Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
23. 1. 2018,
13.05

Osveženo pred

6 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,93

Natisni članek

Grigor Dimitrov Kyle Edmund Marin Čilić Rafael Nadal OP Avstralije

Torek, 23. 1. 2018, 13.05

6 let, 3 mesece

OP Avstralije, 9. dan (ATP)

Presenečenje v Melbournu: Hrvat izločil Nadala, ki je odšepal z igrišča

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,93
Marin Čilić Rafael Nadal | Foto Reuters

Foto: Reuters

Deveti dan OP Avstralije je bil v Melbournu rezerviran za uvodna četrtfinalna obračuna. V prvem je Anglež Kyle Edmund poskrbel za veliko presenečenje in v štirih nizih odpravil tretjega nosilca Grigorja Dimitrova, v drugem pa je Hrvat Marin Čilić prekrižal načrte prvemu nosilcu Rafaelu Nadalu. Španec je po zaostanku z 0:2 v odločilnem petem nizu zaradi bolečin v mišici predal dvoboj.

V prvem četrtfinalu je Britanec Kyle Edmund nepričakovano premagal tretjega nosilca Grigorja Dimitrova. Anglež se je vpisal v zgodovino in postal šele šesti britanski teniški igralec v obdobju profesionalnega tenisa (od leta 1968), ki se je na turnirju za grand slam uvrstil med štiri najboljše.

Kyle Edmund je postal šesti Britanec, ki se je po letu 1968 uvrstil v polfinale turnirja za grand slam. | Foto: Reuters Kyle Edmund je postal šesti Britanec, ki se je po letu 1968 uvrstil v polfinale turnirja za grand slam. Foto: Reuters

To je uspelo le še petim Britancem (trenutno poškodovanemu zvezdniku Andyju Murrayju ter že upokojenim Gregu Rusedskemu, Johnu Lloydu, Rogerju Taylorju in Timu Henmanu). Edmund je 49. igralec sveta, v karieri pa ni na ATP-turnirju še nikoli zaigral v finalu. Zaradi zmage nad Dimitrovom bo prihodnji ponedeljek na lestvici ATP poskočil vsaj na 26. mesto.

Čilić spomnil na predstave, ko je osvojil OP ZDA

Za veliki finale OP Avstralije se bo pomeril z najboljšim Hrvatom Marinom Čilićem, ki je v atraktivnem srečanju spravil v slabo voljo Rafaela Nadala. V dvoboj je bolje vstopil Španec in dobil prvi niz s 6:3, v drugem pa mu je Hrvat, rojen v Hercegovini, vrnil udarec. Zmagal je s 6:3 in rezultat v nizih po okroglih 100 minutah izenačil na 1:1. V tretjem nizu je sledila poslastica za ljubitelje tenisa. O zmagovalcu je odločala podaljšana igra, ki jo je po številnih preobratih s 7:5 dobil Nadal in se približal želeni uvrstitvi v polfinale.

Marin Čilić bo prvič po letu 2010 nastopil v polfinalu OP Avstralije. | Foto: Reuters Marin Čilić bo prvič po letu 2010 nastopil v polfinalu OP Avstralije. Foto: Reuters

Načrt se mu vendarle ni posrečil. V četrtem nizu je Hrvat hitro prevzel pobudo, Špancu pa jo je zagodlo še zdravje. Zaradi bolečin v mišici je zahteval zdravstveno pomoč, nato pa izgubil niz z 2:6. V petem nizu je skušal s šepajočim korakom prekrižati načrte razigranemu Hrvatu, a je po izgubljeni igri na lasten servis, ko je Čilić povedel z 2:0, predal dvoboj.

Hrvat je tako številne navijače na Rod Laver Areni razveselil s prvim nastopom v polfinalu OP Avstralije po osmih letih. Na grand slam turnirjih je dosegel največji uspeh leta 2014, ko je osvojil OP ZDA, lani pa je zaigral prvič v finalu Wimbledona.

Ne spreglejte