Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Ponedeljek,
10. 3. 2008,
10.52

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Ponedeljek, 10. 3. 2008, 10.52

8 let

Gorza bi rad postal vsestranski smučar

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Prve stopničke v karieri in uvrstitve med deseterico v treh različnih disciplinah so Alešu Gorzi okrepile samozavest in povečale apetite. Cilj v novi sezoni – prvi slovenski vsestranski smučar.

Domači konec tedna na obraz Aleša Gorze, drugega najučinkovitejšega slovenskega smučarja v sezoni, ni narisal kaj prida širokega nasmeha. V veleslalomu je po odstopu na drugi progi ostal praznih rok, v slalomu pa je šesto finalno uvrstitev v karieri pravzaprav odpisal že pred štartom. "Predvsem zaradi veleslaloma se letošnje Kranjske Gore res ne bom rad spominjal. A kar je bilo, je pač bilo. Sedaj se z minulim koncem tedna ne bom več obremenjeval, saj moram misli nameniti finalu svetovnega pokala, v katerem bom nastopil tako v veleslalomu kot tudi superveleslalomu," je kranjskogorske misli iz glave preganjal Gorza, ki v superveleslalomu trenutno zaseda 19. mesto, v veleslalomu, ki je dolga leta veljal za njegovo paradno disciplino, pa je tri mesta slabši.

Pred odhodom v Bormio napoveduje, da bo v obeh disciplinah lovil točke, torej uvrstitev med petnajsterico. "V superveleslalomu si želim predvsem, da bi dobil štartno številko v prvi skupini tekmovalcev. V tem primeru bi imel vsekakor dobro izhodišče in priložnost za napad. Teren poznam in lahko rečem, da mi ustreza. Zanimivo je, da sem tam na svetovnem prvenstvu 2005 prvič v sezoni nastopil v superveleslalomu in za zmagovalcem zaostal le dve sekundi in desetinki. Letos bom v drugačnem položaju. To disciplino sem treniral in že prišel do dveh uvrstitev med deseterico. Če nastopim brez večjih napak, sem vsekakor konkurenčen. V veleslalomu pa so cilji tako ali tako znani že od začetka sezone," razlaga Črnjan, ki je že pred koncem sezone pripravil tudi obris strategije za prihodnjo zimo in nadaljevanje kariere. "Čas je, da dobimo Slovenci kompletnega oziroma vsestranskega smučarja, ki bo nastopal v vseh disciplinah. Prvi pogoj je, da zberem 400 točk svetovnega pokala. V tem primeru bi tudi v slalomu štartal za najboljšo trideseterico. V končni fazi sem v preteklosti že dokazal, da se lahko ob pravem izhodišču uvrščam med dobitnike točk," pravi Gorza in ob tem zavrača očitke, da je zavoljo treninga hitrih disciplin trpel njegov veleslalomski napredek. "V končni fazi sem tudi letos v veleslalomu tam, kjer sem bil zadnjih pet sezon. Gibljem se med dvajsetim in petindvajsetim mestom. Navzlic trudi pa koraka naprej nisem naredil. A trudil sem bom tudi v prihodnje. Prave formule zaenkrat še nisem našel. Moti me predvsem dejstvo, da nisem konkurenčen na vseh tekmah. V Bad Kleinkircheimu bi bil denimo brez napake zanesljivo med najboljšo peterico. Na drugih tekmah pa sem bil omejen na 15. ali 17. mesto. Jasno je, da bi se rad povsod uvrščal vsaj med deseterico. Na ta način bi se dokopal tudi do prve jakostne skupine in si odprl nova vrata," o disciplini, s katero se je že na svetovnem prvenstvu 2003 vpisal na smučarski zemljevid, razmišlja Gorza, ki v karieri pogreša le še smukaške točke.

Ne spreglejte