SiolNET. Sportal Zimski športi
7,80

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Anketa po smukaškem kristalnem globusu Ilke Štuhec

Nekdanji slalomski as o Ilkinem uspehu: Tudi sam vem, kako težko se je vrniti po poškodbi

7,80

termometer

Ilka Štuhec
Foto: Reuters

Ob velikem uspehu slovenske alpske smučarke Ilke Štuhec, ki je kot prva Slovenka osvojila smukaški kristalni globus, smo za mnenje o tem dosežku vprašali nekdanja smučarja in funkcionarja.  

Tone Vogrinec, smučarski funkcionar in nekdanji direktor smučarskih reprezentant in dolgoletni podpredsednik smučarske zveze Slovenije:


Tone Vogrinec Foto: Vid Ponikvar
Gre za fenomenalen uspeh. Še posebej pa me je navdušil ta zadnji smuk. Tega res nisem pričakoval. Če bi bil sam na štartu take tekme, kjer bi mi za mali globus zadoščalo 15. mesto, bi smuk odpeljal povsem brez tveganja, saj bi bilo vse skupaj tudi s tako vožnjo dovolj.

A Ilka je pokazala, da si res upa, in šla tudi zadnjo tekmo na polno. To ni značilno za Slovence in slovensko mentaliteto, tako mentaliteto imajo Američani, a kot kaže, je tudi Ilka iz tistega pravega, šampionskega testa. Da proti najboljšim v zgornjem, drsalnem delu pridobiš pol sekunde prednosti, tudi proti Lindsey Vonn, ki je v tem elementu v preteklosti noben ni mogel premagati, je neverjetno. To, kar je naredila, je absolutno noro. Sem povsem brez besed.

V smuku imamo Slovenci dva vrhunska tekmovalca. Tukaj je tudi Boštjan Kline, ki je danes storil napako, a ne glede na to: imeti dva taka smukača, obenem pa ne imeti v Sloveniji nobene smukaške proge. Niti enega metra je ni, nimamo niti enega poligona in smučarske dvorane, … To je tako kot pri hokeju, ko imajo Čehi več dvoran, kot je v Sloveniji registriranih hokejistov, in se uvrstijo na olimpijske igre. To je podoben čudež, kajne?

Zdaj se vsi sprašujejo, od kod je prišla ta Ilka, ali je padla z neba. Ona ni padla z neba, je trikratna mladinska svetovna prvakinja in upam si trditi, da če ne bi bilo tiste težke poškodbe, ki ji je skoraj onemogočila ne samo nadaljevanje tekmovalne kariere, ampak smučanje na sploh, bi tako Ilko gledali že lani, predlanskim ali še kakšno leto prej.

Lahko Ilka pravljico nadaljuje tudi v prihodnjih letih? Ne vidim razloga, zakaj ne. Vse, česar se bojim, je, da bi se poškodovala. Poglejmo samo Anno Veith, ki je bila pred poškodbo brez konkurence. Premagala je tudi Tino Maze v njeni zadnji sezoni, potem pa poškodba kolena. Sicer se je vrnila, a si je hitro poškodovala še drugo koleno in vprašanje je, ali se bo sploh še kdaj vrnila.

Poškodbe lahko ustavijo kariero, a če teh ne bo in če bo Ilka nadaljevala dobro delo, se nimamo česa bati.

 

Alenka Dovžan, nekdanja alpska smučarka, dobitnica bronastega odličja iz Lillehammerja leta 1994:

Alenka Dovžan Foto: Matej Leskovšek

Lep uspeh, lahko smo ponosni, da imamo tako šampionko tudi po Tini Maze. Mislim, da pred sezono tega ni pričakoval nihče. Ne vem, ali so sploh sami upali pričakovati kaj takega. Smuk je disciplina, za katero potrebuješ čas, da dozoriš, saj se le sčasoma v hitrosti lahko počutiš kolikor toliko domače. Zanjo sem zelo vesela, tudi zato, ker je vztrajala toliko časa. Zdaj so ves trud, poškodbe in krize poplačani. Z današnjo zmago je pokazala, da postaja res prava šampionka. Da ji bi le zdravje še naprej služilo.

