Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Ponedeljek,
18. 4. 2011,
10.23

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Polona Hercog pokal Fed

Ponedeljek, 18. 4. 2011, 10.23

7 let, 12 mesecev

Vztrajna 'Lona' iz majhne Kamnice

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Da bo Slovenija še naprej članica druge svetovne skupine pokala Fed, se lahko v veliki meri zahvali trikratni zmagovalki Poloni Hercog, pa tudi njenim glasnim navijačem iz Kamnice pri Mariboru.

Kamnica velja za najstarejšo vas v okolici Maribora. ''Pa tudi najlepšo,'' v isti sapi dodajajo zvesti privrženci Hercogove, ki trepetajo za njen rezultat prav na vsakem turnirju. Če ni predaleč, ji podporo izkažejo s tribun, priložnosti v Kopru, ko se je slovenska reprezentanca potegovala za obstanek v druščini najboljših, pa vsekakor niso zamudili. Kamnica se resda ne more pohvaliti s pretiranim številom prebivalcev (le dobrih tisoč), se pa lahko z ogromnim teniškem srcem. Predvsem po zaslugi 20-letne svetlolaske, ki je prerasla v vaško športno ikono. ''Iskrena hvala vsem, ki so me glasno spodbujali v Kopru. Podpora mi ogromno pomeni, tri zmage v Kopru pa so ravno tisto, kar sem potrebovala. Povzdignila sem si samozavest in v prihodnje mi bo lažje,'' se jim je po dvoboju s Kanado, ki je Sloveniji ohranil članstvo v drugi svetovni skupini pokala Fed, zahvalila Polona Hercog. V prihodnjih dneh jo čakajo izzivi v Maroku, nato pa se bo preselila v Barcelono, kjer bo nastopila v mestu, kjer že 25 let prebiva njen najnovejši trener, Argentinec Martin Vilar.

Španec vidi Hercogovo med 20 najboljših

Pogled v zgodovino ponuja zanimive številke. Kamnica, nekdaj posrečeno mesto za lov na gamse, je bila prvič v javnih zapisih omenjena leta 1093. Slabo tisočletje pred rojstvom Polone (1991), ki ji mnogi napovedujejo vrhunsko teniško kariero. ''Polona ima vse. Odlične in raznovrstne poteze, dobro kondicijsko pripravo … Vsekakor je igralka, ki bi se lahko kmalu prebila med najboljših 20 na svetu. Mora pa še dozoreti in pridobiti zaupanje. To pa ne pride kar tako, za to je potreben čas. Navsezadnje je stara komaj 20 let,'' je poln hvale na račun varovanke trener Vilar. Da ji bodo k izpolnitvi ciljev pomagale zmage iz Kopra, je prepričan tudi kapetan Iztok Božič. ''Na turnirjih bo lahko odigrala še bolj sproščeno, saj je na tekmah, ko zastopaš domovino, prisotno mnogo pritiska. Če bo Polona odigrala podobno, kot je proti Kanadčankam, potem lahko rečemo, da bo težko igrala sploh še bolje,'' ocenjuje Mariborčan, ki ni zgrešil s potezo, da Polono pošlje v ogenj še v igri dvojic.

Vedno je poslušala svoje srce

Hercogova je bila pripravljena na težavnost naloge. Podobno kot je izžareval napis njenih navijačev ''We are ready, Polona''. Starejši navijač v prepoznavni svetlo-modri majici, namenjeni podpori Polone, nam je povedal: ''Komaj čakamo, ko igra v Mariboru. Če pa je drugje, ji gremo pač pomagati drugam. S Polono smo na mnogih turnirjih in jo rade volje vzpodbujamo, ona pa nam ostaja zvesta in nam to vrača z zmagami. Živi za to malo vasico nad Mariborom,'' je povedal in se predstavil kot ''njen striček'' Zdenko. ''Kot mlada je morala marsikaj pretrpeti. Saj poznate krutost vrhunskega športa. To ni ekipni šport. Ona je bila vedno naša 'Lona', najbolj pa cenimo njeno vztrajnost. Ni poslušala mame niti očeta, ampak sebe. To, kar pravi njeno srce. No, in ona je definitivno v naših srcih,'' je v pogovor vskočil njen sokrajan Janez, ki je na tribunah rad združil grlo z zvenom domače štajerske harmonike, ritem pa je dajal primorski boben. Zanj je poskrbel Koprčan Marko, za prijatelje kar Guliver. ''V petek sem bil v Celju in navijal za naše rokometaše, konec tedna pa sem rad pomagal našim teniškim igralkam. Čestitke na lepi predstavi in veliki zmagi, '' je izpostavil dolgolasi Primorec in dodal, da je bila največja junakinja dvoboja zagotovo Hercogova. Dvakratna zmagovalka v konkurenci posameznic je skupaj s Srebotnikovo, s katero nameravata nastopiti tudi prihodnje leto na olimpijskem turnirju v Londonu, poskrbela za eksplozijo navdušenja. Če bo znala takšno formo prenesti še na turnirske nastope, kjer je letos pogosto izpadala prekmalu …

Ne spreglejte