Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
6. 1. 2008,
16.03

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Nedelja, 6. 1. 2008, 16.03

8 let

Ahonen spisal zgodovino

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Finec Janne Ahonen je z zmago v Bischofshofnu postal prvi skakalec v zgodovini, ki mu je ta izjemen dosežek po letih 1999, 2003, 2005 in 2006 uspel petkrat v karieri.

Drugi je bil vodilni po prvi seriji Norvežan Anders Bardal, tretji pa Avstrijec Thomas Morgenstern, ki je tako osvojil skupno drugo mesto. V finalu sta nastopila tudi dva Slovenca. Jernej Damjan je dosegel 18. mesto, medtem ko je Robert Kranjec s sedmega zdrsnil na 23. Novoletno turnejo sta od Slovencev že v kvalifikacijah končala Primož Peterka in Jurij Tepeš.

V izjemno slabih vremenskih razmerah, ki so krojile razplet prve serije, se je dobro znašel le Ahonen, ki je ohranil mirne živce in odlično uporabil bogate dolgoletne izkušnje. Njegov prvi izzivalec, vodilni v svetovnem pokalu to zimo Morgenstern, je bil po polovici tekme "šele" deveti, že po prvi seriji pa so novoletno turnejo senzacionalno končali člani elitne deseterice svetovnega pokala Avstrijci Gregor Schlierenzauer, Wolfgang Loitzl in Andreas Kofler, tretji s tretje tekme Švicar Simon Ammann in Norvežan Tom Hilde.

Dobro je nastopil tudi Damjan in si s 26. dosežkom priboril finale, kjer je s še enim dobrim skokom napredoval na 18. mesto. Medtem pa je Kranjec vnovič zmogel le en dober skok in po sedmem mestu po prvi seriji na koncu zdrsnil na 23.

Tridesetletni Ahonen je na finalu turneje, ki sta jo zaznamovala dež in spremenljiv veter, prepričljivo zmagal in se vpisal v zgodovino kot prvi, ki mu je uspelo osvojiti pet turnej; pred letošnjo zmago si je vodstvo delil s svojim vzornikom Nemcem Jensom Weissflogom.

"Weissflog je bil moj velik vzornik in idol ter je še vedno. Upam, da ni žalosten," je takoj po velikem slavju dejal 30-letni finski skakalec. "Seveda se odlično počutim. Vesel sem, a bom vse skupaj gotovo precej bolje dojel šele čez nekaj let, ko bom malo starejši. Razmer za skakanje so bile resda težke, a sam sem se na napravi Paula Ausserleitnerja odlično počutil," je še povedal Ahonen, ki mu je poseben poklon namenil tudi Weissflog, ki je spremljal preizkušnjo v Bischofshofnu kot strokovni komentator nemške televizije: "Ahonen si to zmago res zasluži, saj je vsem dokazal, da je enostavno najboljši. Treba mu je od srca čestitati. Dobro je skakal in veselim se zanj."

Zamujene priložnosti ni objokoval niti pred turnejo prvi favorit za končno slavje in prvi adut Avstrijcev za prvo zmago po letu 2000, Morgenstern: "Danes je bil res težek dan. Prva serija je bila enostavno preveč zahtevna. Vendar pa imam še vedno vsaj deset let časa, da osvojim tudi novoletno turnejo. Rad pa bi poudaril, da si štejem v čast, da sem lahko na stopničkah ob takšni legendi smučarskih skokov, kot je Ahonen."

Morgenstern (940 točk) še naprej prepričljivo vodi v skupni razvrstitvi svetovnega pokala, drugi je njegov rojak Gregor Schlierenzauer (654), ki je danes v slabih razmerah za skakanje obstal že v kvalifikacijah, tretji pa Ahonen (615). Najboljši Slovenec Damjan (252) je ostal na 12. mestu.

Svetovni pokal se bo nadaljeval že prihodnji konec tedna, ko bo Val di Fiemme 12. in 13. januarja gostil dve tekmi.

Ne spreglejte