Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
28. 1. 2017,
11.01

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,13

1

Natisni članek

tenis Venus Williams Serena Williams OP Avstralije

Sobota, 28. 1. 2017, 11.01

6 let, 6 mesecev

OP Avstralije, finale, ženske

Serena Williams z zmago v Melbournu v zgodovino

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,13

1

Serena Williams OP Avstralije | Foto Reuters

Foto: Reuters

V ponovitvi finala OP Avstralije v Melbournu je Serena Williams z 2:0 v nizih premagala sestro Venus. Z zmago je spet postala številka ena ženskega tenisa, na večni lestvici pa je po številu osvojenih grand slamov na prvem mestu prehitela Steffi Grad.

Ko se je 36-letna Venus Williams nazadnje uvrstila v finale OP Avstralije, je v odločilnem dvoboju za lovoriko zaigrala in izgubila proti mlajši sestri Sereni Williams. Pisalo se je leto 2003. Danes se je na igrišču Rod Laver Arena po 14 letih ponovila zgodovina. Čeprav se je Venus dobro upirala, ji favorizirane Serene ni uspelo spraviti na kolena. Zadnja je upravičila vlogo favoritinje in osvojila 23. grand slam.

Prehitela Graffovo

Z novim naslovom se je na svetovni jakostni lestvici vrnila na prvo mesto, pred Nemko Angelique Kerber. Ob tem se je vpisala v zgodovino, s 23. osvojenim turnirjem za grand slam je namreč na večni lestvici prehitela legendarno Nemko Steffi Graf. Obenem je le še en naslov oddaljena od znamke Avstralke Margaret Court (24), ki pa je 13 zmag osvojila pred letom 1967 oziroma pred začetkom tako imenovanega odprtega obdobja. Serena Williams je nova številka ena ženskega tenisa in lastnica največ osvojnih grand slamov. | Foto: Reuters Serena Williams je nova številka ena ženskega tenisa in lastnica največ osvojnih grand slamov. Foto: Reuters

"Če ne bi bilo Venus, ne bi prišla tako daleč"

Williamsovi sta odigrali še osmi sestrski finale na grand slamih, skupno pa v medsebojnih dvobojih s 17:11 vodi Serena. "Čestitke, Venus. Ona je res čudovita oseba. Sama ne bi prišla do 23 naslovov, če ne bi bilo nje. Vsakič, ko je ta teden zmagala, sem čutila, da moram zmagati tudi jaz. Upam, da bo naslednje leto Venus stala na tem mestu," je po zmagi o svoji starejši sestri dejala Serena Williams in dodala: "Ona je moj navdih, ona je edini razlog, da jaz danes stojim tukaj, in obenem edini razlog, da sestri Williams sploh obstajata."

Serena Williams, ki je odigrala še svoj 29. finale na največjih turnirjih, je do zmage prišla, ne da bi izgubila en sam niz. Pred tekmo z Venus se je na dvoboj dobro pripravila, saj sta si s trenerjem, Francozom Patrickom Mouratogloujem večkrat ogledala posnetke in podrobno analizirala vseh prejšnjih šest dvobojev v Melbournu starejše sestre Venus. "Ona je moj navdih, ona je edini razlog, da jaz danes stojim tukaj, in obenem edini razlog, da sestri Williams sploh obstajata," se je Serena zahvalila Venus. | Foto: Reuters "Ona je moj navdih, ona je edini razlog, da jaz danes stojim tukaj, in obenem edini razlog, da sestri Williams sploh obstajata," se je Serena zahvalila Venus. Foto: Reuters

Vseeno je bila ob začetku dvoboja precej živčna, v tretji igri je z loparjem od jeze udarila ob tla. Živčna je bila tudi njena sestra, saj sta igralki v prvih petih igrah naredili 21 neizsiljenih napak, preden sta našli pravi ritem. Serena je bila ves čas dvoboja tista, ki je narekovala in nadzorovala igro.

"Tvoje zmage so bile tudi moje"

Venus Williams je bila po tekmi povsem mirna, za nastop v finalu prvega grand slama v sezoni je v žep pospravila 1,34 milijona evrov. "Zelo sem vesela, da sem lahko zaigrala v tem finalu. Čestitke Sereni za številko 23, kar nekaj od teh dvobojev sem izgubila jaz. A tvoje zmage so bile vedno tudi moje," je dejala mlajši sestri in dodala, da je nanjo izjemno ponosna.

OP Avstralije, finale (ženske)

Serena Williams (ZDA, 2) : Venus Williams (ZDA, 13) 2:0 (6:4, 6:4)

Ne spreglejte