Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
18. 4. 2021,
22.10

Osveženo pred

3 leta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,19

Natisni članek

Polona Hercog teniški globus

Nedelja, 18. 4. 2021, 22.10

3 leta

Teniški globus, 18. april

Cicipas do prvega naslova na mastersih, Hercogova najboljša na Portugalskem

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,19
Stefanos Cicipas | Stefanos Cicipas je zmagovalec drugega teniškega mastersa sezone 2021 v monaškem Monte Carlu. | Foto Guliverimage

Stefanos Cicipas je zmagovalec drugega teniškega mastersa sezone 2021 v monaškem Monte Carlu.

Foto: Guliverimage

Grk Stefanos Cicipas je zmagovalec drugega teniškega mastersa sezone 2021 v monaškem Monte Carlu. V finalu turnirja z nagradnim skladom 2,46 milijona evrov je ugnal Rusa Andreja Rubljova s 6:3, 6:3. Dvoboj je trajal uro in 12 minut, 22-letnik iz Aten pa je prišel do šeste turnirske zmage v karieri, prve na mastersih. Najboljša slovenska teniška igralka na lestvici WTA Polona Hercog pa je ta teden nastopila na turnirju nižje ravni Mednarodne teniške zveze v portugalskem Oeirasu in ga tudi osvojila. 

Pred tem je bil Grk najboljši še dvakrat v Marseillu (2020, 2019), Estorilu (2019) in Stockholmu (2018), največji uspeh kariere pa je zmaga na zaključnem turnirju osmerice v Londonu novembra 2019. Še osemkrat je izgubil v finalih, od tega na dveh mastersih v Torontu in Madridu. Rubljov na drugi strani ostaja pri osmih turnirskih zmagah, v finalih pa je doživel šele tretji poraz.

V medsebojnih obračunih je Cicipas povedel s 5:4. Današnji obračun v hladnem in občasno tudi deževnem Monte Carlu je začel odlično in v drugi igri prvič odvzel servis leto dni starejšemu Rusu. Slednji po zmagah proti Špancu Rafaelu Nadalu v četrtfinalu in Norvežanu Casperju Ruudu v polfinalu ni našel prave igre. Cicipas je ves čas prevladoval, prvi niz pa je bil njegov po natanko pol ure.

V drugem je 23-letni Atenčan na drugi "break" v dvoboju čakal do tretje igre, Rubljov pa kljub boljši igri v nadaljevanju ni prišel do priložnosti za odvzem servisa. Še več, tretjega je v deveti igri dosegel Cicipas in v žep pospravil 251.000 evrov. Moskovčanu v uteho ostaja 150.000 evrov, obenem pa še naprej išče pot do prve osvojitve turnirja serije masters.

Hercogova osvojila turnir na Portugalskem

Polona Hercog pa je ta teden nastopila na turnirju nižje ravni Mednarodne teniške zveze v portugalskem Oeirasu in ga tudi osvojila. V finalu ji ni bilo treba nastopiti, saj je Francozinja Clara Burel dvoboj predala že pred začetkom. Tridesetletna Mariborčanka je bila prva nosilka turnirja z nagradnim skladom 50.100 evrov, zabeležila pa je tri zmage, dva dvoboja pa sta tekmici predčasno predali.

Polona Hercog je ta teden nastopila na turnirju nižje ravni Mednarodne teniške zveze v portugalskem Oeirasu. | Foto: Gulliver/Getty Images Polona Hercog je ta teden nastopila na turnirju nižje ravni Mednarodne teniške zveze v portugalskem Oeirasu. Foto: Gulliver/Getty Images

V prvem krogu bi morala nastopiti proti Gruzijki Ekaterine Gorgodze (218. na lestvici WTA), a se je slednja odpovedala nastopu. V drugem je bila boljša od Romunke Alexandre Dulgheru (brez uvrstitve) z 2:1 v nizih. V dvojnem sobotnem sporedu je najprej v četrtfinalu premagala Italijanko Lucio Bronzetti (301.), v polfinalu pa je bila z 2:1 v nizih boljša še od Ukrajinke Anheline Kalinina (164.).

Hercogova, sicer 76. igralka sveta, bo prihodnji teden nastopila na turnirju serije WTA 250 v turškem Istanbulu. Prvi obračun pa je načrtovan za ponedeljek, čeprav bi ga lahko organizatorji prestavili na torek zaradi poznega prihoda Mariborčanke iz Oeirasa. Njena tekmica v prvem krogu turnirja na peščeni podlagi bo Rusinja Vera Zvonarjova (115.).

Avstralka do svojega prvega turnirja

Na ženskem turnirju WTA 250 v Charlstonu se je zmage veselila avstralska teniška igralka Astra Sharma. Na drugem turnirju v tem ameriškem mestu, tokrat z nagradnim skladom 197.500 evrov, je v finalu ugnala Tunizijko Ons Jabeur s 3:6, 7:5, 6:1. Dvoboj je trajal uro in 54 minut, 25-letna Avstralka pa je prišla do prvega naslova na najvišji ravni.

Astra Sharma je osvojila svoj prvi turnir v karieri. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Astra Sharma je osvojila svoj prvi turnir v karieri. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Pred tem je v Singapuru rojena igralka enkrat že igrala v finalu turnirja serije WTA, in sicer pred dvema letoma v kolumbijski Bogoti. Takrat je bila boljša Američanka ruskih korenin Amanda Anisimova.

Prva nosilka Jabeurjeva je prav tako igrala v drugem finalu na najvišji ravni. Prvič je na zadnji stopnički igrala oktobra 2018, ko je bila v Moskvi boljša domačinka Darja Kasatkina.

Tokrat je Tunizijka bolje začela dvoboj in si priigrala prvi niz, tudi v drugem pa je delovala zanesljivo vse do 12. igre. Takrat je Sharmi uspel odvzem servisa, samozavest pa je prenesla v odločilni niz, v katerem je dosegla še tri "breake" in v 33 minutah izgubila le eno igro.

Izidi:

Monte Carlo, masters ATP (2,46 milijona evrov):
finale:

Stefanos Cicipas (Grč/4) - Andrej Rubljov (Rus/6) 6:3, 6:3.

Charleston, WTA (197.500 evrov):
finale:

Astra Sharma (Avs) - Ons Jabeur (Tun/1) 3:6, 7:5, 6:1.
Stefanos Cicipas
Sportal Grško-ruski finale v Monte Carlu
Ne spreglejte