Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Četrtek,
12. 10. 2017,
11.09

Osveženo pred

4 leta, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,08

Natisni članek

Simona Halep WTA WTA lestvica Mima Jaušovec Romunija teniški globus

Četrtek, 12. 10. 2017, 11.09

4 leta, 10 mesecev

Simona Halep

Zmanjšala bujno oprsje in postala najboljša na svetu

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,08
Simona Halep | Foto Reuters

Foto: Reuters

Romunski tenis je imel v preteklosti veliko junakov in junakinj. Ogromno slave je požel Ilie Nastase, v menedžerskih krogih je zelo spoštovan Ion Tiriac, v konkurenci nežnejšega spola pa kraljuje Simona Halep. Romunka, ki se je v preteklosti na naslovnicah pojavljala tudi zaradi bujnega oprsja, je postala prva igralka sveta. Tam želi ostati še dolgo časa.

Na vrhu ženske svetovne jakostne lestvice se je letos zgodilo kar pet sprememb. Po Nemki Angelique Kerber, srečni ameriški mamici Sereni Williams, Čehinji Karolini Pliškovi in Španki Garbine Muguruzi se je na prestol povzpela še Romunka. Simona Halep je veliko čast doživela pri 26 letih.

Bolečin v hrbtu ni bilo več

Njena športna pot se razlikuje od tekmic. Halepova se je v mladosti spopadala s težavo, ki ji je pri igranju tenisa vsako leto povzročala večje težave. Njene prsi so bile tako velike, da ji je na igrišču primanjkovalo eksplozivnosti. Če je želela mešati štrene najboljšim, je morala nekaj spremeniti. Ko je bila stara 17 let, se je odločila za nujen korak in z operativnim posegom zmanjšala obseg prsi.

''Nagajala mi je teža. Na igrišču se nisem mogla odzivati tako hitro, kot bi si želela. Moje prsi so mi to onemogočale. Oteževale so mi vsakodnevno življenje, tako da bi se odločila za operacijo, tudi če ne bi bila športnica,'' je priznala najboljša teniška igralka na svetu, ki se je v novi, veliko lažji podobi prvič predstavila leta 2010 na odprtem prvenstvu Francije.

Bolečin v hrbtu ni bilo več, začelo se je plodno obdobje nabiranja točk, izkušenj in vzpona na lestvici. Leta 2013 je osvojila šest turnirjev WTA, leto dni pozneje pa na svetovni jakostni lestvici zasedala že drugo mesto. Takrat je prvič zaigrala v finalu turnirja grand slam in v Parizu ostala praznih rok.

Ni podoživela usode svoje menedžerke Virginie Ruzici, dobre prijateljice Mime Jaušovec, ki je leta 1978 premagala Mariborčanko v finalu OP Francije. 

Clijstersova jo je skušala potolažiti

Halepova še ni osvojila turnirja za grand slam. | Foto: Reuters Halepova še ni osvojila turnirja za grand slam. Foto: Reuters Halepova kljub prvemu mestu na lestvici še ni povsem zadovoljna. Moti jo, da še vedno ni osvojila enega izmed štirih največjih turnirjev. Dvakrat je bila blizu, a obakrat izgubila finale OP Francije (2014 in 2017).

''Kim Clijsters mi je po porazu v finalu Roland Garrosa dejala, da je štirikrat izgubila v finalu, preden je osvojila prvi grand slam. Morda potrebujem le še nekaj časa,'' je v pogovoru za angleški časnik Independent poudarila novopečena številka ena na svetu.

V mlajših letih je bila očarana nad someščanom Andreiem Pavlom, ki se je na svetovni lestvici prebil do 13. mesta, med igralkami pa je najbolj občudovala Justine Henin.

S Pavlom, prav tako ponosnim prebivalcem Konstance, od letos tesno sodeluje, saj je postal njen trener. Z njim načrtuje nove podvige, prvo zmago na grand slamu in še več tednov kot številka ena na svetu.

Ne spreglejte