Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
9. 7. 2017,
17.15

Osveženo pred

1 leto, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,53

Natisni članek

Chris Froome Geraint Thomas Primož Roglič Primož Roglič Tour de France Tour de France Dirka po Franciji

Nedelja, 9. 7. 2017, 17.15

1 leto, 8 mesecev

Dirka po Franciji, 9. etapa

Kolumbijec zmagovalec krvave kraljevske etape #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,53
Rigoberto Uran | Foto Reuters

Foto: Reuters

Kolumbijec Rigoberto Uran je zmagovalec  devete etape letošnje kolesarske dirke po Franciji. Kraljevsko etapo od Nantue do Chamberyja (181,5 km) je odlično odpeljal tudi Britanec Christopher Froome, ki je v cilj prišel v vodilni skupini na tretjem mestu in zanesljivo obdržal rumeno majico vodilnega na 104. francoski kolesarski pentlji.

Sam zaključek je po 181,5 km odločil šele fotofiniš, ki je pokazal, da je bil na ciljni črti srečnejši Uran. Ta je ugnal junaka dneva Francoza Warrena Barguila, ki je je danes prejel nagrado za najbolj borbenega kolesarja - rdečo številko in oblekel tudi pikčasto majico za najboljšega hribolazca. Froome ima zdaj 18 sekund naskoka pred drugouvrščenim Italijanom Fabiom Arujem, ki je prav tako končal v vodilni skupini, a je Froome pridobil štiri sekunde z bonifikacijo za tretje mesto.

Med Slovenci se je dolgo dobro boril Primož Roglič, na koncu pa so tekmeci dokazali, da so mnogo močnejši od slovenskega kolesarja. Ta se je moral zadovoljiti z 19. mestom in dobrimi štirimi minutami zaostanka, Janez Brajkovič je zaostal več kot 26 minut in bil 43. V skupnem seštevku pa sta Slovenca 37. in 45.

Konec za Thomasa in Porteja

Etapo so zaznamovali tudi številni padci. Med drugimi so se od Toura poslovili dva od sofavoritov za zmago: Britanec Geraint Thomas in Avstralec Richie Porte ter zmagovalec dirke po Sloveniji, Poljak Rafal Majka.

Richie Porte je pri več kot 70 km/h zapeljal s ceste in priletel v skale. | Foto: Reuters Richie Porte je pri več kot 70 km/h zapeljal s ceste in priletel v skale. Foto: Reuters

Thomas, ki je bil v skupnem seštevku drugi, vodil pa je do pete etape, si je na spustu s Col de Biche zlomil ključnico, še grše pa jo je skupil Porte, ki je padel na spustu z Mont du Chata pri več kot 70 km/h.

Kako hudo je?

Porte je najprej priletel v skale ob cesti, nato pa ga je odbilo neposredno pred kolo Irca Dana Martina, ki ga je povozil in tudi sam padel.

Avstralca so hitro oskrbeli zdravniki, mu nadeli tudi opornico za vrat in ga odpeljali v bolišnico, kjer so že  opravili natančne preiskave. Tam so ugotovili, da ob številnih odrgninah zlomljeno tudi desno ključnico in medenico. Dodali so še, da opretivni poseg ne bo potreben, zdravljenje pa bo potekalo od 4 do 6 tednov.

Kako jo je skupil nesrečni Porte?

 Etapa s tremi vzponi prve kategorije in več kot 4600 metri višinske razlike je ponudila tudi številne druge pomembne spremembe. Od skupne zmage sta se bržkone poslovila tudi Kolumbijec Nairo Quintana in Španec Alberto Contador, ki nista zdržala ostrega tempa skupine okrog Frooma, ki je v finišu ujela najprej Barguila, nato pa še Francoza Romaina Bardeta, ki je imel na zadnjih kilometrih že lepo prednost in bil v solo vožnji blizu celo rumeni majici, a sta ga Froome in Aru ujela. Francoz se je moral sprijazniti s tretjim mestom v skupnem seštevku.

Chris Froome je vsem tekmecem pokazal, po koliko so hruške in zanesljivo ubranil rumeno majico. | Foto: Reuters Chris Froome je vsem tekmecem pokazal, po koliko so hruške in zanesljivo ubranil rumeno majico. Foto: Reuters

Svojo priložnost je imel na zadnjem vzponu tudi Aru, ki se je nešportno lotil Frooma, a bo to ob številnih hudih padcih komaj stvar ponedeljkovih pogovorov, ko ima karavana prost dan. Aru je namreč za napad izkoristil okvaro kolesa pri 32-letnem Britancu, a ni našel sovoznikov, ki bi mu v begu pomagali, očitno pa so ga ustavili tudi odgovorni v njegovi ekipi Astana in mu ukazali, da počaka tekmeca, Aru pa je le besno udaril po kolesu in se prilagodil.

Sicer pa je Froome, branilec naslova, prav na zadnjem vzponu dokazal, da obvladuje tekmece, saj je uspešno odgovarjal na kasnejše napade Aruja in tudi nesrečnega Porteja, nato pa z napadi skušal tudi sam. Vnovič je potrdil tudi, da je neustrašen na težkih in zahtevnih spustih ter odličen taktik, s čimer je kraljevsko etapo končal povsem pri vrhu.

Izidi, 9. etapa:

  1. Rigoberto Uran (Kol/Cannondale)         5:07:22
  2. Warren Barguil (Fra/Sunweb)
  3. Chris Froome (VBr/Team Sky)
  4. Romain Bardet (Fra/AG2R)
  5. Fabio Aru (Ita / Astana)
  6. Jakob Fuglsang (Dan/Astana)        vsi isti čas
  7. George Bennett (NZl/LottoNL)             + 1:15
  8. Mikel Landa (Špa/Team Sky)
  9. Daniel Martin (Irs/Quick-Step)
 10. Nairo Quintana (Kol/Movistar)      vsi isti čas
...
 19. Primož Roglič (Slo/LottoNl-Jumbo)        + 4:19
 43. Janez Brajkovič (Slo/Bahrain-Merida)      26:07
166. Borut Božič (Slo/Bahrain-Merida)          37:26
171. Grega Bole (Slo/Bahrain-Merida)        isti čas

...

Skupno:

  1. Chris Froome (VBr/Team Sky)            38:26:28
  2. Fabio Aru (Ita/Astana)                     0:18
  3. Romain Bardet (Fra/AG2R)                   0:51
  4. Rigoberto Uran (Kol/Cannondale)            0:55
  5. Jakob Fuglsang (Dan/Astana)                1:37
  6. Daniel Martin (Irs/Quick-Step)             1:44
  7. Simon Yates (VBr/Orica)                    2:02
  8. Nairo Quintana (Kol/Movistar)              2:13
  9. Mikel Landa (Špa/Team Sky)                 3:06
 10. George Bennett (NZl/LottoNL)               3:53
...
 37. Primož Roglič (Slo/LottoNl-Jumbo)         32:58
 46. Janez Brajkovič (Slo/Bahrain-Merida)      39:28
144. Grega Bole (Slo/Bahrain-Merida)         1:23:47
172. Borut Božič (Slo/Bahrain-Merida)        1:35:41

...

Ne spreglejte