V smučariji odloča veliko malenkosti, občutkov. Če pogledamo samo Petra Prevca, kaj se mu dogaja letos. Stvari se lahko v trenutku obrnejo. Hvala bogu, da je smučarija tako nepredvidljiva in da je bila Ilki letos tudi sreča - ki je prej ni imela, ko je bila poškodovana - naklonjena. Kar nekaj njenih neposrednih tekmic je bilo to sezono poškodovanih, nekaj deklet je manjkalo. Lindsey Vonn se je vrnila po poškodbi, Lare Gut ni, Anna Veith se je vrnila, a je zdaj spet ni … Hvala bogu, da je izkoristila srečo.

Kaj je bilo ključno za tako uspešno sezono? Vsekakor je tudi njena ekipa odigrala svoje, a meni se zdi ključen razlog ta, da je zamenjala smuči. Zdaj je namesto Tine (Maze, op. a.) ona paradni konj na Stöcklijevih smučeh. Konkurenca je namreč v vrhu zelo strnjena. Najboljše tekmovalke pri vrhu ločujejo stotinke. V boju za vrh so pomembne vse malenkosti.

Zelo dobro je, da je s temi rezultati prišla tudi do določenega denarja, ki bo odnesel pritiske, saj so te stvari zelo težke. Imeli so veliko težav, bili so zelo pogumni, da so se odločili za svojo ekipo. To kaže, kako veliko željo so imeli po vrhu, vse so usmerili v to, da je najboljša. Tako da: kapo dol.

Slovenci smo lahko res zelo ponosni. Še vedno se kaže, da smo smučarski narod, da v smučanju kljub majhnosti držimo stik z večjimi alpskimi državami.

Zdi se mi, da bo vedno več teh individualnih ekip. Pod okriljem neke širše ekipe, pod katerim je več tekmovalk, lahko prideš do kakšne zmage, do kakšnih dobrih rezultatov, a da nanizaš toliko vrhunskih rezultatov, potrebuješ celo ekipo, ki dela samo za tebe.

 

Andrej Miklavc, nekdanji slovenski alpski smučar, ki je nastopil na treh zimskih olimpijskih igrah (1992, 1994 in 1998).

Andrej Miklavc Foto: Mediaspeed
Noro. To je res lepa nagrada za ves trud in odrekanja v njeni dozdajšnji karieri. Pred sezono si nihče ni upal pomisliti, najbrž niti sama, da bi ji lahko uspelo nekaj podobnega, a po vseh vzponih in padcih se ji je uspelo sestaviti in po tisti zmagi na začetku sezone je le še stopnjevala ritem.

Morda je Ilkin uspeh v očeh Slovencev še toliko večji, saj ji je to uspelo v neznačilni disciplini za Slovence, ampak ne gre pozabiti, da gre za večkratno mladinsko svetovno prvakinjo. Vesel sem, da je razbila ta tabu, da če nekdo blesti v mlajših selekcijah, se bo v članski konkurenci zagotovo izgubil. Ona je te govorice na izjemen način zanikala in postavila nov mejnik za slovensko smučanje.

Težko je reči, kaj je tisto najbolj odločilno, da je za Ilko tako sanjska sezona. Ne gre za eno stvar, temveč za skupek pravilnih odločitev, pravilnega pristopa, pravilnega dela nje in njene ekipe. Čeprav v športu radi rečemo, da v vrhunskem športu odločajo malenkosti, a za tak rezultat je potrebno, da se sestavi res veliko malenkosti. Tudi sam sem bil poškodovan in vem, kako težko se je vrniti. A njej je uspelo v najboljšem mogočem pomenu in to je zagotovo zanjo največja nagrada.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 2210
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin