Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
4. 7. 2017,
17.19

Osveženo pred

1 leto, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,40

1

Natisni članek

Tour Tour de France Tour de France Arnaud Demare Peter Sagan Mark Cavendish Dirka po Franciji

Torek, 4. 7. 2017, 17.19

1 leto, 9 mesecev

Dirka po Franciji, 4. etapa

Kaos v zaključku četrte etape, Sagan na tla spravil Cavendisha in si prislužil diskvalifikacijo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,40

1

Arnaud Demare | Foto Reuters

Foto: Reuters

Tudi četrta etapa dirke po Franciji je postregla z razburljivim razpletom. Na koncu je po ciljnem šprintu slavil Francoz Arnaud Démare (FDJ), a pred tem je prišlo so neljubega incidenta. Slovak Peter Sagan je tik pred ciljem s komolcem odrinil Marka Cavendisha, ki je grdo padel. Britanca so s poškodbami rame odpeljali v bolnišnico, disciplinska komisija pa je po zasedanju Sagana diskvalificirala z dirke. Rumeno majico vodilnega je zadržal Britanec Geraint Thomas iz ekipe Sky.

Na koncu 207,5 kilometra dolge etape ni prišlo do sprinta glavnine, saj je kakšen kilometer pred ciljno črto prišlo do padca, skupina pa se je razredčila. Nov padec pa se je zgodil v zaključnem sprintu, ko je v boju za položaj ob ogradi svetovni prvak, Slovak Peter Sagan s komolcem zadel v Britanca Marka Cavendisha, ki je grdo padel, čez njega pa je s kolesom zapeljal Nemec John Degenkolb.

Demare je najbolje začel sprint deseterice, ob ogradi po levi strani pa mu je sledil Cavendish. Ob njem se je znašel Sagan, ki je nešportno s komolcem udaril Britanca, ta je zletel v ograjo in padel po tleh. Degenkolb je v naletu zapeljal čez Cavendisha, zatem pa še eden od kolesarjev UAE Emirates.

Kako je prišlo do padca

Saganu najprej dodatnih 30 sekund, nato slovo od dirke

Sagan je hitro uvidel napako. Nekaj minut po cilju, vmes je zdravniška služba oskrbela Cavendisha in se je ob pomoči moštvenih kolegov vrnil na moštveni avtobus, je prišel do obtolčenega Britanca in se mu opravičil.

Sprva so Saganu odvzeli drugo mesto in ga postavili na 115. mesto, v skupnem seštevku so mi prisodili kazenskih 30 sekund. Nato so mu odvzeli še točke, ki jih je osvojil danes za drugo mesto ter pred tem na vmesnem sprintu, kasneje pa je odjeknila novica, da so sodniki svetovnega prvaka kar izključili iz dirke.

To pomeni, da se Sagan ne bo mogel potegovati za šesto zaporedno zeleno majico za najboljšega po točkah. Do letošnje dirke jih je zbral pet po vrsti in je lovil rekord Nemca Erika Zabla.

"Odločili smo se diskvalificirati Petra Sagana s Tour de Franca 2017, ker je zelo ogrožal nekatere svoje kolege v zaključnih metrih sprinta v Vittelu," je sporočil predsednik sodniškega odbora Philippe Marien.

Opravičilo, a kako resna je poškodba Cavendisha?

Slovak je po prihodu na cilj obiskal avtobus Dimension Data, da bi se opravičil Cavendishu, ki je najverjetneje utrpel poškodbo rame. Za kakšno poškodbo gre, bo znano po nadaljnjih zdravniških pregledih v bolnišnici. 

Cavendish je kasneje razložil, da ne razume, zakaj ga je Sagan udaril s komolcem. Močno je krvavel iz prsta, zato je potreboval šive, težave ima tudi z ramo. "Nisem prepričan, če je kaj narobe z vezmi. Nisem zdravnik, toda iz občutkov nisem optimističen," je med drugim povedal Cavendish.

"Ni bilo videti prav dobro. Treba bo počakati na dodatne zdravniške preglede. Upajmo, da ni nič resnejšega. Iz moje perspektive ni bilo videti dobro. A nisem zdravnik," pa je o poškodbi zvezdnika dejal šef ekipe Dimension Data Doug Ryder, ki upa, da bo Cavendish lahko nadaljeval dirko.

"To je šprint. Enostavno nisem vedel, da je Mark za menoj. Prihajal je zelo hitro. Hotel sem zaviti v desno, nato pa nisem imel dovolj časa, da bi reagiral in zavil v levo. Opravičil sem se mu, saj ni lepo, če se nekdo tako ponesreči," je v svoj zagovor dejal 27-letni Slovak.

Belgijec večino časa bežal sam

Junak dneva je bil Belgijec Guillaume Van Keirsbulck, ki se je v beg podal kmalu po startu v Mondorf-les-Bainsu, toda bežal je sam. Glavnina ga je ujela slabih 17 kilometrov od cilja.

Bole najboljši Slovenec in Bahrain-Meride

Najboljši Slovenec je bil Grega Bole, ki je bil najboljši kolesar Bahrain-Meride, na 19. mestu. Primož Roglič (LottoNl-Jumbo) je bil 105., Borut Božič (Bahrain-Merida) pa 106., oba v času zmagovalca. Janez Brajkovič (Bahrain-Merida) je končal na 132. mestu, zaostal je 2:15 minute. Skupno je najboljši Slovenec Bole na 68. mestu, Roglič je 80., Brajkovič 96., Božič 170.

Thomas je zadržal rumeno majico vodilnega, čeprav se je znašel na tleh po prvem padcu v zaključku etape. Drugi je Christopher Froome, tretji pa Avstralec Michael Matthews, oba zaostajata 12 sekund.

V sredo prvi resni preizkus

V sredo bo na Tour de France prvi resni preizkus za kolesarje, ki se bodo borili za skupno razvrstitev. Etapa se bo po 160,5 kilometra končala z vzponom prve kategorije na La Planche.

Izidi, 4. etapa:

 1. Arnaud Demare (Fra/FDJ)                      4:53:54

 2. Alexander Kristoff (Nor/Katjuša)

 3. Andre Greipel (Nem/Lotto Soudal)

 4. Nacer Bouhanni (Fra/Cofidis)

 5. Adrien Petit (Fra/Direct Energie)

 6. Jürgen Roelandts (Bel/Lotto Soudal)

 7. Michael Matthews (Avs/Sunweb)

 8. Manuele Mori (Ita/UAE Emirates)

 9. Tiesj Benoot (Bel/Lotto Soudal)

10. Zdenek Štybar (Češ/Quick-Step Floors)

...

 19. Grega Bole (Slo/Bahrain-Merida)

105. Primož Roglič (Slo/LottoNl-Jumbo)

106. Borut Božič (Slo/Bahrain-Merida)       vsi isti čas

132. Janez Brajkovič (Slo/Bahrain-Merida)           2:15


Skupno:

  1. Geraint Thomas (VBr/Sky)                  14:54:25

  2. Christopher Froome (VBr/Sky)                  0:12

  3. Michael Matthews (Avs/Sunweb)                 0:12

  4. Edvald Boasson Hagen (Nor/Dimension Data)     0:16

  5. Pierre Roger Latour (Fra/AG2R)                0:25

  6. Philippe Gilbert (Bel/Quick-Step Floors)      0:30

  7. Michal Kwiatkowski (Pol/Sky)                  0:32

  8. Tim Wellens (Bel/Lotto Soudal)                0:32

  9. Arnaud Demare (Fra/FDJ)                       0:33

 10. Nikias Arndt (Nem/Sunweb)                     0:34

...

 68. Grega Bole (Slo/Bahrain-Merida)               2:09

 80. Primož Roglič (Slo/LottoNl-Jumbo)             2:39

 96. Janez Brajkovič (Slo/Bahrain-Merida)          3:07

170. Borut Božič (Slo/Bahrain-Merida)             11:57

Ne spreglejte