Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
20. 5. 2022,
18.49

Osveženo pred

1 leto, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,97

Natisni članek

teniški globus

Petek, 20. 5. 2022, 18.49

1 leto, 11 mesecev

Teniški globus, 20. maj

Senzacionalno! Kaja Juvan do prvega finala v karieri!

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,97
Kaja Juvan | Kaja Juvan se je prebila v finale turnirja v Strasbourgu! | Foto Guliverimage

Kaja Juvan se je prebila v finale turnirja v Strasbourgu!

Foto: Guliverimage

Slovenska teniška igralka Kaja Juvan je v Strasbourgu na turnirju serije WTA z nagradnim skladom 203.024 evrov pripravila presenečenje in ugnala prvopostavljeno Čehinjo Karolino Pliškovo. Enaindvajsetletnica iz Ljubljane je slavila s 6:2, 7:5 in se po uri in 27 minutah uvrstila v finale.

Kaja Juvan
Sportal Odlična Kaja Juvan je premagala četrto nosilko

V soboto bo tako nastopila v sploh prvem finalu med posameznicami na turnirjih najvišjega ranga. Pred tem je enkrat igrala v finalu dvojic in ga lani v Cluju v Romuniji dobila v navezi z Natelo Dzalamidze iz Rusije.

Juvanova je sicer kot najstnica 12-krat igrala v finalih na turnirjih serije ITF in jih sedem dobila, nazadnje v italijanski Puli aprila 2019.

Tokrat je za precej bolj odmeven dosežek poskrbela v Strasbourgu, kjer je nanizala zmage proti Izraelki Lini Glushko (6:3, 6:1), Bosanki Nefisi Berberović (6:2, 6:3) in Belgijki Elise Mertens (7:6, 6:4). V polfinalu pa je bila prav tako po dveh nizih boljša še od nekdanje številke ena Pliškove. Slednja zdaj zaseda osmo mesto na lestvici WTA.

V prvem nizu je imela slovenska predstavnica vse vajeti igre v svojih rokah, dosegla pa je tudi dva zaporedna odvzema servisa v tretji in peti igri. Drugi niz je bil bolj tesen. Čeprav je imela Juvanova prednost 2:0, se je 30-letna Čehinja vrnila in v 11. igri zapretila s priložnostjo za odvzem servisa. Ljubljančanka je ubranila svoj servis, nato pa v naslednji igri izkoristila drugo zaključno žogico za eno največjih zmag v karieri.

V finalu se bo pomerila z Nemko Angelique Kerber, ki je napredovala po predaji Francozinje Oceane Dodin pri izidu 7:6 (2), 1:0 za Nemko. Trikratna zmagovalka turnirjev za grand slam se je 31. uvrstila v finale, nazadnje pa je slavila lani junija v domačem Bad Homburgu. Takrat je bila to 13. lovorika v karieri nekdanje številke ena lestvice WTA.

V finalu Rabata Claire Liu in Martina Trevisan

Američanka Claire Liu in Italijanka Martina Trevisan se bosta pomerili v finalu teniškega turnirja serije WTA v maroškem Rabatu z nagradnim skladom 251.750 ameriških dolarjev. Tako 21-letna Američanka kot sedem let starejša Italijanka sta se prvič uvrstili v finale turnirjev na najvišji ravni.

Martina Trevisan je v italijanskem polfinalu izločila Lucio Bronzetti. | Foto: Reuters Martina Trevisan je v italijanskem polfinalu izločila Lucio Bronzetti. Foto: Reuters

Claire Liu bo sicer tudi nasprotnica najboljše slovenske igralke Tamare Zidanšek v prvem krogu prihajajočega odprtega prvenstva Francije. Danes se v maroški prestolnici ni niti podala na igrišče, saj je Madžarka Anna Bondar dvoboj predala še pred začetkom.

Italijanka, sicer presenetljiva četrtfinalistka OP ZDA pred dvema letoma, pa je v polfinalu s 6:3, 6:3 ugnala rojakinjo Lucio Bronzetti.

