Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
14. 7. 2018,
0.13

Osveženo pred

5 let, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,36

Natisni članek

Rafael Nadal Novak Đoković Wimbledon Kevin Anderson teniški globus John Isner

Sobota, 14. 7. 2018, 0.13

5 let, 9 mesecev

Wimbledon (ATP), 11. dan

Đoković po veliki drami prekrižal načrte Nadalu, a še ni konec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,36
Novak Đoković | Foto Reuters

Foto: Reuters

V Wimbledonu je petkov spored zaznamoval skoraj sedemurni maratonski polfinale, v katerem je Južnoafričan Kevin Anderson v petem nizu s 26:24 odpravil Američana Johna Isnerja. Zaradi tako dolgega dvoboja sta Novak Đoković in Rafael Nadal odigrala le tri nize, nato pa je sodnik nadaljevanje obračuna prestavil na soboto. Srb vodi z 2:1, zelo razburljivo podaljšano igro tretjega niza je dobil z 11:9.

Ljubitelji tenisa so v petek prišli na svoj račun. Velika tekmeca Novak Đoković in Rafael Nadal sta v slabih treh urah, kolikor sta potrebovala za tri nize, po katerih je bil bolj zadovoljen Srb (2:1), navduševala z mojstrskimi točkami. Merita se že v 52. medsebojnem dvoboju, za zdaj je s 26:25 v zmagah uspešnejši Beograjčan. Đoković je po številnih preobratih dobil podaljšano igro tretjega niza s 11:9 in povedel v nizih z 2:1.

Ob 23. uri po lokalnem času sta morala Srb in Španec končati z nastopi. Tako velevajo pravila na All England Clubu. Za mesto v finalu, ki si ga je po maratonskem dvoboju že zagotovil Južnoafričan Kevin Anderson, se bosta morala spopasti v soboto. Beograjčan je v Wimbledonu trikrat zmagal, nazadnje leta 2015, Nadal pa je bil na sveti angleški travi najboljši dvakrat. Dvoboj se bo nadaljeval v soboto ob 14. uri, po njem pa bo sledil ženski finale.

Anderson prvi Južnoafričan po 97 letih v finalu Wimbledona

Posebnost letošnjih polfinalistov je, da so vsi starejši od 30 let. Kot kaže, mlajša generacija igralcev še dorasla, da bi lahko na sveti travi najboljšim mešala štrene. Kot prva sta na osrednje igrišče stopila John Isner in Kevin Anderson. Drugi je v četrtfinalu po petih nizih izločil Rogerja Federerja in tako Švicarju preprečil morebitno deveto zmago v Wimbledonu. Za oba igralca je bil to prvi polfinale na najprestižnejšem teniškem turnirju.

Američanu je bil v tretjem nizu že v izgubljenem položaju, zaostajal s 3:5, a ga nato le dobil v podaljšani igri in povedel z 2:1 v nizih. V naslednjem nizu se je veselil Južnoafričan. Zmagal je s 6:4 in dobil prvi niz na napetem srečanju, ki ni bil odločen po podaljšani igri. Odločal je peti niz, v katerem je po dveh urah in 55 minutah s 26:24 zmagal Anderson. 

Anderson in Isner sta odigrala drugi najdaljši dvoboj v zgodovini Wimbledona, trajal je šest ur in 36 minut.  | Foto: Reuters Anderson in Isner sta odigrala drugi najdaljši dvoboj v zgodovini Wimbledona, trajal je šest ur in 36 minut. Foto: Reuters

Drugi najdaljši dvoboj v zgodovini Wimbledona

Anderson in Isner sta odigrala drugi najdaljši dvoboj v zgodovini Wimbledona, trajal je šest ur in 36 minut. Presegla sta dosežek Hrvata Marina Čilića in Američana Sama Querreyja iz leta 2012, ko sta omenjena igralca zmagovalca odločila po petih urah in 31 minutah.

Najdaljši dvoboj je medtem trajal 11 ur in pet minut, kolikor je za zmago nad Nicolasom Mahutom v prvem krogu Wimbledona leta 2010 potreboval Isner.

"Na koncu se niti ne počutiš več dobro na igrišču"

Anderson je sicer prvi Južnoafričan po 97 letih v finalu turnirja v Wimbledonu. Leta 1921 je to uspelo Brianu Nortonu. Kot je po maratonskem dvoboju dejal Anderson, je bila tekma težak za oba. Lahko bi se končala izenačeno, a nekdo mora zmagati, je dejal.

Kevin Anderson se je prvič v karieri uvrstil v finale Wimbledona. | Foto: Reuters Kevin Anderson se je prvič v karieri uvrstil v finale Wimbledona. Foto: Reuters

Je pa zmagovalec pozval k spremembi formata takšnih turnirjev. "Upam, da bomo lahko po današnjem dvoboju naslovili to vprašanje. Na koncu se niti ne počutiš več dobro na igrišču," je dejal vidno utrujen.

Aljaž Bedene
Sportal Roger Federer ga je presenetil

Katarina Srebotnik obstala v polfinalu

V polfinalu v mešanih dvojicah je zaigrala tudi naša Katarina Srebotnik, ki je v paru z Novozelandcem Michaelom Venusom morala priznati premoč Nicoli Melichar in Alexandru Peyi s 6:4 in 6:4.

Ne spreglejte