Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
29. 12. 2007,
14.58

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Sobota, 29. 12. 2007, 14.58

8 let

Björgnova najhitrejša, Majdičeva 25.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Smučarske tekačice so v češkem Novem Mestu opravile z drugo etapo turneje Tour de Ski. Na 10 kilometrov se je najbolje odrezala Norvežanka Marit Björgen.

Druga etapna preizkušnja smučarjev tekačev in tekačic je potekala na zasledovalni način, tekmeci so se v smučino podajali glede na petkove zaostanke, ki so si jih pritekli na prologu. V ženski konkurenci je v petek slavila Finka Virpi Kuitunen in si za zmago prislužila še bonus 15 sekund, kar pa ji danes ni pomagalo. Kuitunenovo je kmalu ujela Poljakinja Justyna Kowalczyk, nato pa še ostale tekmice in v zadnjem krogu se je oblikovala skupinica petih tekačic, ki je narekovala oster ritem. Pobudo je prevzela Švedinja Charlotte Kalla, ki pa ji je zmago v zadnjih metrih odvzela izkušena Norvežanka Marit Björgen. Slednja, sicer dvakratna zmagovalka skupnega seštevka svetovnega pokala, se je tako veselila že 32. zmage v svetovnem pokalu.

Zasledovalna preizkušnja pa ni bila pisana na kožo najboljši slovenski tekmovalki Petri Majdič. Potem ko so slovenski športnici leta na prologu ponagajale smuči, ki niso dovolj dobro prijemale navkreber, pa se tokrat Majdičeva v smučini znova ni znašla najbolje, čeprav so smuči delovale odlično. Prvi krog je še nekako šlo, Majdičeva je zaostanek 40 sekund za najboljšimi prepolovila, potem pa v nadaljevanju znova popustila in na koncu za Björgnovo v cilj prišla že z več kot minuto pribitka.

Neverjetno hiter start

"Moja današnja tekma je bila nekaj srednjega. Glede na to, da je šlo za prosto tehniko, sem odtekla solidno, kaj več pa ne. Start je bil neverjetno hiter, že dolgo nisem videla, da bi se tekmice tako hitro pognale v smučino. Sama na začetku tečem nekoliko bolj zadržano in nato napadam iz ozadja. Tukaj pa je bilo vse postavljeno na glavo. Začele smo zares hitro in mislim, da me je prav ta hiter začetek stal boljše uvrstitve. Zaostanek še ni zaskrbljujoč, še se ga da sanirati. Upam, da bodo tekmice postale utrujene, saj je to, kar videvamo, nekaj neverjetnega. Veliki skupini tekmovalk je uspelo doseči top formo prav za Tour de Ski, vidi se, da prinaša ta tekma veliko točk in res dajejo vse svoj maksimum," je po tekmi povedala Majdičeva in dodala: "Najslabše mi je šlo ob koncu prvega kroga, ko sem na vzponu padla, s tem sem izgubila pet mest in stik s skupino. Tekla sem sama in s tem padla iz ritma, tako da je bilo težko nadoknaditi zaostanek. Skupina je pač vedno hitrejša kot posameznik."

Ostale Slovenke nastopile povprečno

"Zdaj me čaka še več dela. Pozna se mi, da sem res trdo trenirala in sem še malo utrujena. S trenerjem Hudačem sva šla v to tveganje, da bom bodisi super dobra bodisi turneje ne bom končala. Upam, da bo bolje, to je pač vrhunski šport, boriti se moram iz tekme v tekmo. Kot vedno pravim, gremo naprej, jutri je nova tekma, sprint, kjer se bomo vse borile za dodatne sekunde, če ne bom v ospredju, bo zaostanek že prevelik," je še povedala Majdičeva.

Ostale slovenske tekmovalke so nastopile povprečno, Barbara Jezeršek je bila 37., Vesna Fabjan 45., Maja Benedičič pa 51. Katja Višnar je zaradi bolezni že v petek odpotovala domov, tako da zdaj na Touru ostaja le še četverica slovenskih deklet, pri čemer se morata predvsem Fabjanova in Benedičičeva v prihodnje bolj potruditi, saj ju lahko ob prevelikem zaostanku doleti "metla", kjer bosta morali ob morebitnem prevelikem časovnem pribitku Tour zapustiti.


Tour de Ski, 2. tekma, prosta tehnika, zasledovalno (10 km):

1. Marit Björgen (Nor) 26:17,2 2. Charlotte Kalla (Šve) + 0,2 3. Justyna Kowalczyk (Pol) 7,2 4. Virpi Kuitunen (Fin) 15,0 5. Olga Ročeva (Rus) 15,3 6. Anna Hansson (Šve) 15,8 7. Sabina Valbusa (Ita) 16,3 8. Arianna Follis (Ita) 17,4 9. Seraina Mischol (Švi) 17,9 10. Riitta-Liisa Roponen (Fin) 18,4 ... 25. Petra Majdič (Slo) 1:11,2 37. Barbara Jezeršek (Slo) 2:20,2 45. Vesna Fabjan (Slo) 3:20,9 51. Maja Benedičič (Slo) 5:07,1

Ne spreglejte