Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
13. 1. 2013,
20.07

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Roger Federer Serena Williams Novak Đoković

Nedelja, 13. 1. 2013, 20.07

8 let

Roger spet v poslu, Serena ne razmišlja o trofejah

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Najboljše teniške igralke in igralci na svetu so po dolgem času spet zbrani na kupu. V ponedeljek se začenja odprto prvenstvo Avstralije, prvi turnir za grand slam v letu 2013.

Teniški navdušenci že z nestrpnostjo pričakujejo, da se najboljši spet udarijo med seboj. Kmalu bomo videli, kako so razmerja moči razdeljena v letu 2013, vsaj na začetku. V drugi polovici minule sezone je pri ženskah povsem prevladovala veteranka Serena Williams. Američanka je dokazala, da ko je tenis na prvem mestu v življenju, mlajše tekmice proti njej nimajo dosti možnosti. Pri fantih se je Srb Novak Đoković po nekaj bolečih porazih na najpomembnejših turnirjih na svetu prav ob koncu sezone v velikem slogu vrnil na teniški prestol. V Melbournu bo manjkal še vedno poškodovani "peščeni kralj" Rafael Nadal, Švicar Roger Federer pa bo nastopil popolnoma svež, saj je imel skoraj dva meseca časa, da napolni svoje baterije.

"Nole" ne čuti pritiska, na roko mu gre tudi žreb

"Lepo se je vrniti. Vesel sem, da začenjam novo sezono v Avstraliji, kjer sem v zadnjih letih nastopal zelo dobro. To je moj najuspešnejši grand slam. Rad igram tudi v areni Roda Laverja. Ne verjamem, da čutim več pritiska kot preostali najboljši igralci. To je šele začetek sezone. Vsi smo sveži. Veselim se, da bom spet igral svoj najboljši tenis," je pred začetkom prvega od štirih turnirjev za grand slam sproščen Đoković. Prvi igralec sveta je tudi branilec naslova v Melbournu, kjer je lani po skoraj šesturnem finalu z Nadalom vknjižil tretjo zmago. Zdaj cilja na tretjo zaporedno, kar na OP Avstralije že desetletja ni uspelo nikomur. Je prvi favorit, na roko pa mu gre tudi žreb, saj se bo s katerim izmed svojih največjih tekmecev, Federerjem ali Britancem Andyjem Murrayjem, lahko srečal šele v finalu.

Serenin način motiviranja deluje

Kljub temu, da ni številka ena pa na lestvici WTA, je mlajša od sester Williams nesporno prvo ime ženskega tenisa ta hip. V drugi polovici minule sezone je pobrala vse velike lovorike, zato je prva favoritinja za zmago. To bi bila njena šesta v Melbournu šestnajsta na turnirju za grand slam. Do velikank, Martine Navratilove in Chris Evert, bi jo potem ločili še dve. "Če nikoli več ne dobim nobenega grand slama, bo odlično. Če ga dobim, bo še bolje. O teh ciljih ne razmišljam. Morda bi morala, a ne. Obožujem zmage in držanje pokalov v rokah ob koncih tedna. V tem uživam. Morda je to čudna motivacija, a deluje," se tudi petkratna zmagovalka OP Avstralije za številke, ki najbrž bolj zanimajo navijače in novinarje, ne meni preveč.

Roger je imel mir pred novinarji

Prvo teniško ime sploh ta hip je verjetno še vedno Roger Federer. Švicarski virtuoz že dva meseca ni odigral nobenega uradnega dvoboja. Na pripravljalnem turnirju ga tokrat po dolgem času ni bilo. Kako dober je trenutno 17-kratni zmagovalec turnirjev za grand slam, ki se je lani po dolgem času spet povzpel na prvo mesto lestvice ATP in dokazal, da se še vedno lahko kosa tudi z Đokovićem, Nadalom in Murrayjem? »Imel sem več časa za trening, razmišljanje in počitek. Včasih rad počnem stvari nekoliko drugače. Dobra stvar mojega daljšega premora je bila, da sem imel mir pred novinarji in njihovimi včasih čudnimi vprašanji. Lahko sem se posvetil samo pripravam, ob tem sem preživel veliko časa z družino. Bilo je lepo. Zdaj sem spet v poslu. Rad bi, da bi mi šlo dobro, zato se bom moral zbrati,« je pred avstralskim grand slamom, za mnoge najbolj prijetnim izmed vseh štirih, sproščen tudi njegov štirikratni zmagovalec.

Ne spreglejte