Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
11. 7. 2017,
21.02

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,88

Natisni članek

Venus williams Wimbledon Johanna Konta Simona Halep

Torek, 11. 7. 2017, 21.02

6 let, 6 mesecev

Wimbledon (WTA), 8. dan

Britanci so čakali skoraj 40 let, Slovakinja piše pravljico, ženski tenis pa ima novo številko ena

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,88
Venus Williams | Foto Reuters

Foto: Reuters

Osmi dan Wimbledona smo dobili vse štiri polfinalistke. Po 39. letih bo v polfinalu spet zaigrala Britanka. Za veselje domačinov je poskrbela Johanna Konta, ki se bo za finalno vstopnico udarila z Američako Venus  Williams. V drugem polfinalnem paru bosta igrali Španka Garbine Muguruza in Magdalena Rybarikova, ki se je kot prva Slovakinja prebila tako daleč. Ženski tenis je po izpadu Simone Halep dobil novo številko ena. Od ponedeljka bo to Čehinja Karolina Pliškova.

Venus Williams v Wimbledonu igra kot prerojena in premaguje oviro za oviro. V četrtfinalu je s 6:3 in 7:5 izločila presenetljivo zmagovalko OP Francije Jeleno Ostapenko. Američanka, ki na sveti travi nastopa že 20., bi se s finalno zmago spet prebila med prvih pet igralk sveta. Med temi je bila zadnjič januarja leta 2011.

"V tenisu preprosto uživam, in to kažejo tudi rezultati. Pa tudi izkušnje opravijo svoje, mislim, da je to pokazal tudi današnji dvoboj; odigrala sem stoto tekmo na turnirju, Jelena šele osmo," je recept za uspešne igre predstavila Williamsova in dodala, da njena igra raste iz dvoboja v dvoboj. "Če hočeš do konca, moraš igrati boljše od prejšnjega dvoboja. Tekmice so vse boljše in povsem jasno je, da me v polfinalu čaka še težje delo," meni starejša od sester Williams.

Zadnjič leta 1978

Williamsova se bo za finale udarila z domačinko Johanno Konto, ki je proti drugi igralki sveta in drugi nosilki turnirja Simoni Halep zaostajala z 0:1 v nizih, nato pa preobrnila potek srečanja in napredovala med najboljše štiri turnirja. Britanci so na tak dosežek čakali 39 let, zadnja domačinka se je v polfinale Wimbledona leta 1978 uvrstila Virginia Wade. Johanna Konta je izločila drugo igralko sveta Simono Halep. | Foto: Reuters Johanna Konta je izločila drugo igralko sveta Simono Halep. Foto: Reuters

"To je neverjetno. Na domačem turnirju sem se uvrstila v polfinale, pri tem pa premagala odlično tekmico," so bile prve besede Konte, ki je prvi niz izgubila v podaljšani igri, potem ko sta obe igralki enkrat vzeli servis tekmici. V drugem nizu "breaka" ni bilo, spet je odločala podaljšana igra, ki jo je tokrat dobila Britanka. Ta si je končno zmago zagotovila z odvzemom servisa v peti igri tretjega niza.

Pliškova nova številka ena

Karolina Pliškova je nova številka ena ženskega tenisa. | Foto: Reuters Karolina Pliškova je nova številka ena ženskega tenisa. Foto: Reuters

Halepova je zamudila priložnost, da postane nova številka ena ženskega tenisa, prvo mesto na kakovostni računalniški lestvici bo Nemki Angelique Kerber prevzela 25-letna Čehinja Katarina Pliškova, čeprav je v Wimbledonu izpadla že v drugem krogu.

Čehinja bo kot 23. igralka v zgodovini prevzela prvo mesto na ženski teniški jakostni lestvici WTA. Najuspešnejša do zdaj je bila Nemka Steffi Graf, ki je bila na čelu svetovnega tenisa 337 tednov, sledita pa ji Čehinja z ameriškim potnim listom Martina Navratilova (332) in Američanka Chris Evert (260).

Muguruza s prvo slovaško polfinalistko Wimbledona

V polfinale se je drugič v karieri prebila tudi Španka Garbine Muguruza, ki ni imela večjih težav z Rusinjo Svetlano Kuznetsovo.

"Leta 2015 sem tu izgubila v finalu proti Sereni Williams, menim, da sem letos precej boljša igralka kot takrat, zato upam, da grem lahko do konca. Tudi današnji dvoboj sem odigrala odlično, med igranjem sem poskušala čim manj razmišljati, kar mi je uspelo," je bila zadovoljna Muguruza, ki bo poskušala ponoviti dosežek svoje trenerke Concite Martinez, ki je do zdaj edina Španka z zmago na turnirju, ta ji je uspela leta 1994.

Magdalena Rybarikova se je kot prva Slovakinja prebila do polfinala Wimbledona. | Foto: Reuters Magdalena Rybarikova se je kot prva Slovakinja prebila do polfinala Wimbledona. Foto: Reuters

Španka se bo za finalno vstopnico pomerila s Slovakinjo Magdaleno Rybarikovo, ki je bila s 6:3 in 6:3 boljša od Američanke Coco Vandeweghe.

Njun obračun je bil zaradi dežja prekinjen pri rezultatu 2:2 v drugem nizu, v nadaljevanju pa je bil en odvzem servisa dovolj za zmago 28-letne Slovakinje, ki je doslej osemkrat v svojih devetih nastopih na tem turnirju vselej izpadla v prvem krogu. Rybarikova, 87. igralka sveta, je nasploh prva slovaška polfinalistka Wimbledona in najnižje rangirana igralka, ki si ji je v zadnjih devetih letih uspelo prebiti med najboljše štiri. To je tudi njen največji uspeh v karieri. "Ne morem verjeti, ne morem verjeti, da sem v polfinalu Wimbledona. Moram prespati, da bi lahko verjela. Kot v pravljici," navdušenja ni skrivala presrečna Rybarikova.

med Slovakinjo Magdaleno Rybarikovo in Američanko Coco Vandeweghe. Dvoboj je bil zaradi dežja prekinjen, zdaj pa se nadaljuje na osrednjem igrišču.

Zaradi dežja na obračun v igri dvojic še čaka Andreja Klepač.

* Wimbledon (ATP), 8. dan

Dvoboji v živo:

 

Ne spreglejte