Ruud in Sousa v finalu Ženeve

Norvežan Casper Ruud in Portugalec Joao Sousa sta finalista turnirja serije ATP v Ženevi z nagradnim skladom 597.900 evrov. Ruud bo pred nastopom na odprtem prvenstvu Francije skušal v 11. finalu priti do osmega naslova na turnirjih najvišje ravni, Sousa pa do petega v 12. nastopu na zadnji stopnički.

Triindvajsetletni Norvežan je v polfinalu s 7:6 (2), 7:5 ugnal visokoraslega Američana Reillyja Opelko in bo še devetič igral v finalu turnirjev na peščeni podlagi. Osvojil jih je šest, nazadnje februarja v Buenos Airesu.

Ruud je v finalu letos igral tudi na mastersu v Miamiju na trdi podlagi, izgubil je proti Špancu Carlosu Alcarazu.

Deset let starejši Sousa bo drugič letos igral za lovoriko, potem ko je v indijskem Puneju februarja ugnal Finca Emila Ruusuvuorija. Tokrat je za nastop v 12. finalu kariere ugnal francoskega veterana Richarda Gasqueta s 6:2, 6:2. Gasquet je v drugem krogu sicer premagal Rusa Danila Medvedjeva, ki se je vrnil po šesttedenski odsotnosti zaradi poškodbe hrbta.

Norrie in Molčan za lovoriko v Lyonu

Britanec Cameron Norrie in Slovak Alex Molčan se bosta pomerila v finalu teniškega turnirja serije ATP v francoskem Lyonu z nagradnim skladom 597.900 evrov. Za Norrieja bo to deseti finale v karieri, za Molčana pa tretji.

Šestindvajsetletni Norrie je danes vpisal 23. zmago v sezoni ter se uvrstil v tretji letošnji finale. Na predzadnji stopnički turnirja je bil boljši od mladega Danca Holgerja Runeja s 6:2, 5:7, 6:4.

V finalu bo 11. igralec sveta lovil četrto lovoriko, potem ko je pred tem slavil v Los Cabosu (2021), na mastersu v Indian Wellsu (2021), kar je tudi njegova največja lovorika v karieri, ter letos v Delray Beachu.

Molčan se bo na drugi strani tretjič meril v finalu turnirjev najvišje ravni, vsi so bili na pesku. Prvega je izgubil lani v Beogradu proti Srbu Novaku Đokoviću, letos pa je moral priznati premoč še Davidu Goffinu v Marakešu.

V polfinalu Lyona je bil varovanec Mariana Vajde, nekdanjega dolgoletnega Đokovićevega trenerja, boljši od Avstralca Alexa De Minaura s 7:6 (2), 6:2.

Strasbourg, WTA (203.024 evrov):

Polfinale:
Kaja Juvan (Slo) - Karolina Pliškova (Češ/1) 6:2, 7:5,
Angelique Kerber (Nem/2) - Oceane Dodin (Fra) 7:6 (2), 1:0 - predaja.

Rabat, WTA (251.750 dolarjev):

Polfinale:
Martina Trevisan (Ita) - Lucia Bronzetti (Ita) 6:3, 6:3;
Claire Liu (ZDA) - Anna Bondar (Mad/5) brez boja.

Ženeva, ATP (597.900 evrov):

Polfinale:
Joao Sousa (Por) - Richard Gasquet (Fra) 6:2, 6:2;
Casper Ruud (Nor/2) - Reilly Opelka (ZDA/4) 7:6 (2), 7:5.

Lyon, ATP (597.900 evrov):

Polfinale:
Cameron Norrie (VBr/1) - Holger Rune (Dan) 6:2, 5:7, 6:4;
Alex Molčan (Slk) - Alex De Minaur (Avs/4) 7:6 (2), 6:2.

Preberite še:

Rafael Nadal
Sportal Rafael Nadal je brez težav opravil dvourni trening
Ne spreglejte