Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Boštjan Boh

Sreda,
1. 4. 2015,
11.22

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Sreda, 1. 4. 2015, 11.22

7 let, 12 mesecev

Teniški dopinški škandali: Največ je bilo kokaina

Boštjan Boh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Tenis že od nekdaj velja za "čist" šport, vendar se je v preteklosti izkazalo, da je marsikateri športnik posegal po nedovoljenih poživilih. Na seznamu se je največkrat znašel kokain.

Pred kratkim so se mediji razpisali o mladem avstralskem igralcu Bernardu Tomiću, ki naj bi ga nekateri povezovali z Jamiejem Pickeringom. Temu naj bi sodili zaradi preprodaje kokaina štirim mladim dekletom. Eno izmed njih je v svoji izjavi omenilo tudi Bernarda Tomića, proti kateremu pozneje ni stekla nobena preiskava. V novejši zgodovini tenisa je bilo kar nekaj primerov jemanja nedovoljenih poživil, med grešniki pa so se znašli tudi nekateri najboljši igralci.

Andre Agassi je pozneje priznal

Za veliko teniško senzacijo je poskrbel nekdanji prvi igralec sveta Andre Agassi, pri katerem so našli sledi metamfetamina. Američan se je izognil kazni, potem ko je komisiji razložil, da je po nesreči spil sodo, ki je vsebovala to simpatomimetično snov. Pozneje je v svoji biografiji priznal, da je drogo jemal prostovoljno. Kot že rečeno, Agassi ni dobil nobene kazni.

Martina Hingis: Nikoli nisem jemala drog

Slabše jo je odnesla Martina Hingis. Hingisova je leta 1997 prvič zmagala na turnirju v Wimbledonu in postala najmlajša zmagovalka tega prestižnega turnirja. Deset let pozneje so ji prav v Wimbledonu pri rutinskem pregledu v krvi našli sledi kokaina. Količina droge v krvi je bila majhna in Hingisova vse do danes zanika, da bi namerno jemala drogo. "Na testu sem bila pozitivna, vendar nikoli nisem jemala drog in sem stoodstotno nedolžna," je v eni izmed izjav povedala Švicarka, ki je dobila dve leti prepovedi igranja na teniških turnirjih. Martina se je po dolgih letih vrnila na teniška igrišča in uspešno igra v dvojicah.

Jedel je telečje meso

V primežu protidopinške komisije se je znašel tudi zmagovalec OP Avstralije leta 1998Petr Korda. Istega leta so mu v Wimbledonu v krvi našli sledi steroida nandrolon. Čeh se je pozneje izgovarjal, da je nadrolon zaužil, ko je jedel telečje meso. Komisija njegovi zgodbi ni verjela, tako da je dobil prepoved igranja za eno leto, ob tem pa so mu odvzeli točke na lestvici ATP in denarne nagrade, ki si jih je prislužil na določenih turnirjih.

Na neki zabavi se je poljubljal z dekletom

Prav zanimivo prigodo je imel Richard Gasquet, pri katerem so leta 2009 na turnirju v Miamiju našli sledi kokaina. Potem ko je Francoz izpadel s turnirja, si je vzel čas za zabavo in obiskal enega od nočnih klubov v Miamiju. Tam naj bi spoznal dekle, s katerim se je poljubljal in verjetno je prek poljubljanja zaužil kokain. Ker je bila količina kokaina majhna, mu je protidopinška komisija pogledala skozi prste ter mu prisodila dva meseca in pol prepovedi igranja. Ob tej aferi je Francoza podprl tudi Rafael Nadal.

Mats Wilander si je prislužil tri mesece kazni

Leta 1995 je imel zelo burno obdobje nekdanji vrhunski igralec Mats Wilander, ki je zmagal na sedmih turnirjih za grand slam. Šved je zdaj že dolga leta strokovni komentator na eni izmed športnih televizij. Leta 1995 so na OP Francije pri Wilanderu našli kokain. Kako se je to zgodilo, še danes ni jasno … Sledi kokaina pa so našli tudi pri Karlu Novačku, ki je s Švedom igral v dvojicah. Wilander si je prislužil tri mesece kazni.

Pat Cash se je odločil za zdravljenje

Droge pa so zaznamovale tudi avstralskega igralca Pata Casha, ki je pri 22 letih osvojil Wimbledon, potem ko je v finalu premagal takratnega prvega igralca sveta Ivana Lendla. Cash je že v najstniških letih kadil marihuano, med zdravljenjem poškodbe pa je začel jemati tudi kokain. Droge niso vplivale le na športno kariero, ampak tudi na zasebno življenje. Cash se je leta 1999 odločil za zdravljenje in po tem znova zaživel normalno življenje.

Ne spreglejte