Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
1. 12. 2011,
9.30

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Španija Argentina

Četrtek, 1. 12. 2011, 9.30

8 let

Španci petič ali Argentinci prvič?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
V finalu Davisovega pokala se bosta konec tedna v Sevilli pomerili reprezentanci Španije in Argentine. Veliki favoriti za zmago so domačini, na čelu z Rafaelom Nadalom.

Vse drugo kot gladka zmaga Španije nad tekmeci iz Argentine bo veliko presenečenje. Španci imajo v svojih vrstah velikega Rafaela Nadala, ki je na peščeni podlagi, na kakršni se bo igralo v Sevilli, v zadnjih letih skoraj nepremagljiv. Edini, ki ga je dvakrat zapored premagal na rdečem pesku, je bil letos Novak Đoković. Glede na to, da Argentinci v svojih vrstah nimajo igralca kova Đoković, čeprav je tudi njihov prvi mož Juan Martin del Potro izvrsten igralec, je težko verjeti, da drugi igralec sveta ne bo vknjižil dveh točk. Tu je še peti z lestvice ATP in poflinalist zaključnega David Ferrer, ki ga je na rdečem pesku zelo težko premagati. V igri dvojic bosta španske barve zastopala Feliciano Lopez in Fernando Verdasco.

Tudi Argentinci imajo odlično zasedbo, čeprav daleč od tega, da bi imeli v svojih vrstah dva igralca v najboljši peterici na lestvici ATP. Njihov najboljši je Juan Martin del Potro, ki je trenutno enajsti na svetovni teniški lestvici. Del Potro se je po lanski poškodbi letos bliskovito vrnil med najboljše, za preboj v ožji svetovni vrh pa bi moral biti bolj prepričljiv v zaključku sezone. Drugi najboljši mož pri "gavčih" je Juan Monaco, za Argentince pa je spodbujajoče, da je 27-letnik do največjih uspehov sezone prišel na zadnjih dveh turnirjih v Parizu in Valencii. Tu je še izvrstni David Nalbandian, ki ima razmerje zmag in porazov v Davisovem pokalu kar 22:5, četrti mož Argentincev pa je Juan Ignacio Chela. Kljub nesporni kakovosti je vprašanje, če imajo Argentinci kakšno rešitev za odlično špansko zasedbo.

Nadal v šestih nizih izgubil le deset iger

V finale najpomembnejšega ekipnega tekmovanja na svetu so se španski igralci prebili brez kakršnih koli težav. V prvem krogu so najprej izločili Belgijce s 4:1, v četrtfinalu so bili celo brez Nadala v gosteh s 3:1 boljši od Američanov, v polfinalu pa so s 4:1 premagali še Francoze. Ravno v dvoboju s sosedi se je "Rafa" prikazal v najboljši izvedbi in v dveh dvobojih oziroma šestih nizih Jo-Wilfriedu Tsongi ter Richardu Gasquetu oddal le deset iger, torej dobro igro in pol na niz. Francozi v Cordobi niso imeli nikakršnih možnosti proti Špancem, edino točko so vknjižili v igri dvojic, med posamezniki pa niso bili niti blizu tega, da bi osvojili niz.

Nekaj težje delo so imeli na poti do finala Argentinci, ki so izločili Romunijo, Kazahstan in Srbijo. Branilko naslova, na čelu s poškodovanim Đokovićem, so premagali celo v Beograjski Areni. "Nole" je teden dni pred tem osvojil odprto prvenstvo ZDA, naporen finalni obračun pa je očitno na njem pustil posledice, saj proti del Potru Srbe ni zmogel vrniti nazaj v igro. Del Potro je poleg zmage nad prvim igralcem sveta, ta je dvoboj v drugem nizu predal, ugnal še Janka Tipsarevića, odločilno točko pa je proti Viktorju Troickemu gostom priigral David Nalbandian.

Španija in Argentina sta se doslej pomerili trikrat, Južnoameričani pa še nimajo zmage nad evropskimi tekmeci. Njun zadnji obračun je bil najpomembnejši, Španci pa so leta 2008 v Mar del Plati v finalu brez Nadala premagali s 3:1. Skupaj so Davisov pokal osvojili štirikrat, Argentinci pa so v treh finalih vselej ostali praznih rok.

Ne spreglejte