vrhu ni prinesla sprememb. Še naprej so v osredju predstavniki velesil smučarskega tega in tudi tokrat sta zmagi ostali v Skandinaviji. Stina Nilsson je na koncu za dve desetinki ugnala Američanko Sadie Bjoernsen, tretjeuvrščena Rusinja Julija Belorukova je zaostala skoraj sekundo.

Slovenska smučarska tekačica Katja Višnar je v novo sezono vstopila na seznamu dobitnic točk. Uvrstila se je med 30 najboljših, nato pa v prvi četrtfinalni skupini zaostala za tremi tekmicami. Osvojila je četrto mesto, ki ni zadostovalo za napredovanje med 12 najboljših. Iz njene skupine sta napredovali Američanka Sadie Bjornsen in Rusinja Julija Belorukova, ki sta se pozneje znašli na zmagovalnem odru. Višnarjeva je za Bjornsenovo zaostala na 1,4 km dolgi progi zaostala dve sekundi in 56 stotink, njen rezultat pa je zadoščal za 17. mesto.

Katja Višnar: Fantje so mi malce preveč namazali smuči

Stina Nilsson je prva zmagovalka v sezoni 2017/18. | Foto: Grega Valančič/Sportida Stina Nilsson je prva zmagovalka v sezoni 2017/18. Foto: Grega Valančič/Sportida Skupina je bila vseskozi kar precej strnjena, precej taktičnega teka pa jim je odneslo dober čas, ki bi kakšni tekmovalki na mestih tri in štiri omogočil preboj v polfinale po času. Višnarjeva je po drugem vzponu, kjer je sicer imela dober oprijem, zasedala tretje mesto, na ciljni ravnini pa je nato še malce izgubila in morala priznati premoč Bjornsenovi, Belorukovi in Falkovi. Na četrtem mestu je žal ostala brez polfinalnega boja, na koncu je osvojila 17. mesto.

"Dan se je začel res dobro, z zelo hitrimi kvalifikacijami, tudi smuči so bile perfektne. Videli pa smo, da je veliko ekip imelo težave s smučmi. Nekatere tekmovalke so imele preveč oprijema, nekatere premalo. Jaz sem imela super, perfektne smuči. V četrtfinalu mislim, da so mi fantje malce preveč namazali smuči. Že na vzponu sem videla, da imajo konkurentke hitrejše. Nato sem na vzponu želela pridobiti dobro pozicijo, a na ravnini pred ciljem sem videla, da mi smuči ne stečejo in mi je kar malo škoda. Vidim, da forma je, sem močna, rezultat bi bil lahko precej boljši, če bi se vse poklopilo. Vedno se ne, a fantje se trudijo ravno tako kot jaz. Upam, da se bodo že na naslednji tekmi stvari izšle kot je treba," je današnji dan v Ruki pokomentirala edina slovenska dobitnica točk. Anamarija Lampič je ostala za las brez napredovanja. Osvojila je 32. mesto. | Foto: Sportida Anamarija Lampič je ostala za las brez napredovanja. Osvojila je 32. mesto. Foto: Sportida

Med dekleti je bila v kvalifikacijah najhitrejša Švedinja Ida Ingemarsdotter. Med najboljših 30 se je izmed Slovenk uvrstila le Katja Višnar. Pet njenih rojakinj je bilo za napredovanje prepočasnih. Anamarija Lampič je bila v kvalifikacijah 32,. Alenka Čebašek 52., Eva Urevc 73., Nika Razinger 88., Lea Einfalt pa 90.

Klasični sprint (klasično), ženske:
 1. Stina Nilsson (Šve)
 2. Sadie Bjornsen (ZDA)
 3. Julija Belorukova (Rus)
 4. Ida Ingemarsdotter (Šve)
 5. Kathrine Rolsted Harsem (Nor)
 6. Krista Parmakoski (Fin)
...
17. Katja Višnar (Slo)
32. Anamarija Lampič (Slo)
52. Alenka Čebašek (Slo)
73. Eva Urevc (Slo)
88. Nika Razinger (Slo)
90. Lea Einfalt (Slo)

Slovenci na Finskem daleč od finalnih bojev

Miha Šimenc je dosegel 80. čas. | Foto: Sportida Miha Šimenc je dosegel 80. čas. Foto: Sportida V moški konkurenci je premočno zmagal zmagovalec kvalifikacij in lanskoletni zmagovalec seštevka v spritnih Norvežan Johannes Hoesflot Klaeb, ki je dobil vse današnje teke. Drugi je bil njegov rojak Paal Golberg, lanski zmagovalec, tretji pa Šved Calle Halfvarsson.

V ostri moški konkurenci 129 tekmovalcev je slovenska trojica ostala brez izločilnih bojev. Najboljši je bil Miha Šimenc na 80. mestu, Janez Lampič je bil 94., Miha Dolar pa 114.

V soboto bo v Ruki na sporedu tekma na razdalji v klasični tehniki, dekleta se bodo merila na 10, fantje pa na 15 kilometrov. Na startu bodo znova vsi slovenski predstavniki in predstavnice, tako kot v današnjih kvalifikacijah.

Moški:
 1. Johannes Hoesflot Klaebo (Nor)
 2. Paal Golberg (Nor)
 3. Calle Halfvarsson (Šve)
 4. Ristomatti Hakola (Fin)
 5. Federico Pellegrino (Ita)
 6. Sondre Turvoll Fossli (Nor)
...
80. Miha Šimenc (Slo)
94. Janez Lampič (Slo)
114. Miha Dolar (Slo)

 

Ne spreglejte