Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
15. 12. 2010,
10.46

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Sreda, 15. 12. 2010, 10.46

7 let, 12 mesecev

Najboljši skozi sezono: Murray, Söderling

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Škot Andy Murray je poosebljenje britanskih upov, da bodo končno spet dobili pravega teniškega šampiona, a mu na največjih turnirjih doslej uspelo.

Britanska javnost že od leta 1934 zaman čaka, da jo bo nekdo znova razveselil z osvojenim naslovom za Grand Slam. Na začetku sezone jim je upanje na odprtem prvenstvu Avstralije vzbujal prav Murray, saj do finala ni izgubil nobenega niza, nato pa je naletel na (že tolikokrat) razpoloženega Rogerja Federerja. ''Oprostite, nisem zmogel. Lahko bi jokal kot Federer, ne zmorem pa igrati kot on,'' je dejal poraženi Škot po izgubljeni priložnosti.

Murray je sicer v nadaljevanju pokazal, da zna igrati še bolje od Švicarja, saj je največja uspeha sezone dosegel prav proti njemu v Torontu in Šanghaju, ko ga je premagal v finalnih obračunih. Zmagoslavje v Torontu je imelo še slajši priokus, saj je v polfinalu domov poslal tudi Rafaela Nadala. S tem je postal šele peti igralec, ki je na istem turnirju izločil tako Španca kot Federerja, kar ga je navdalo s posebnim zadovoljstvom: ''Osvojiti turnir je vedno čudovito, toda premagati Rogerja in Rafo na istem tekmovanju in brez izgubljenega niza je najbrž najlepša stvar,'' se je veselil zgodovinskih trenutkov.

Murray je dosegel soliden rezultat tudi v Wimbledonu, kjer se je ob prisotnosti kraljice Elizabete II. drugič zapored uvrstil v polfinale, enak dosežek pa mu je uspel na zaključnem turnirju osmerice, kjer je moral v enem najboljših dvobojev sezone priznati mojstrstvo Nadalu. Z uspešnim nastopom se je znova zavihtel na četrto mesto ATP lestvice, s čimer je poskrbel, da se je prvič v 25 letih zgodilo, da je ob koncu sezone isti kvartet igralcev med prvimi štirimi že tretje leto zapored.

Ubijalec favoritov

Robin Söderling je začel sezono 2010 neprepričljivo z izpadom na odprtem prvenstvu Avstralije in v Chennaiju že v prvem krogu, zato je navijače zaskrbelo, da je bil njegov preboj v letu 2009 le začasen preblisk. Toda Šved jih je kmalu potolažil z osvojenim turnirjem v Amsterdamu (serija 500), nato pa se uvrstil še v polfinale mastersov serije 1000 v Indiana Wellsu in Miamiju ter finale Barcelone.

V Roland Garrosu je dokazal, da njegov lanskoletni uspeh ni bil naključen, in znova odigral vlogo ''ubijalca'' favoritov. V četrfinalu je odpravil Federerja in moral priznati le premoč Nadalu v finalu turnirja. Status enega najboljših igralcev teniške karavane je utrdil s četrfinalom Wimbledona in odprtega prvenstva ZDA, osvojil je tudi prvi masters serije 1000 in se začasno povzpel celo na četrto mesto svetovne lestvice. ''Čutim, da napredujem in všeč mi je biti vrhunski igralec,'' je (nič kaj presenetljivo) dejal ob koncu sezone, ki jo je zaključil kot peti najboljši igralec sveta.

Ne spreglejte